torstai 19. lokakuuta 2023

Kotimainen ruoka

 

 Olen toistakymmentä vuotta korvannut ruoanlaitossa riisin ohralla. Toki riisipuuroon ja sienirisottoihin käytän riisiä, mutta muutoin kotimaisuus on valttia. 

Paikalliset myllyt ovat lopettaneet toimintansa ja se on 'pakottanut' minut etsimään korvaavia myllyjä, sillä kauppojen hyllyissä myytävät kokonaiset ohrasuurimot eivät kilvoittele samalla viivalla Rapion Myllyn ohrahelmien paikasta auringon alla.  

Rapion Myllyssä (Juva) kävin joskus kesälomareissussa kahvilla ja sen jälkeen olen tavalla tai toisella käyttänyt heidän tuotteitaan.

Ohralla on monipuolisesti terveysvaikutuksia. Se sisältää runsaasti liukoista kuitua, jotka vaikuttavat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Liukenematon kuitu alentaa kolesterolia ja alentaa riskiä sairastua diabetekseen sekä vaikuttaa verensokerin nousuun ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Ohratuotteet sopivat hyvin diabeetikoille ja sen riskiryhmään kuuluville. Ohra edesauttaa muiden viljojen tapaan ruoansulatusta ja se lisää myös hyvälaatuisten bakteerien kasvua. Lisäksi se sisältää joukon vitamiineja ja kivennäisaineita.

Lähde: https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/viljat/ohra/

Karjalaisiin sukujuuriini ilmeisesti liittyen keitän erilaisia puuroja myös aterioiksi. Tällä en tarkoita kaurapuuroa, vaan ohra-, hirssi- ja tattaripuuroja. Maittavia ja vatsaystävällisiä.

Ei kommentteja: