torstai 7. joulukuuta 2023

Jälkiä 17

 

6.12.2023
 Kävin eilen eräällä joella, jossa emme olleet käyneet koirani kanssa pitkään aikaan. Yhtenä syynä on maaston vaikeakulkuisuus. No, nyt kävimme ja putosihan sitä lunta puiden oksilta reippaanlaisesti niskaan, niin läpipääsemätön kuin se ryteikkö on. Kotiin päästessä pipo ja takki harteilta olivat jäätyneet, kun ruumiini lämmön säteillessä vaatteiden lävitse sulatti se osan lumesta hikoillessani. Loppumatkasta kosteus jäätyi odotellessani koiraani saapuvaksi sen etsiessä metsäkanalintuja kiepeistä. Pakkasta oli 12°C.

Saukon jälkiä 6.12.2023
Joella oli kulkenut saukko (Lutra lutra). Sen jäljistä ei voi erehtyä ja viime keväänä näin sen lähistöllä olevan lintuisan järven jäillä ruokailemassa muutamaan otteeseen.
Hirven talvimakuu 6.12.2023. Kuvassa näkyvät hirven, koirani ja minun jäljet
Toinen kiintoisa havainto oli hirven (Alces alces) talvimakuuksilta. Se oli hieman aukeampi paikka, minkä hirvet olivat tehneet syömällä puiden taimia vuosikymmeniä. Sieltä löytyi yksi makuupaikka, ja kun menin seisomaan siihen, alusta oli kovettunut – erilainen kuin muu metsänpohja. Hirven ruumiin lämpö oli sulattanut lumen ja eläimen noustua maa oli uudestaan jäätynyt.

Ei kommentteja: