tiistai 5. syyskuuta 2023

Ympäristöoppia 2

 Lähdimme aamulenkille ennen sadetta käymään vuorella, jonka huipulla oli aikoinaan kolmiomittaustorni. Ystäväni on siirtolohkareiden vieressä, joiden päällä torni sijaitsi. Samalla paikalla on kolmen kunnan rajapiste.

Ystäväni näyttää siirtolohkareen mittasuhdetta 5.9.2023
Kävimme aikoinaan äitini kanssa vuorella. Niistä ajoista vuoren loivemmilla rinteillä on tehty metsänuudistustoimenpiteitä, mutta vanha hieno kuusikko on edelleen tallella. En ole vuosiin käynyt paikalla - varmaankin säästin aikoinaan Uskon etujalkaa rasitukselta ja sitten tulivat muut kiireet.

Olin ottanut sienikopan varmuuden vuoksi mukaan, sillä vanhastaan muistin sieltä löytyvän kantarelleja (Cantharellus cibarius). Nyt niitä oli myös vuoren kuivahkolla ja kulutuksen alaiseksi joutuneella rinteellä. Löysin sieltä myös lampaankääpää (Albatrellus ovinus) 500 g. Punnitsin määrän mielenkiinnosta, koska sieni poikkeaa rouskuista (Lactarius) ja vahveroista (Cantharellus) tiiviimmän massansa vuoksi.

Ja olihan siellä rouskuja ja hurjasti suppilovahveroita (Craterellus tubaeformis).

Jänönkorva (Otidea) 5.9.2023
Paransylki, limasienet (Mucilago crustacea) 5.9.2023
Kuusen pokkelössä taulakääpiä (Fomes fomentarius) kenties 5.9.2023

Samoin tässä?

Tälle lajille en löytänyt määritelmää 5.9.2023

Harakka (Pica pica) joutunut kanahaukan (Accipiter gentilis) saaliiksi 5.9.2023 

Vaan näihin aikoihin on metsässä kulkeminen aikamoista kärsimystä. Erityisesti hirvikärpäset (Lipoptena cervi) saavat minut ahdistuneeksi. Eilenkin olin sellaisessa pommituksessa, että meinasin tulla hulluksi. Kun sain yhden hirvarin pois, kolme tuli tilalle!
Tässä vuoressa talvehtii karhu (Ursus arctos). Siitä en tosin ole koskaan nähnyt mitään havaintoja.

Ei kommentteja: