torstai 29. helmikuuta 2024

Jalkapuoli 19

 

29.2.2024
 "Kipu on moniulotteinen ilmiö. Perinteinen biomedikaalinen malli ei enää päde sen ymmärtämiseen. Tämä vanha malli on lähtöisin Rene Descartesin 350 vuotta vanhasta dualismin teoriasta. Siinä hän muotoili ajatusmallin, jonka mukaan keho ja sielu ovat kaksi ihmisen eri osaa, joilla ei ole tekemistä toistensa kanssa. Kipu kuului hänen mukaansa keholliselle puolelle ja oli siten aina kudosperäistä. Niin hassulta kuin tämä idea tänään saattaa kuulostaa, on malli yhä vahvasti vallalla lääketieteen ja terveydenhuollon maailmassa." 

Näin kirjoitti Hannu Luomajoki johdannossaan s.15 muun kirjoittajaryhmän kanssa kirjassaan Ammattilaisen kipukirja (2020). Ja kuinka oikeaaseen se ainakin minulla osui. Tämän kipuepisodini alussa ulkoistin täysin kipuni ja puhuin jalastani jopa 3. persoonassa: se, jokin muu. 

Tiedän, että lukiessani tätä kirjaa yhtäältä revin haavojani auki ja toisaalta korjaan niitä yrittäessäni ymmärtää sitä kaikkea mitä minussa on viimeisen 1,5 vuoden aikana tapahtunut. Työterveyslääkärini sanoi, että lopulta totun/opin kipuni kanssa elämään. Niin, muuta mahdollisuutta minulla ei ole.

Ei kommentteja: