lauantai 31. elokuuta 2024

Suomen luonnon päivä

 

Rantahämähäkki eli raitarantuli (Dolomedes fimbriatus) lämmittelee auringossa laiturilla 30.8.2024
 Eilinen 'kaverini' näkyy otsikkokuvassa. Tämä veitikka viihtyi useita tunteja laiturilla ja näkyi vielä illallakin, kun ukkosilma oli jo päällä. Se antoi minun koskea jalkojaan ikään kuin ojentamalla niitä minua kohti lähtemättä karkuun. Meillä oli siis jonkinlainen yhteys.

Ukkosrintama 30.8.2024 klo 20.51.

Yritys kuvata salamaa jäi tällaiseksi 30.8.2024 klo 20.54
Eilisiltainen ja viimeöinen rajuilma oli kyllä melkoista tykitystä ja ilotulitusta! Ei tarvitse venetsialaisia erikseen viettää. Meillä täältä katkesivat sähköt sen kymmenen kertaa ja jollei salamointi tai jyrinä pitäneet hereillä, niin kaatosade yön pimeydessä tuntui uhkaavalta.

Meillä oli eilen luonnonsuojeluyhdistyksen kokous ja minut valittiin uudeksi puheenjohtajaksi. Astun erittäin suuriin saappaisiin, mutta yritän tehdä parhaani ja vielä vähän enemmän.

Suojellaan luontoa yhdessä, sillä me olemme osa sitä
🌲🐟🦌🦉🐝🌾🌊☁️🌍

torstai 29. elokuuta 2024

Kesä 27

 

Härkälude (Pentatoma rufipes) laiturilla 29.8.2024
 Tänään lensi kolme hiirihaukkaa (Buteo buteo) taloni yllä muutolla. Oli muuten komeaa menoa; nostivat korkeutta ja kaartelevat siivet levällään huudellen vuorotellen.

Pitkää suoraa, usean kilometrin matkalla, pyörälenkillä 29.8.2024
Etsin taas tänään mehiläishaukan (Pernis apivorus) pesää. Eilen oli tiira.fi -sivustolla mainintana Hangossa mehiläishaukkojen muuttoa lähemmäs 500 yksilön vahvuudella. Löytämättä vieläkään pesää, sen sijaan minua pommittivat hirvikärpäset (Lipoptena cervi) pahiten tälle kesälle. Piti riisua alusvaatteisilleen metsässä, kun 'hulluus' meinasi iskeä!
Auringonlasku 22.8.2024

keskiviikko 28. elokuuta 2024

Jalkapuoli 22

 

Peltokimalainen (Bombus pascuorum) lehtoakileijassa (Aquilegia vulgaris) 14.8.2024
 Kävin tänään kipuun erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolla. 'Less is more eli vähemmän on enemmän'. Tämä tarkoittaa kohdallani kehotietoisuuden lisäämistä kaiken fyysisyyden sijaan. 

Liikuntasuuntaukseni on itsestäni ulospäin ja kivun hoidossa olisi tärkeää tunnistaa kehosta nousevia tunteita ja viestejä. Olen kaikella tekemiselläni sivuuttanut itseni kuuntelemisen. Vaan niin se on ollut aina. Olen hakenut fyysisen suorittamisen kautta rajojani sen sijaan että olisin pysähtynyt.

Pystyisin omahoidolla vaikuttamaan ettei kivut leviäisi ympäri kehoani. Aloittamani uusi neuropaattisen kivun lääke ei sopinut minulle, vaan lisäsi kipujani varsinkin yläraajoissa, joten lopetin sen alle kahden viikon käytön jälkeen.

Sain kivun hoitoon TENS -laitteen (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) eli transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio. Lisäksi pidän kipupäiväkirjaa.

tiistai 27. elokuuta 2024

Kesä 26

 

Kantarellisaalis (Cantharellus cibarius) 27.8.2024
 Keräsin tänään 10 litraa kantarelleja. Teemme vaihtokauppaa ex-naapurini kanssa. Kerään hänelle kantarelleja ja hän leipoo vastaavasti minulle pullaa, sämpylöitä, piirakoita jne.

Tilasin häneltä sämpylöitä, kun meillä on järviensuojeluyhdistyksen jäsenilta syyskuussa ja tarjoamme kahvit/sämpylät/pullat tilaisuudessa.

Tälle kesälle olen saanut jo 25 litraa kantarelleja, ja metsissä niitä on vielä vaikka kuinka paljon.

Jänöyökkösen (Acronicta leporina) toukka terassin lattialla 24.8.2024

Aitoristihämähäkin eli aitoristikin (Araneus diadematus) pesä 27.8.2024

maanantai 26. elokuuta 2024

Kesäpäivä Tampereella 4

 

Tampereen Ratinan stadion 25.8.2024
 Kävin eilen katsomassa yleisurheilun Tampereen GP-kilpailuja paikan päällä. Helteinen ilmanala muuttui nopeasti viileään iltaan. Tämä oli mukava lisä kesän yleisurheilutarjonnalle ja olympialaisille. Ensi viikonloppuna sitten vielä Suomi-Ruotsi maaottelu, jota seuraan taas television ääreltä.

Samalla reissulla tapasin paria ystävää ja olihan tämä ainut 'kesälomareissuni'. Eipähän ollut mitään mahtipontista ja suurreellista, mutta sitähän elämäni on aina ollutkin; vähäeleistä ja vaatimatonta.

sunnuntai 25. elokuuta 2024

Fauna 25

 

25.8.2024
 Hyvä haukkapäivä! 

Olin joskus nähnyt mehiläishaukan (Pernis apivorus) nousevan maasta yhden metsän reunasta. Suuntasin tämän aamun retken sinne päin. Heti autosta noustessa näin varpushaukan (Accipiter nisus) lentävän aukean yllä ja ajattelin olisiko tämä enne.

Olin kauan kauan sitten käynyt kerran aikaisemmin samassa paikassa, koska läheisen, jo aution talon kaivo sijaitsi siellä. Nyt löysin lähteen ja upean kuusivaltaisen sekametsän. Vanhimmat puut varmastikin 100 vuotiaita. Paikka oli eräänlainen laakea, kostea kanjoni. Vajoaman leveys noin 50 metriä.

Sitten näin sen! Mehiläishaukka lensi piilotellen puiden takana. Ei voinut erehtyä, sen verran olen sen käyttäytymistä mennä vuosina seurannut. Kiersin pitkään etsien pesäpuuta, mutten löytänyt.

Eräällä hakkuuaukolla kuului nuolihaukan (Falco subbuteo) ääntä ja samassa paikkaa myöhemmin näin hiirihaukan (Buteo buteo) muutolla 'naukumassa'.

Eilinen toiveeni siis toteutui.

Koirani osallistui tänäänkin ahkerasti pesäpuun etsintään 25.8.2024

lauantai 24. elokuuta 2024

Kesä 26

 Olen viime päivinä etsinyt mehiläishaukan (Pernis apivorus) pesää epätoivoisesti vähän niin kuin ajamalla käärmettä pyssyyn. Sillä sen läsnäolon aikaikkuna alkaa sulkeutumaan, kun muutto on alkanut jo elokuun alkupäivinä. Toki sen pesän voi löytää vaikkapa talvellakin, mutta olisi kiva nähdä itse lintu tai edes kuulla se.

Keväällä totesin, kun tuttu mehiläishaukan pesämetsä oli hakattu (kts. postaus 19.5.2024). Siinä oli käynyt samankaltainen vahinko kuin nyt Suomussalmen Hukkajoen jokihelmisimpukan eli raakun (Margaritifera margaritifera) kohdalla: prosessi petti. Tietysti jokihelmisimpukkakatastrofi on valtava verrattuna yhteen mehiläishaukan pesään. Pesätiedot eivät siirtyneet uudelle metsänomistajalle ja hän laittoi metsän niin sanotusti lihoiksi!

Korkealla 23.8.2024
Tänään löysin varmaankin viisi haukan ja/tai varislinnun pesää. Näin kuinka lehtokurppa (Scolopax rusticola) laskeutui ja piiloutui kielon (Convallaria majalis) lehtien sekaan. 
Koirani innostuu mäyrän (Meles meles) onkalosta 24.8.2024

Lemon curd -piirakka 24.8.2024

🇺🇦Slava Ukraini!🇺🇦

perjantai 23. elokuuta 2024

Ruuvit kireällä

 Kirjoitin blogissani Kompassi koilliseen taloni rakentamisesta. Siellä postauksissa 5.4.2022 ja 26.4.2022 mainitsin hirsitalon painumisesta ja kiristysruuveista kuvien kera. Ideahan on siinä, että kosteuden hävitessä hirret "menettävät tilavuuttaan" ja laskeutuvat siten painovoiman vaikutuksesta alaspäin.

Hirsien painuminen 23.8.2024
Huomasin muutama viikko sitten, että lista 'irvistää ja on painunut' talon toisessa päässä. Tänään saimme tehtyä neljän eri ruuvin löysäämisen ja huoltoluukkujen peittämisen peitekansilla tapettiseinissä. Yksi ruuveista oli 'kuivunut' kiinni ja sen avaamiseksi tarvittiin pidempää vipuvartta ja kahden ihmisen vääntövoimaa.
Huoltoluukku ja löysättvä ruuvi löytyi tapetin takaa 23.8.2024

Päämakuuhuoneen huoltoluukut ja ruuvit peitelevyillä piilotettuna 23.8.2024

keskiviikko 21. elokuuta 2024

Naapuritarinoita

 

Pihlaja (Sorbus) 20.8.2024
 Koirani on parina viime päivänä karannut aidatusta pihastani naapurin pihalle useita kertoja. Se on etsinyt jotakin eläintä, erityisesti rannasta. Kävin tänään kysymässä naapurilta onko heillä havaintoja jostakin nisäkkäästä. Heillä ei ollut, mutta isäntä lähti rannasta katsomaan näkyykö siellä mitään erikoista. Ja löytyihän sieltä minkin (Neovison vison) pesä.

Naapurini kertoivat nähneensä kahdesti mehiläishaukan (Pernis apivorus) tässä viime aikoina. Kerran lentämässä äännellen tässä meidän yllä ja toisen kerran siellä, mistä olen niiden pesintää etsinytkin. Ongelmana vain on pesinnän etsinnässä laajat kuusimetsäalueet vaikeakulkuisessa maastossa.

Kasvislasagnessa mm. kesäkurpitsaa, härkäpapua ja aurajuustoa 20.8.2024

tiistai 20. elokuuta 2024

Koiran elämää 16

 

Mäyrän (Meles meles) onkaloa tutkimassa 20.8.2024
 Seikkailimme tänään koirani kanssa yhdellä autioituneella kylällä. Siellä on vanhaa, autioitunutta asutusta, metsittyneitä peltoja ja metsää. Vaan aina sieltä löytää jotakin uutta.

Löysin vanhalta pellolta hirvien (Alces alces) makuuksia. Sieltä tarttui matkaan muutama hirvikärpänenkin (Lipoptena cervi). Koko retken loputtua niitä oli kymmenittäin minussa!

Hirven makuupaikka 20.8.2024
Hirvien makuuksia ihmetellessä läheiseen puuhun lennähti äänekkäästi huudellen palokärki (Drycopus martius). Se ei heti huomannut minua. Meidän etäisyys oli korkeintaan 10 metriä. Sitten koirani liike pelästytti sen matkoihinsa.

Samassa rinteessä jossa mäyrän onkalokin on, löytyi minulle uusi kantarellipaikka (Cantharellus cibarius). Koirani osaa olla tallomatta niitä!

20.8.2024

20.8.2024

20.8.2024
Tänään täyttäisi ensimmäinen irlanninsetterini 32 vuotta. Minulla on tapana sytyttää kynttilä tai laittaa lyhty palamaan edesmenneitten koirieni syntymä- ja kuolinpäivinä. Siten ne pysyvät aina mielessä ja rakkaina🕯

Jalkapuoli 21

 

Keitele 11.8.2024
 Kävin eilen työterveyden psykologin juttusilla kivuistani. CRPS -diagnoosilla on huono kaiku. Ja minun kohdallani on käynyt nyt niin, että kivut ovat levinneet toiseenkin jalkaterään ja käsiin (rystysiin). 

Silloin 2022 kun kipuoireeni alkoivat, tein itsestäni CRPS -diagnoosin ja keskustellen ortopedin kanssa asiasta hän laittoi minusta lähetteen kipupoliklinikalle Sairaala Novaan. No, lähete käännettiin fysiatrian poliklinikalle ja siellä käydessäni erikoislääkäri viittasi kintaalla CRPS -diagnoosille, vaikka kaikki oireet olivat jo olemassa; raajan hikoilu, punoitus, allodynia (tila, jossa normaalisti kivuttomat ärsykkeet aiheuttavat kipua), lämpötilaero toiseen raajaan kipujen lisäksi.

Jos diagnoosi oli tehty tuolloin, olisin voinut saada lääkitystä, mitä CRPS:ään voidaan antaa alkuvaiheessa. Nyt 21 kuukautta myöhemmin on liian myöhäistä. Myös kiputyöryhmän tukea olisin saanut oikea-aikaisesti. Osa CRPS -potilaista paranee, osa jopa kuolee.

Lähde: Duodicim Terveyskirjasto

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Hajamietteitä 4

 

Umpeenkasvaneella polulla kantarellijono 17.8.2024
 En ole koko kesänä maininnut mitään kuikan (Gavia arctica) poikasesta. Se on nyt kahden kuukauden ikäinen. Tänään se harjoitteli erilaisia kuikan ääniä. Se on myös harjoitellut lentoonlähtöjä.

Kuluneella viikolla se oli aivan rannassani. Se yritti muuttua litteäksi kelluen veden pinnalla. Lähestyessäni sitä yrittäen kuvata sen piilottelua, se sukelsi.


Kesän hyttysinvaasion vuoksi olen pystynyt vasta pari viikkoa oleilemaan terassilla tai ruokailemaan ulkona. Vaan, nyt on se on niin nautinnollista, kun on tyyntä ja aurinko hellii puiden lehvästön takaa.


Yritin kuvata parina yönä revontulia ja yötaivasta. Kännykällä otettuna ne eivät ole yhtä upeita, mitä eri medioissa on ollut nähtävissä. 

Tuona yönä kuikat eri järviltä pitivät pitkiä monologejaan. Kun yksi lopetti, toinen aloitti. Niillä tuntui olevan paljon asiaa. Hiljaisessa yössä niiden äänet kuuluvat kauaksi. Yöllisissä äänissä, pimeässä kuunneltuna se on mystistä, taianomaista.

14.8.2024 klo 00:45

Revontuli 14.8.2024 klo 00:52

lauantai 17. elokuuta 2024

Keskikesä 3

 

Niitetty kesantopelto 14.8.2024

Punaisella merkitty ruisrääkän (Crex crex) soidinkehä
 Viikko sitten kuulin ystäväni veljenpojalta, miten hän oli niittäessään kesantopeltoa edellisenä päivänä törmännyt erikoiseen ilmiöön. Pellolta löytyi kaksi kehää - miltei täydellistä ympyrää heinän seasta. Ympyrän läpimitta oli 2–4 metriä. Pellolta löytyi myös kauriiden makuuksia eli heinien painaumia.

Tänä kesänä kuului samalla alueella 1-2 ruisrääkkäkoiraan soidinääntelyä heinäkuusta alkaen. Sen vuoksi nimesin postauksen otsikon keskikesäksi. Ystäväni veljenpojalla oli vahva epäily, että kehät olisivat ruisrääkän tekemiä. Kehät olivat samanlaisia kuin mopoilijoiden tekemät 'paskaringit'. Niitä ne eivät kuitenkaan olleet, sillä mitään ajojälkiä ei ollut keskelle peltoa.

Aloin etsiä kirjallisuudesta tietoa ruisrääkän soidinkäyttäytymisestä. Löytyihän paljon tietoa sen ääntelystä, pesistä, moniavioisuudesta, reviiristä muttei mitään kehistä.

Ruisrääkän ääntely vaihtelee. Välillä se tuntuu tulevan lähempää ja välillä kauempaa. Kehän kiertäminen samanaikaisesti äännellen voisi selittää äänen suunnan ja volyymin muutokset.

Ruisrääkän reviiri on ympyränmuotoinen ja halkaisijaltaan 250 m. Reviirillä voi pesiä useampia naaraita.
corncrake-booklet-nov-2022-v4-pdf.

Naaraat rakentavat pesän yksin. Ne tallovat heinää tehden ikään kuin katoksen pesän ylle.
https://www.oiseaux-birds.com/card-corncrake.html

Otin yhteyttä 'tukihenkilööni' Birdlife Keski-Suomi ry:n aktiivijäseneen asian suhteen eikä hänkään löytänyt mitään mainintaa kehistä. Nyt sitten metsästän ruisrääkästä tehtyä monografiaa = tutkielma, väitöskirja. Jos vaikka löytyisi asialle vahvistus sieltä.

torstai 15. elokuuta 2024

Ympäristöoppia 4

 

Keitele 15.8.2024
 Ystäväni heitti pari viikkoa sitten provoidakseen minua, että miksen tee kiertopyöräilyä. Niin miksen? Tämä pyöräilyreitti kuulemma kuuluu paikallisten tapaan tehdä kerran kesässä. Miksen siis minäkin. 

Laskiskelin kansalaisen karttapaikan mukaan, että matkan pituus olisi vajaa 70 km. Kolmasosa kiertoreitistä oli minulle ihan uutta ja vaikken harhautunut kertaakaan reitiltä matkasta tuli pidempi.

Reitti kulki kahden kirkonkylän ja kahden kaupungin lävitse. Minulle uudella reitinosuudella oli soratietä ainakin 15 km. Pyöräni on ihan peruspyörä: 24 vaihteinen Cresent hybridi, toimii vain lihas- ja painovoimalla. Soratie ei ole renkaiden kapeuden vuoksi mikään paras alusta. Ja kyllähän sitä polkiessa tuli vähän väliä tunne siitä etteikö tämä koskaan lopu! Kotona totesin, että olin ihan pölyn peitossa. Hikinen iho ja ohikulkeneet auton pölyttivät minut kauttaaltaan. Jopa varpaiden välit oli hiekkaiset umpikengissä. Voi vain miettiä kuin paljon keuhkoissani on kaikenlaisia hiukkasia.

Pidin kolme lyhyttä juomataukoa. Evääksi oli kaksi proteiinipatukkaa, urheilujuomaa ja vichyä. Niillä pärjäsin oikein hyvin.

Tämä oli elämäni pisin lihasvoimalla tehty yhtämittainen liikuntasuoritus. Tavoitteestani tuhannesta kilometristä pyörällä puuttuu enää 180 km 🚲🏆

maanantai 12. elokuuta 2024

Jalkapuoli 20

  Työterveyslääkärini laittoi minusta lähetteen Sairaala Novan fysiatrian poliklinikalle oikean jalkani kivun vuoksi. Kävin tänään vastaanotolla.

Kävin samassa paikassa vajaa kaksi vuotta sitten saman asian vuoksi. Silloinen kohtelu ei ollut kipupotilaan kohtaamista, mutta nyt se oli.

Minulla on CRPS II -oirekuvaa, vaikka oireet eivät täytä kaikkia CRPS II -kriteerejä. CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä. Minulla on ENMG:ssä (hermoratatutkimuksessa) todettu useamman hermon vaurio, mutta niistä poiketen minulla esiintyy myös lämpötila- ja värieroa. Jalkateräni lämpötila on yli 2° C alempi toiseen verrattuna ja se muuttuu staattisessa kuormituksessa punaisemmaksi. Lisäksi oikean jalan varpaiden kynnet kasvavat nopeammin kuin vasemman. Viime kuukausien aikana minulle on ilmennyt myös kipuja vasemmassa eli 'terveessä' jalkaterässä peilikuvamaisesti.

Minulle vaihdetaan neuropaattinen kipulääkitys, ja siitä on soittokontrolli. Pääsen tapaamaan kipuun erikoistunutta fysioterapeuttia.

Vihdoinkin minua kuunnellaan ja otetaan tosissaan! Olen ollut kovin yksin tämän vaivani kanssa. Välillä olen luullut kuvittelevani oireita.

Maisemakuva 8.8.2024 (panoraamakuva)

"CRPS:n tarkka syy ei ole täysin selvillä. Hermoston toiminnan tiedetään kuitenkin vaikuttavan sekä CRPS:n kehittymiseen että kipuoireiden pahenemiseen. Hermoston ylivirittyneisyys pahentaa oireita ja siksi olennaisessa roolissa kivun omahoitoa onkin pyrkiä rauhoittamaan erityisesti autonomista hermostoa."

Lähde: https://www.suomenkipu.fi/tietoa/kipusairaudet/crps/

Autonominen hermosto = tahdosta riippumaton, mikä säätelee sydänlihaksen, sileän lihaksen ja rauhasten toimintaa. Autonominen hermoston jakaantuu kahteen osaan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. 

Lähde: Wikipedia

Minulle on luontaisesti tavaksi tämän sairauden kanssa hermoston rauhoittamiseksi tulleet ainakin lukeminen, päivänokoset, musiikin kuuntelu, jalan nostaminen koholle, valokuvaus ja koiran silittely.

lauantai 10. elokuuta 2024

Kesä 25

 

"Puskasukellus" 10.8.2024
 Kävin tänään ennen sateita pyöräillen katsomassa parin lammen kaakkuripesintää (Gavia stellata). Kuvassa näkyy miten metsätie on pusikoitunut.

Tien päässä lähellä lampea huomioni kiinnittyi laulujoutsenen (Cygnys cygnus) pariin isoon valkoiseen siipisulkaan. Lammen rantaan päästyäni näin kiikareillani selityksen. Vastarannalla näkyi valkoisia sulkia enemmänkin. Joutsen oli joutunut pedon saaliiksi.

Suomessa on tavallista, että sulkasato alkaa pesimäkierron päätyttyä (postnuptiaalinen) keski- ja loppukesällä. Sulkasadon aikana lintujen liikkuminen vähenee. "Enemmistöllä varpuslinnuista sulkasato on siipien osalta ohi 50-60 päivässä, nopeimmilla 35-40 päivässä, hitaammilla 80-100 päivässä." [...] "mitä useampia sulkia lintu kasvattaa samaan aikaan sitä huonommin se lentää ja sitä piilottelevammin se käyttäytyy." Esa Lehikoinen 22.7.2014.

Kerran aikaisemminkin olen törmännyt samaan ilmiöön vuosia sitten. Joutsen oli ollut heinäkuussa suolammen rannassa ilmeisesti nukkumassa, kun ilves (Lynx lynx) tai susi (Canis lupus) oli saanut sen saaliikseen. 

Yhtään kaakkurin poikasta en taaskaan nähnyt. Huono vuosi kuikkalinnuille (kuikka ja kaakkuri) kaiken kaikkiaan.

Lähteet:

esalehi-lintutietoa.blogspot.com

Wikipedia

torstai 8. elokuuta 2024

Kesä 24

 

Aamusumua 7.8.2024 klo 05:14
 Minulla alkoi kesäloma, tai virallisesti se alkaa vasta ensi viikon maanantaina. Viimeksi minulla on ollut kuukauden kesäloma vuoden 2022 touko-kesäkuussa. 

Kesälomasuunnitelmia on vähänlaisesti. Ehkä jotakin kotimaan matkailua... Toivottavasti koirani tassu paranisi hyvin, saisin hyviä luontohavaintoja ja etäisyyttä työasioista.

Hortensia (Hydrangea) 5.8.2024

Koiran elämää 15

 

Oikea etutassu 7.8.2024
 Koirani alkoi vaihtelevasti ontua oikeaa etujalkaansa. Sillä todettiin tassunpohjassa tulehdus. Varmuuden vuoksi tassu rtg-kuvattiin, kun epäilin siellä olevasta vierasesineestä. Sellaista ei kuvassa näkynyt, mutta jos tassun paraneminen ei edisty, niin sitten se pitää kirurgisesti tutkia. Kaikkea ei rtg-kuvissa näy.

Koirani rauhoitettiin kuvausta varten 7.8.2024. Kuva eläinklinikalta.
Kahden viikon kipulääke-, antibiootti- ja kortisonikuurin jälkeen on koiran tilanteessa eläinlääkärin kontrolli.

tiistai 6. elokuuta 2024

Uni 3

 

Pihlaja (Sorbus) 6.8.2024
 Näin viime yönä karhusta (Ursus arctos) unta. Se otti käteni suuhunsa, muttei juurikaan purrut. Kiltti karhu siis. Olin kai yrittänyt ottaa kuvaa siitä, jotta kertomustani uskottaisiin, mutta sitten puremajäljet riittivät todistusaineistoksi.

Herätessäni en muistanut koko unta. Lähdin koirani kanssa eräälle vuorelle, josta löysin alkukesästä mahdollisen haukanpesän. Keräilin pääasiassa villivadelmia (Rubus idaeus). Olin pitkään ihan paikoillani ja välillä tähyilin yllä olevassa kuvassa olevan hakkuuaukon taivaalle, jos vaikka haukkoja (Accipitridae) näkyisi lennossa. Näin elokuussa niitä voi aurinkoisina päivinä nähdä jo muutollakin.

Siirryin sitten tarkistamaan viimeistä kertaa tälle vuodelle sitä haukanpesää, josta olen kirjoittanutkin useaan otteeseen. Koirani alkoi käyttäytyä oudosti, sille ennennäkemättömällä tavalla. Silloin mieleeni tuli viime yönä näkemäni karhu-uni. Koira käveli hyvin varovasti haistellen koko ajan maata. Näin kuinka sillä päässä raksutti. Pohdin, jos täällä nyt näen karhun, on minulla auto yli kahden kilometrin etäisyydellä, vaikeakulkuista maastoa ja ihmisasutuksiin matkaa. Jatkoin kuitenkin etenemistäni, sillä niinhän sanotaan, että harvoin sitä ihminen 🐻 havaitsee, vaikka läheltä ohi kävelee. Enkä nähnytkään.

Vaan sen tiedän, että koirani käyttäytyminen on niin erikoista, että siellä oli kulkenut joku suurpeto. Eikä haukanpesälläkään ollut ketään. Siitä iso huti.

Vaan vielä on pari viikkoa aikaa etsiä mehiläishaukan (Pernis apivorus) pesintää tälle kesälle. Ja kohta alkaa kesälomakin🧚‍♀️

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Liike on lääke 5

 

Kääntöpaikka 4.8.2024
 Kulunut viikko oli niin kuuroherkkää, että tämän viikon pyöräily jäi tähän päivään. Sateen uhka oli lenkilläkin, mutta vain pari pisaraa tuli alas saakka.

Tämä on kesän pisin lenkkini. Pyöräily sujui hyvin ja lenkin jälkeen olin selvästi hyvävoimaisempi kuin edellisellä kerran.

Tällä kertaa ei juurikaan ollut lintuhavaintoja, mutta kuolleita päästäisiä (Soricidae) oli tiellä ainakin neljä kappaletta. 

lauantai 3. elokuuta 2024

Syntymäpäivä 3

 

Britakakku mansikoista, vadelmista ja mustikoista 3.8.2024

Kantarellipiirakka 3.8.2024
 Ystävälläni on tänään syntymäpäivä. Juhlan kunniaksi leivoin suolaista ja makeaa.

Viimeaikaiset sateet ovat hakanneet sipulisatoa rankasti. Myös vadelman (Rubus idaeus) laatu alkaa kärsiä.

Allaolevissa kuvissa on vielä kesää jäljellä, vai miten sinä tulkitset puolittain muuttuneet jo ruskaiset lehdet?

Pihlajanlehti (Sorbus) 31.7.2024
Pajunlehti (Salix) 3.8.2024

torstai 1. elokuuta 2024

Sienisatoa 6

 

1.8.2024
 Sain tänään sienireissulla viisi litraa kantarelleja (Cantharellus cibarius). Kävin jo pari päivää aikaisemmin samalla alueella saaden kolmisen litraa niitä. Hyvä sienipaikka siis!

Tänään oli infotilaisuus ELY:n kunnostamasta joesta. Yllätykseni siellä oli yli 20 henkilöä. Tilaisuuden jälkeen eräs mies tuli luokseni. Hän kysyi olenko [...]? Kerroin olevani. Hän kertoi tunteneensa minun isovanhempani, äitini ja enoni. Hänen isänsä ja minun isoisäni (hän mainitsi nämä henkilöt, lisäksi isoäitini ja äitini) tulivat samasta Karjalan kylästä Räisälästä. Kerroin muistikuvani hänen isästään ja Volvostaan vuodelta 1970. Kävin äitini kanssa kerran heidän mökillään, josta minun kuvani on tämän blogin profiilissa.

Koirani on kuumissaan sieniretkellä 1.8.2024