maanantai 1. tammikuuta 2024

Talvi 11

 

1.1.2024
 Kävimme koirani kanssa aamulla katsomassa näkyykö koskikaroja (Cinclus cinclus) läheisillä joilla. Kuljimme reilun tunnin kovassa pakkasessa ja otsikkokuvassa on lopputulos. Isoista linsseistä ei ole kuin haitaksi; ne ovat aina huurussa! Koskikaroja en nähnyt, ehkä ongelma oli tekninen niin kuin tapaamani ihmiset naureskelivat minun "rillit huurussa -ongelmalleni".

Eilen kävimme ystäväni ja koirani kanssa katsomassa erään joen hyydetilannetta. Hyydettä ei vielä ollut. 

Kävin myös tänään joen alajuoksulla, muttei hyydettä näkynyt. Tilanne voikuitenkin muuttua nopeastikin.

31.12.2023
Kireä pakkanen aiheuttaa hyydettä joissa, jotka eivät ole jäässä. "Hyydettä muodostuu, kun alijäähtyneeseen veteen syntyy pieniä jääkiteitä, jotka tarttuvat toisiinsa ja nousevat vähitellen pintaan. Vedenpinnassa jääkiteistä syntyy suppolauttoja tai supposohjoa, jota voi kasaantua jääkannen alle suppopadoksi."

Lähde: 

STT. (2023) Maaseudun tulevaisuus. 30.12.2023
-27,2°C kuvan ottohetkellä 1.1.2024

Joka päivä nostamme koiralle avannosta ämpärillisen jääpaloja sisältävää järvivettä, sillä se ei suostu hanavettä juomaan. Eilen hakkasin avantoa aamu-uintia varten ja nostin tuon ämpärillisen vettä. Myöhemmin huomasin jään sulaessa, että mukana oli sauvalude (Ranatra linearis). Huomasin myös, että eläimen loppuosa puuttui ja luulinkin sen olevan kuolleen. Vielä myöhemmin, kun vesi oli sulana, näin sauvaluteen elävän muttei se päässyt etenemään vesimassassa, koska siltä puuttuivat osa jaloista. Olin vaurioittanut sauvaludetta hakatessani avantoa, joskin sitä en tosin voinut huomata mustaa taustaa vasten. Nyt minun piti päästää se päiviltään kitumasta ja olipas se vaikeaa. Tappaminen, edes sauvaluteen, ei ole minulle ominaista.

Tälle talvelle olen löytänyt jo kaksi sauvaludetta avannosta. Nehän tulevat sille hengittelemään.

Ei kommentteja: