lauantai 17. elokuuta 2024

Keskikesä 3

 

Niitetty kesantopelto 14.8.2024

Punaisella merkitty ruisrääkän (Crex crex) soidinkehä
 Viikko sitten kuulin ystäväni veljenpojalta, miten hän oli niittäessään kesantopeltoa edellisenä päivänä törmännyt erikoiseen ilmiöön. Pellolta löytyi kaksi kehää - miltei täydellistä ympyrää heinän seasta. Ympyrän läpimitta oli 2–4 metriä. Pellolta löytyi myös kauriiden makuuksia eli heinien painaumia.

Tänä kesänä kuului samalla alueella 1-2 ruisrääkkäkoiraan soidinääntelyä heinäkuusta alkaen. Sen vuoksi nimesin postauksen otsikon keskikesäksi. Ystäväni veljenpojalla oli vahva epäily, että kehät olisivat ruisrääkän tekemiä. Kehät olivat samanlaisia kuin mopoilijoiden tekemät 'paskaringit'. Niitä ne eivät kuitenkaan olleet, sillä mitään ajojälkiä ei ollut keskelle peltoa.

Aloin etsiä kirjallisuudesta tietoa ruisrääkän soidinkäyttäytymisestä. Löytyihän paljon tietoa sen ääntelystä, pesistä, moniavioisuudesta, reviiristä muttei mitään kehistä.

Ruisrääkän ääntely vaihtelee. Välillä se tuntuu tulevan lähempää ja välillä kauempaa. Kehän kiertäminen samanaikaisesti äännellen voisi selittää äänen suunnan ja volyymin muutokset.

Ruisrääkän reviiri on ympyränmuotoinen ja halkaisijaltaan 250 m. Reviirillä voi pesiä useampia naaraita.
corncrake-booklet-nov-2022-v4-pdf.

Naaraat rakentavat pesän yksin. Ne tallovat heinää tehden ikään kuin katoksen pesän ylle.
https://www.oiseaux-birds.com/card-corncrake.html

Otin yhteyttä 'tukihenkilööni' Birdlife Keski-Suomi ry:n aktiivijäseneen asian suhteen eikä hänkään löytänyt mitään mainintaa kehistä. Nyt sitten metsästän ruisrääkästä tehtyä monografiaa = tutkielma, väitöskirja. Jos vaikka löytyisi asialle vahvistus sieltä.

Ei kommentteja: