maanantai 11. syyskuuta 2023

Floora

 

Karstaohdake (Dipsacus) ja sen piikikäs olemus
  Karstaohdake on kaksivuotinen kasvi. Itse asiassa en tiedä miksi äitini hankki kasvin siemeniä kauan kauan sitten, mutta niitä kasvoi muutamia kasvimaallamme kesäisin, tosin ei enää muutamiin vuosiin. Ne houkuttelivat perhosia, vaikkei niitä lueta kuuluvaksi varsinaisesti perhoskasveihin.

Nyt karstaohdake on palannut pihaani. Itse asiassa jo viime kesänä tämä kuvassa kukkiva yksilö oli tehnyt lehtiruusukkeet (ei varmastikaan oikea termi), joista se kasvattaa toisena vuonnaan kukkavarren (kukkavarsia). Viime kesänä minulla oli niin paljon muuta to do (työlistalla), joten vaikka mitkä 'lehtiruusukkeet' menivät ohitseni. Olinkin kovin hämilläni, kun huomasin karstaohdakkeen kehittävän kukkavarttaan tänä kesänä. 

Pihallani tehtiin rakentamisen aikana rankkoja kaivauksia vuosina 2021–2022, joten päättelin näin, että karstaohdakkeen siemenet möyhennyksen ansiosta päättivätkin aloittaa kasvun (mikä ilo🌱). Mikä ne muuten olisi saanut yhtäkkiä kasvamaan? Nyt pihamaallani kasvaa toinenkin yksilö, mikä kukkii ensi kesänä.

Viemärionnettomuuden takia kaivinkone myllersi taas kerran pihamaallani viime lauantaina ja sain kuin sainkin säilymään nämä kaksi kasviyksilöä hengissä.

Ruotuhaarakas (Phaeoclulina)?

Ei kommentteja: