maanantai 4. syyskuuta 2023

Kohtaamisia metsässä 4

 

Puolukka (Vacciniumvitis-idaea)
 Olin sunnuntaina pitkällä lenkillä koirani kanssa. Pakkasin reppuuni kiikarit, sieniveitsen ja pari astiaa eli "pelit ja pensselit" olivat valmiina tarpeen tullen.Tällä kertaa koirani ei johdattanut minua lintuvesille eikä erikoisia sieni- tai marjasaalita ollut jaossa.

Tulin polulta metsäautotielle ja kuljettuani sitä hetkisen näkyi kaukana tiellä joku kävelevän minua vastaan. Jo kaukaa kummastelin mitä ihmettä kävelijä kantaa mukanaan. Lähemmäksi päästyäni huomasin kantamuksen olevan saavi ja arvasin tummaihoisen olevan ulkomaalainen marjanpoimija. Koirani oli vapaana ja huitoi menemään jossakin. 

Mies huudahti minulle tervehdyksen. Kysyin englanniksi puhuuko hän sitä kieltä. Hän vastasi jotakin epäselvästi. Sanoin hänelle edelleen englanniksi, että minulla on koira. Hän ei ymmärtänyt sanaa dog. Aloin kutsua koiraani huutaen ja vihellellen ja marjanpoimija tuntuikin näistä eleistäni ymmärtävän mitä tarkoitin sanalla dog. Hän soitti ystävälleen ja metsästä kuuluikin jännä ääni. Ääni tuli eräänlaisesta haravasta, jolla marjastaja "huispaa" marjat astiaan. Sanoin miehelle ettei tarvitse olla peloissaan. Hän kysyi voiko mennä keräämään marjoja. Vastasin myöntävästi.

Jatkoin matkaani vaikkei koiraani näkynyt. Näin sen toisenkin marjankerääjän ja huutelimme tervehdykset puolin ja toisin. Sitten kuului ensimmäisen miehen suunnasta huuto. Hän osoitti tielle, jolla koirani seisoi. Olimme koirani kanssa noin 100 m etäisyydellä toisistamme ja marjankerääjä siinä välissä. Kutsuin koiraani useaan kertaan, mutta se ei liikahtanutkaan. Se oli hyvin epäluuloisen näköinen. Jatkoin eteenpäin, mutta koirani jäätyi täysin. Vähän ajan kuluttua käännyin koiraani kohti, mutta se olikin hävinnyt. Sitten näin sen, mitä jo vähän uumoilinkin. Koirani kiersi luokseni metsän kautta välttäen kohtaamasta marjankerääjiä. Hyvä ratkaisu🧡

Mikä lie koiraani epäilyttänyt; saavi, miehen ulkonäkö, ominaistuoksu, huispausääni vaiko asetelma, että koirani olisi joutunut ohittamaan vieraan ihmisen yksin.

Huispaus -sana kuvaa mielestäni hyvin toimintaa ja ääntä, mitä marjankerääjät tekevät, vaikka huispaus onkin kääntäjä Jaana Kaparin keksimä sana J.K. Rowlingin Harry Potterin kirjasarjaan. Huispaus liittyy luudilla pelattavaa peliin.

Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja: