sunnuntai 10. syyskuuta 2023

đź’© homma 4

 

Kotimaisemaa taivaalta. Valokuvaaja J.P. 9.9.2023

 Istutimme jo eilen muutaman puuntaimen takaisin paikoilleen, mutta valtaosan vasta tänään. Laitoin sahattujen lehtikuusen kuoria taimien ympärille pitämään niitä kosteana ja kuvasta ne on nyt helppo erottaa. 

Koirani valvoo työtä. Kuvassa näkyvä penkki on entisten koirieni muistolehdon "muistelupaikka"

Jouduimme eilen maa-aineksen poistoa varten purkamaan 'roomalaista kivitietä'. Tänään ystäväni taas perusti uutta. Vielä se ei ole valmis pitkään aikaan. Ehkä ensi keväänä routimisen jälkeen. Kuvassa näkyvän kiviympyrän alla on viettoviemäri, mistä jätevettä tulvi pihaan. Myös hopeakuusi (Picea pungens) kaivettiin ylös ja istutettiin takaisin. 

Jouduin pitämään aseptiikastakin (menettelytavat, joilla pyritään toimimaan mikrobittomasti) erityistä huolta; vaihtamalla riittävän usein suojahanskoja, desifioimalla työkalujen varsia, ottimia, oven kahvoja, pesemällä saappaat ja kädet riittävän usein jne. 
Josko nämä vastoinkäymiset riittäisivät tältä erää?

"Roomalaiset tiet vaihtelivat kapulateistä päällystettyihin teihin, jotka oli perustettu syvälle tampatun soran päälle tien pitämiseksi kuivana. Kiveys ja sen alla oleva sora mahdollistivat veden ohjautumisen pois tien rakenteesta näin estäen mudan syntymisen savisissa maaperissä."
Lähteet: Terveyskirjasto, Wikipedia 

Ei kommentteja: