lauantai 10. elokuuta 2024

Kesä 25

 

"Puskasukellus" 10.8.2024
 Kävin tänään ennen sateita pyöräillen katsomassa parin lammen kaakkuripesintää (Gavia stellata). Kuvassa näkyy miten metsätie on pusikoitunut.

Tien päässä lähellä lampea huomioni kiinnittyi laulujoutsenen (Cygnys cygnus) pariin isoon valkoiseen siipisulkaan. Lammen rantaan päästyäni näin kiikareillani selityksen. Vastarannalla näkyi valkoisia sulkia enemmänkin. Joutsen oli joutunut pedon saaliiksi.

Suomessa on tavallista, että sulkasato alkaa pesimäkierron päätyttyä (postnuptiaalinen) keski- ja loppukesällä. Sulkasadon aikana lintujen liikkuminen vähenee. "Enemmistöllä varpuslinnuista sulkasato on siipien osalta ohi 50-60 päivässä, nopeimmilla 35-40 päivässä, hitaammilla 80-100 päivässä." [...] "mitä useampia sulkia lintu kasvattaa samaan aikaan sitä huonommin se lentää ja sitä piilottelevammin se käyttäytyy." Esa Lehikoinen 22.7.2014.

Kerran aikaisemminkin olen törmännyt samaan ilmiöön vuosia sitten. Joutsen oli ollut heinäkuussa suolammen rannassa ilmeisesti nukkumassa, kun ilves (Lynx lynx) tai susi (Canis lupus) oli saanut sen saaliikseen. 

Yhtään kaakkurin poikasta en taaskaan nähnyt. Huono vuosi kuikkalinnuille (kuikka ja kaakkuri) kaiken kaikkiaan.

Lähteet:

esalehi-lintutietoa.blogspot.com

Wikipedia

Ei kommentteja: