keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Toinen kierros

 Kävimme tänään ex-naapurini kanssa äänestämässä presidentin vaalien toisella kierroksella. Valinta oli helppo, vaikken äänestänyt häntä ensimmäisellä kierroksella.

17.12.2023
Ihmettelen vain, miksi näistä presidentinvaaleista on tehty eräänlaista sirkushuvia. Ehdokkaita kuljetetaan pitkin turuja ja toreja, näytetään kansalle kuin joitakin häkkieläimiä ennen vanhaan. Ehdokkaita grillataan illasta toiseen erilaisissa vaalitenteissä ihan väsymykseen saakka. Minä ainakin olen ihan korviani myöten täynnä koko presidentinvaaleja.


sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Linnunlaulua

28.1.2024
 Tänään kuulin linnunlaulua ensimmäisen kerran tälle talvelle. Hömötiaiset (Poecile montanus) intoutuivat laulamaan parin koiraan voimin kulkiessamme metsässä. Koiranikin oikein pysähtyi ihmettelemään ääniä, varmaankin niin kummalliselta ne kuulostivat. Ja kohta on metsä täynnä lintuja ja niiden lauluja.

Tulin äänistä onnelliseksi ja ajattelin, että tällaisena juhlapäivänä linnutkin alkavat laulaa.

Tänä iltana, varsinaisena vaalipäivänä riittää jännitettävää. Saammeko jo tietää uuden presidentin nimen, vai tarvitaanko toinen vaali?

torstai 25. tammikuuta 2024

Uni

Auringonlasku 25.1.2024
 Onko sinulla koskaan ollut sellainen tunne, että herätessäsi luulet olevasi muualla kuin oikeasti olet? Minulla on usein. Monesti olen entisessä mökissäni. Olen siis fyysisesti oikeassa paikassa, mutta väärässä talossa. Näinä kertoina luulen nukkuneeni hyvin syvää unta, kun tietoisuus ympäristöstä katoaa.

Viime yönä näin hyvin erikoista unta. Olin ikäänkuin täällä talossani ja koiranikin oli. Koirani leikki karhun kanssa ja unen epätodellisuudessa karhu muuttui jääkarhuksi, jonka isoisäni (ukko) tappoi. Olin siitä vihainen ukolle, sillä koirani pärjäsi hyvin karhun kanssa painiessa. Samassa unessa oli isoäitinikin (mummo). En muista, että olisin nähnyt ukkoa ja mummoa koskaan samassa unessa yhtäaikaa. 

Lapsuudessani ukko ja mummo tappoivat kerran täällä mökillä ollessamme kyykäärmeen, kun olin ajanut vahingossa pyörällä sen päältä. Ukko ei ollut mitenkään väkivaltainen, ja luulenkin tuon unen metaforan tulleen osittain tästä käärmeen tappamisesta. Kyse oli minun suojelemisesta.

Kun vainajista näen unta päättelen, että on tulossa joku todella huono ilma. Tai sitten isovanhemmat kävivät luonani katsomassa kotiani ja heidän entistä mökkitonttiaan...

Ja onhan Venäjääkin verrattu karhuun. Voihan unella olla symbolinenkin arvo?

keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Mitä ihmettä?

 

31.12.2023
 Tänään oli mitä kummallisin työpäivä. Työskentelen sairaan- ja lähihoitajien kanssa. Minulla päivä oli hyvinkin rauhallinen, mutta seuratessani hoitajien ja teknologian tangeerausta, ei voi kuin ihmetellä. Jos astrologiaa uskoisi, voisi tälle päivälle ajatella planeettojen olleen jossakin negatiivisessa kulmassa toisiinsa nähden. Ei nyt kaaosta, muttei kaukana siitä.

tiistai 23. tammikuuta 2024

Talvi 18

 Olen muutaman päivän sisään käynyt kahdesti lumikenkäilemässä ja aukaisemassa polkuja umpeen tuiskunneesta lumesta, siis varsinainen "polkupartio". Onneksi minulla on nuo lumikengät! Tänä talvena ne ovat olleet enemmän kuin tarpeen.

Koiran jäljet umpeen tuiskunneella polulla. Kuvaa käsitelty kontrastien parantamiseksi 22.1.2024
Olen alkanut lisäämään intensiteettiä liikuntatreeneissäni. Hyvä merkki rasittavuudesta on hengästyminen ja hikoilu. 
Lumikenkäily on tehokasta liikuntaa; maksimisykkeet ovat olleet minulla viidellä eri harjoittelukerralla 156-176 bpm (beats per minute) eli lyöntiä minuutissa. 
Maastohiihdossa olen saavuttanut jopa 180-192 bpm. Sauvakävelyssä 209 bpm. En kuitenkaan pidä tuota luotettavana.

Yleinen maksimisykkeen laskentakaava on 220 - ikä. Tuon laskentakaavan mukaan minun maksimisykkeeni olisi 160 bpm tienoilla. Maksimisykkeellä voidaan määrittää kuntoilijan eri kunnon osa-alueita.

V02max pidetään parhaana aerobisen eli kestävyyskunnon mittarina. V02max (maximal oxygen consumption/maximal oxygen uptake/maximal aerobic capacity) eli maksimaalinen hapenottokyky. Sekin on suhteutettava ikään. Korkea V02max-arvo vähentää vaaraa sairastua mm. metaboliseen oireyhtymään ja erilaisiin sydän- ja verenkiertosairauksiin. 

V02maxia kehittäviä harjoituksia tein viime vuonna vain 13 kpl (mm. 9 kpl joulukuussa). Minulla on älykelloni mukaan keskinkertainen kunto. Syy minkä takia olen niin vähän treenannut korkealla intensiteetillä, on ollut kaventunut sykereservini. Se johtui analgeeteista, kipulääkkeistä joita jouduin käyttämään oikean jalkani hermovammoihin. Nyt olen pystynyt jättämään ne lähes kokonaan pois.

Lähde: firstbeat.com, kuntoplus.fi

Sama maisema eri päivinä 20.1.2024

22.1.2024

sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Kirja 6/2

 Richard Powersin kirja Ikipuut on minulla edelleenkin kesken. Lainasin sen kirjastosta marraskuun lopussa. Olen jatkanut laina-aikaa jo kahdesti. Välillä olen lukenut pari muuta kirjaa... tyypillistä minua, etten pysy siinä ainoassa kirjassa vaan vilkuilen "naapuripöytiin". No, joo yleensä käy näin, jos kirjan imu ei kannattele riittävästi. 

Kirja on nerokkaasti rakennettu juuri- , runko-, latvus ja siemenet-osiin. Juuriosiossa Powers kirjoittaa hyvin, mutta lyhyehköt tarinat, ihmiset, puut ja tapahtumat jäävät kesken. Ja siinä vaiheessa kiinnostukseni hieman herpaantui. 

Runko-osassa alun tarinat saavat jatkoa ja kirjan lopusta en tiedä vielä mitään.

Halo 19.1.2024
Powersin kirjasta poimuttua:

"Puu on käytävä maan ja taivaan välillä." s.75

"On ymmärrettävää, että täysin ränsistynyttä metsää katseleva pitää vanhaa hyödyttömän synonyyminä ja vaikeakulkuisia ryteikköjä selluloosakalmistoina, jotka kaipaavat nuorentavaa kirvestä." s.182

lauantai 20. tammikuuta 2024

Uusi työ 4

 

Auringonnousua koivikossa 20.1.2024
 "Miten saat yösi nukuttua?", oli erään sairaanhoitajan kysymys uudessa työssäni, kun kerroin mitä olen saanut opetella pystyäkseni tekemään nykyistä työtäni. Olihan se aluksi vaikeaa ja vieläkin toisinaan, vaikka suurin stressi on takanapäin. Esihenkilökin kehui minua tällä viikolla, joten en taida olla ihan kuutamolla. Tämä on ollut sellaista 'vapaata pudotusta'!

Tällä viikolla kuitenkin tein päätöksen siitä, etten pysty lisäämään työtuntejani viikossa tässä työkokeilussa. Sen vuoksi haen nyt osakuntoutustukea. On eri asia hyväksyykö Keva sen. Sieltä minua kyllä neuvottiin hakemaan osakuntoutustukea hyvissä ajoin, ja näin nyt toimin. Aika näyttää⏳

Jos suurennat kuvaa, näet koskikaran (Cinclus cinclus) joen oikealla puolella. Se istuu ruskehtavalla jäällä 19.1.2024

torstai 18. tammikuuta 2024

Ensimmäinen kierros

 

Aamuauringon hentoa kajoa 1.1.2024
 Kävimme tänään ex-naapurini kanssa antamassa ennakkoäänemme presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Äänestyksen jälkeen joimme kakkukahvit. Pienellä kylällä on parin päivän aikana äänestänyt jo yli 100 henkilöä. Hienoa, että asia kiinnostaa ainakin täällä syrjäkylillä.

tiistai 16. tammikuuta 2024

Talvi 17

Kuuraparta 16.1.2024
 Huomenna päättyy kaamos eli polaariyö Suomessa. Ja parin päivän päästä talven selkä taittuu. Heikin päivänä 19.1 karhu kääntää kylkeään ja sanoo: "Yö puolessa, nälkä suolessa."

Pakkaset sen kun jatkuvat. Tämän päivän alin lämpötilalukema on ollut -27,4°C. Puukiipijälle (Certhia familiaris) vein heti aamutuimaan murkinaa männynkylkeen. Se taitaa luottaa suojaväriinsä, kun päästää yllättävän lähelle. 

Kiersimme järven aamupäivällä koirani kanssa. Yhtään koskikaraa (Cinclus cinclus) ei näkynyt. Tosin joet alkavat mennä jäähän, joten karat ovat siirtyneet koskien äärelle.
Joki jäätyy 15.1.2024

Sain eilen unohtuneen olkalaukkuni (kts. postaus 19.12.2023) ystävän piipahtaessa

sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Lumikenkäily 2

 

Nousujälkeni harjun rinteellä 14.1.2024
 Lähdin aamulla hiihtämään järvien jäille, mutta runsaasti sataneen lumen paino sai veden nousemaan taas jäille. Nousin siis harjuille aukaisemaan siellä kulkevia polkuja suksille kuin joku pioneeri. 

Samaa polkujen aukaisua tein iltapäivällä lumikengillä. Lumikengillä tulee niin leveää jälkeä, että koirankin on helpompi kulkea niissä kuin suksen jäljillä.

Pioneerista tuli mieleeni lapsuudesta sellainen yksityiskohta, kun äitini osti meille Pioneerin stereot (viritin, vahvistin, kasetti- ja levysoitin). Siihen maailman aikaan kaksi miestä toi stereot meille kotiin ja veivät samalla pois vanhan Philipsin putkiradion, sellaisen ison ja hitaasti käynnistyvän.

Muistan kuinka miehiä nauratti se putkiradio. Ja olihan se valtava tekninen loikka vahvistimen led-näyttöihin, äänentoistoon ja nauhoittamiseen yms. Ensimmäinen ostamani LP-levy oli Leonard Bernsteinin West Side Story. Se on minulla edelleen.

lauantai 13. tammikuuta 2024

Kirja 7

 Tässä tämä kirja, josta postasin 9.1.2024. Olen lukenut sitä ehkä neljänneksen ja sen rakenne on mielestäni hyvä. Ei siis huono "jälki".

Sain eilen ex-naapuriltani hänen vanhat lumikenkänsä omakseni. Ex-naapuri on jo iällä ja sanoi olevansa liian väsynyt tarpoakseen lumessa niillä. Kävin niitä tänään kokeilemassa vähän erilaisilla alustoilla (puuterilumi, jäinen lumi ja järven jää). Hyvin toimi. Tietysti minulla ei ole vielä lajista kokemuksia, joten ihan aloittelijan rintaäänellä tässä nyt vertailen.

Toinen naapurini oli käynyt sillä välin tervehtimässä hiihtäen ja tuoden tuoretta leipomaansa pullaa, kun olin lumikenkäilemässä. Ihania naapureita❤

perjantai 12. tammikuuta 2024

Lumikenkäily

 

Hyvä, uusitut opasteet 12.1.2024
 Täytyy myöntää, että olen vain pari kertaa elämässäni käynyt lumikenkäilemässä, ja nekin vuosituhannen vaihteessa. En saanut siitä silloin mitään kicksejä (mielihyvän tunne, nautinto, tyydytys). 
Tänään kävin pienellä porukalla lumikenkäilemässä paikallisella hitonhaudalla. Olin käynyt siellä kerran aikaisemmin sulan maan aikana lähes 10 vuotta sitten. 
Sain lumikengät lainaksi. Kuljimme jonossa, koirani kulki etunenässä, tietenkin. Vauhti oli leppoisaa ja huilaustaukoja tämän tästä. Luonto oli upea. Tykkylumiset kuuset, lakkapäiset männyt, vaikuttavat kalliot, jääpuikkoseinämät, hiljaisuus, mukava -10°C sää, kiva seura.
Jääpuikkoseinämää 12.1.2024
Aikaa oli kulunut neljännesvuosisata viime kerrasta. Nyt olin ihan myyty. Työpaineet unohtuivat tyystin. Nuoruuden levottomuus, mikä esti minua aikaisemmin näkemästä lajin edut, on taakse jäänyttä elämää. Kaiken kaikkiaan kokonaisvaltaista rentoutumista.
 
Koirani oli varmasti yhtä mielissään kuin minäkin. Se ei olisi halunnut lähteä metsästä pois laisinkaan; teki kaikenlaisia temppuja pitkittääkseen kotiinlähtöä.
Koira sai paljon huomiota ja paijausta 12.1.2024
Lähde: Kotimaisten kielten keskus

torstai 11. tammikuuta 2024

Uusi työ 3

 

Auringonlasku 11.1.2024
 Olen ollut kuukauden uudessa työssäni. Tällä viikolla alkoi se historiallinen uudistus, mistä kirjoitinkin jo aikaisemmin. Edeltävät viikot opiskelin erilaisia tietojärjestelmiä ja käytänteitä. Voisin sanoa, että minusta on kuoriutunut kuukauden aikana digiosaaja, mitä en olisi itsestäni uskonut. Onhan tuo prosessi vienyt voimia, sillä alitajuntaisesti olen asioita työstänyt ja stressannut. Esihenkilöni kiitti minua siitä, että työskenten hänen tiimissään.

Minun pitäisi tässä työkokeilussa lisätä työtunteja, mutten pysty siihen jalkani kipujen vuoksi. Kipujen syynä voi olla työstä johtuva henkinen stressi, onhan ihminen kokonaisuus.

tiistai 9. tammikuuta 2024

Jälkiä 20

 

9.1.2024
 Kävimme tänään koirani kanssa hiihtämässä parilla eri järvellä. Meno maistui molemmille, sillä viime viikko meni melko pienellä liikunnalla kireiden pakkasten vuoksi. Tänään aamupäivällä metsässä liikkuessa sai varoa puista putoavaa lunta ja jäätä, kun reipas tuuli ja lauhtuva sää sai aikaan "tykkylumien" satamisen maahan. Iltapäivällä lumet satoivat vetenä alas lämpötilan menessä plussan puolelle.

Saukko (Lutra lutra) oli laskenut alamäkeä kiven päältä 9.1.2024
Oletko koskaan lähtenyt "seuraamaan sinulle osoitettua jälkeä"? Tarkoitan tällä nyt allegorisesti osoitettua jälkeä.

Annan muutaman esimerkin.

Löysin kirjastosta lainaamani kirjan välistä jonkun toisen henkilön lainauskuitin päivättynä 2.10.2023. Lainauskuitissa näkyvät Richard Powersin Ikipuut (jota paraikaa luen) ja Lisa Jewellin Joka askel jonka otat. Ajattelin tutustua tuohon jälimmäiseen kirjaan ja kirjailijaan ihan puhtaasta mielenkiinnosta. Ties mitä se tuo mukanaan?

Tuosta kirjasta seurasi mielleyhtymä nuoruuteeni. Olin teini-ikäinen ja menossa nyssellä (Tampereella kun oltiin) kotiin kaupungista. Nysse oli melkoisen täynnä ja jouduin seisomaan melko etuosassa bussia. Näin, kun istumassa ollut nuori nainen luki George Orwellin kirjaa Eläinten vallankumous (1945). Painoin kirjan tiedot mieleeni, niin mielenkiintoiselta se vaikutti, ja seuraavan kerran kirjastoon mennessäni lainasin sen. Ja olihan se vaikuttava ja silmiä avaava teos!

Näin kollegallani, joka valmistui vasta muutama vuosi sitten, suomenkielisen kirjan joka kuuluu tällä hetkellä oman alani perusopintoja suorittavien opiskelijoiden teoria ja kliiniseksi oppikirjaksi useammalle oppikurssille. Varasin sen kirjastosta ja löysin sellaisia termejä mitä en ole koskaan kuullutkaan. Tilasin verkkokaupasta uusimman painoksen itselleni ikiomaksi. Voi, kun meilläkin olisi ollut yli 30 vuotta sitten opiskellessa tuollainen opus!

Tässä muutamia "jälkiä, mitä seurata"📖 
Jälki voi olla jotain ihan muutakin. Kerro omastasi🔦

sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Talvi 16

 

Lumienkeli 7.1.2024
Joku oli tehnyt lenkkimme varrelle lumienkelin. Tulkitsen sen vertauskuvaksi selvittyämme kovasta pakkasjaksosta ilman suurempia harmeja. Suojelusenkeli istui olkapäällä.

Tänä aamuna lämpötila oli noussut 16 astetta kaikkein kylmimmästä. Ilma-vesilämpöpumppukin alkoi toimia "haisteltuaan" lämpötilan nousun. Sääasemani, josta laitoin aikaisemmin kuvia, meni eilen ihan sekaisin näytettyään -49°C. Sekin palautui näyttämään oikein ulkolämpötiloja. Ilmastointikoneenkin häiriötila saatiin nollattua.

Koirakin nautti lämpötilan noususta ja illalla ulkona tuntui kovin kesäiseltä pakkasen ollessa 12°C.

lauantai 6. tammikuuta 2024

Talvi 15

 

Vielä virtaa 6.1.2024
 Kirjoitin 31.12.2023 ruokinnalle saapuneesta puukiipijästä (Certhia familiaris). Siitä ei ollut havaintoja moneen päivään ja pelkäsin jo sen menehtyneen näillä kovilla pakkasilla, kunnes tänään näin sen neljästi ruokailemassa puun rungolla. Ihanaa, kun se on pärjännyt ainakin tänne saakka❤

Iltalehdessä eilen mainittiin pakkasjäristyksistä. Ihmettelinkin muutama päivä sitten erikoisia ääniä, ikään kuin lumi putoaisi katolta tai jää vavahtelisi. Kyseessä on maaperässä olevan veden jäätymistä ja jäätyessä laajenemista ja jään halkeamista. Järistyksiä voi olla ainakin kaksikin peräkkäin huomioni mukaan.

Lähde:

Mustonen, E. 2024).Suomessa havaittu useita pakkas­järistyksiä – seismologi kertoo, mistä on kyse. Iltalehti. 5.1.2024.

Koirani pakkastyyliä 5.1.2024 (-38°C)
Koirani kanssa lenkit ovat olleet kovin lyhyitä. Sille epätyypillisesti se näyttää haluavan hyvin pian lenkin alkamisesta takaisin kotiin.
Joen ylittävä siltakin on kovin jäinen 5.1.2024

perjantai 5. tammikuuta 2024

Talvi 14

 

Selfie 5.1.2024
Lähdin katsomaan joen hyydetilannetta ja koskikaroja (kts. postaus 1.1.2024). Jätin koiran kireän pakkasen (-36°C) vuoksi kotiin. Jokeen ei ollut tullut hyydepatoja, sen sijaan joki oli paikka paikoin saanut jääkannen, kuten esim. jyrkin koskimuodostelma. 

Huomasin jo viime kerralla, kuten nytkin kuinka paljon lämpöisempää joen rannassa onkaan. Jokea reunustaa kuusikko ja toki joki laskeekin uomassaan, eräänlaisessa kanjonissa. Se on suojeltu alue ja hyvin arvokas virtavesibiotooppina = elinympäristö. Tämä joki kuuluu muun muassa meidän järviyhdistyksen alueeseen.

Näin 2-3 koskikaraa (Cinclus cinclus). Määrästä en voi olla ihan varma, sillä karat lähtevät häirittyinä helposti lentoon ja siirtyvät joen vartta pitkin rauhallisempaan paikkaan.

Ystäväni näki eilen kaksi koskikaraa ihan toisaalla, ainakin kilometrin etäisyydellä paikasta jossa tänään olin. Joten voihan se olla, että täällä on enemmänkin karoja.
Kohti yläjuoksua 5.1.2024
Olin reilun tunnin liikkeellä. Hyvin tarkeni, kun pysyi liikkeessä eikä valokuvannut liiemmälti🥶

Talvi 13

 

Koti ja koira 5.1.2024
 Kävipä minulla tuuri, kun tänään talven kylmimpänä päivänä en joutunut lähtemään töihin. Ilma-vesilämpöpumppu ajoi itse itsensä alas pakkasen laskiessa > 30°C. Ja onhan laitteen vaikea "tehdä kylmästä lämmintä". Tosin, se tekee sähköllä lämpöä lattiaan sen verran etteivät putket jäädy.

Tänään laitoin saunan kiukaaseen tulet ja lämmitän sitä kautta taloa puilla. Tulikiven liesi-leivinuunia ei voi lämmittää koko aikaa, vaan välillä on päästettävä se jäähtymään.

Tämän aamun kovin lukema 5.1.2024

torstai 4. tammikuuta 2024

Talvi 12

4.1.2024

 Minulla ei ole muistikuvaa näin kovista pakkasista kuin nyt on ollut ja mitä kuvassa näkyy. Oikea kellonaika on 19.10.

Sen kylläkin muistan, kun lapsena vietin paljon aikaani isovanhempien luona. Jonain talvena oli niin kylmää, ettei mummo päästänyt minua ulos leikkimään. Pakkaslukemista ei tietoa.

Jos vielä tarkastelee mittarin parametreja, niin on hyvin kuivaa 0%, sisälämpötila on +20.8°C ja ilmanpaine 997 hPa.

keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Jalkapuoli 16


 Olen ammatillisessa kuntoutuksessa eli työkokeilussa jalkani vuoksi. Syy, miksi julkaisen tilitapahtumasta kuvan, on maininta eläkkeestä. Näillä nyt mennään🤦‍♀️

tiistai 2. tammikuuta 2024

Jälkiä 19

 

2.1.2024 (-29°C)
 Kovat pakkaset koettelevat kaikkia elollisia. Luonnosta ja lumelta löytyy kaikenlaisten liikkujien jälkiä.

Koira näyttää pimeässä metsässä oudolta, kun otsalamppuni valo heijastuu sen yllä olevan talvipalttoon heijastimista. Sen liikkuminen näyttää kummalliselta, ikään kuin olisi eri eläin kuin koira kyseessä.

Ketun (Vulpes vulpes) jäljet 2.1.2024

Saukon (Lutra lutra) jäljet 31.12.2023, kuvaa käsitelty

Koirani (Canis lupus familiaris) tassun jälki 2.1.2024, kuvaa käsitelty

maanantai 1. tammikuuta 2024

Talvi 11

 

1.1.2024
 Kävimme koirani kanssa aamulla katsomassa näkyykö koskikaroja (Cinclus cinclus) läheisillä joilla. Kuljimme reilun tunnin kovassa pakkasessa ja otsikkokuvassa on lopputulos. Isoista linsseistä ei ole kuin haitaksi; ne ovat aina huurussa! Koskikaroja en nähnyt, ehkä ongelma oli tekninen niin kuin tapaamani ihmiset naureskelivat minun "rillit huurussa -ongelmalleni".

Eilen kävimme ystäväni ja koirani kanssa katsomassa erään joen hyydetilannetta. Hyydettä ei vielä ollut. 

Kävin myös tänään joen alajuoksulla, muttei hyydettä näkynyt. Tilanne voikuitenkin muuttua nopeastikin.

31.12.2023
Kireä pakkanen aiheuttaa hyydettä joissa, jotka eivät ole jäässä. "Hyydettä muodostuu, kun alijäähtyneeseen veteen syntyy pieniä jääkiteitä, jotka tarttuvat toisiinsa ja nousevat vähitellen pintaan. Vedenpinnassa jääkiteistä syntyy suppolauttoja tai supposohjoa, jota voi kasaantua jääkannen alle suppopadoksi."

Lähde: 

STT. (2023) Maaseudun tulevaisuus. 30.12.2023
-27,2°C kuvan ottohetkellä 1.1.2024

Joka päivä nostamme koiralle avannosta ämpärillisen jääpaloja sisältävää järvivettä, sillä se ei suostu hanavettä juomaan. Eilen hakkasin avantoa aamu-uintia varten ja nostin tuon ämpärillisen vettä. Myöhemmin huomasin jään sulaessa, että mukana oli sauvalude (Ranatra linearis). Huomasin myös, että eläimen loppuosa puuttui ja luulinkin sen olevan kuolleen. Vielä myöhemmin, kun vesi oli sulana, näin sauvaluteen elävän muttei se päässyt etenemään vesimassassa, koska siltä puuttuivat osa jaloista. Olin vaurioittanut sauvaludetta hakatessani avantoa, joskin sitä en tosin voinut huomata mustaa taustaa vasten. Nyt minun piti päästää se päiviltään kitumasta ja olipas se vaikeaa. Tappaminen, edes sauvaluteen, ei ole minulle ominaista.

Tälle talvelle olen löytänyt jo kaksi sauvaludetta avannosta. Nehän tulevat sille hengittelemään.