keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Polttopuita 7

Järven jääkansi 24.10.2023

25.10.2023

 Olemme tehneet nyt kaksi viikkoa polttopuita tasamaalla, kun toinen työmaa on vuoressa. Vuoren puut ovat pystyssä, kun sitä aluetta harvennetaan. Tasamaalla kuljemme metsätyökoneen, moton jälkiä ja pidämme nyt kiirettä, sillä ensi maanantaille on luvattu lumisadetta ja sitten on enää hankala löytää rankoja lumen alta. Kasatut puut on helpompi ajaa lumisestakin metsästä pois.

Olemme tehneet 11 kasaa, ja niissä pisimmät rangat ovat 10 metrisiä. Kuvan kasa on sellainen "medium" kooltaan. Maahan jää vielä moton runtelemia, hiekkasia puita. Nyt otamme niin sanotusti 'parhaat päältä'.

Rankametsässä työskentely käy voimaharjoittelusta. Tuoretta, tiivistä ja painavaa puuta. Ei tarvitse erikseen mennä kuntosalille, joskaan sellainen harjoittelu ei minua kiinnosta. Nuorempana kävin paljonkin kuntosalilla, mutta se harrastus tyssäsi, kun rakas lapsuudenystäväni - veljeni ikään kuin - menehtyi liikenneonnettomuudessa 1990. Kävimme kaveriporukalla salilla.

Siitä surusta toipuminen vei minut luonnon pariin. Tätä nykyä haluan harrastaa liikuntaa vain ulkona, kuten lukija on sen saattanut laittaa merkille

No, nyt taas hyppäsin sivuraiteelle itse asiasta.

Me siis käymme kilpajuoksua aikaa vastaan polttopuuhommissa. Tietysti keväällä jatkamme siitä mihin tänä syksynä jäämme. Nuo motoraiteet putsataan keväällä. Puuta on niin vietävän paljon; kuulemma riittää minulle ja ystäväni veljenpojan perheelle loppuiäksi.

Keskustelin eilen naapureitteni kanssa. Tämä kylmäjakso tuli varmaan vähän kaikille yllätyksenä. Heilläkin jäätyi mökin vesiputket, kun eivät ehtineet niitä tyhjentää ennen pakkasia. Viime yönä pakkanen laski alimmilleen tälle syksylle: -9,5°C. Järven jäähän ilmestyi railoja.

Ei kommentteja: