tiistai 19. maaliskuuta 2024

Vahinko ei tule kello kaulassa

 

Avannonkansi ennen tapaturmaa 18.3.2024
 Viime sunnuntaina olin lähdössä koirani kanssa valjakkohiihtämään järven jäälle. Olin nostanut pari viikkoa sitten avannonkannen sulamaan laiturin kaidetta vasten, sillä kansi oli kerännyt jäätä ja lunta moninkertaistaen painonsa. Puuskainen tuuli oli kaatanut kannen yöllä ja nostin kannen kuvan mukaiseen asentoon.

Seisoin laiturilla kannen vieressä ja olin saanut sukset jalkaani, koirani oli vetovyössä minuun kytkettynä. Siinä samassa tuulenpuuska kaatoi avannonkannen reittäni vasten. 

Kipu oli järkyttävä. Minulle tuli miltei välittömästi oksettava olo 🤮 ja pian sen jälkeen pyörryttävä olo. Tuskailin hetkisen ja lähdin sitten hiihtämään kokeillen miten jalka pitää ja tuleeko hiihtämisestä yhtään mitään. 

Koirani veti minua jäistä alustaa pitkin, joten varsinaista hiihtämistä en juurikaan tehnyt kuin tasatyönnöin ja yrittäen pysyä pystyssä. Kipeä jalkani oli kuin puudutettu, kipu kyllä tuntui, mutta eriytyneet liikkeet eivät onnistuneet. Jossain vaiheessa päästin koirani irti, ja matkan loppuvaiheessa pystyin jopa luistelupotkujakin tekemään molemmilla jaloilla. Kipu reidessä muuttui puristavaksi.

Kotona reidessä ei näkynyt kuin pullotus vammakohdassa ja sen lihakset aktivoituivat; polven ojentaminen ja mm. lonkan loitontaminen (m. tensor fasciae latae eli leveä peitinkalvon jännittäjälihas). Avannonkansi iskeytyi oikean reiteni ulkosyrjään lähelle polviniveltä. Lihasruhje tuli m. vastus lateralikseen eli ulompaan reisilihakseen (on osa m. quadriseps femorista eli nelipäistä reisilihasta, mikä ojentaa polvinivelen). Puristava kipu ei juurikaan muuttunut muutamaan tuntiin. Oksettava olo säilyi muutaman tunnin.

Touhusin lähes koko päivän kaikenlaista, enkä antautunut reisikivulleni kuin vasta illansuussa. Nostin jalkani kohoasentoon ja otin tulehduskipulääkkeen.

Eilen jalkani oli kuin ennenkin. Toki pullottava alue lihaskalvon sisällä tuntui samanlaisena kuin sunnuntainakin, ja olihan alue kosketusarka, mutta kaikki muu kipu oli poissa. Alueelle on kehittymässä huomattava mustelma.

Onni onnettomuudessa. Avannonkansi olisi voinut kaatua koiranikin päälle. Nyt kansi makaa alustaa vasten.

Tuo tapaus ehkä kertoo hieman sisukkuudestani. Periksi ei anneta!

Ei kommentteja: