torstai 27. huhtikuuta 2023

Jäiden lähtö

"Kiitorata" erottuu muuta jään pintaa ylempänä 26.4.2023

 Eilen ilmestyi keskelle järveä ensimmäinen sula epätyypillisen paikkaan. Yleensä suon reunamilta alkanee jäiden sulaminen. Tästä huomiosta tuli mieleeni merkittävän Goldman ympäristöpalkinnon saanut Tero Mustonen, joka huomasi Puruveden jäiden muuttaneen muotoaan ilmastonmuutoksen aikana. Jäässä näkyy tikkumaisia pystyraitoja, jotka puolestaan kertovat haurastumisesta.

Kuluneen talven aikana oli useita "lämpöjaksoja", jolloin järven jää suli ja taas jäätyi uudestaan. Liekö se vaikuttanut nyt tuohon epätyypillisen sula-alueen ilmaantumiseen.

Kuvassa on vielä näkyvissä potkukelkkailurataani. Kutsun sitä kiitotieksi ja vähän ylempää katsottuna siinä erottuvat ikään kuin rullaustiet lentokentällä.

Tänään sula on suurentunut vauhdilla ja näin ensimmäisen kuikan (Gavia arctica) laskeutuvan sulaan. Mistähän ei erottavat sulaveden esimerkiksi peilijäästä? Aika hyvin ennustin koiralleni, että viikon kuluttua kuikka jo huutelee. Heitti vain parilla päivällä. Ehkä se kertoo, että olen nähnyt jo aika monta jäiden lähtöä näiltä järviltä.

Lähde: 
Saavalainen, H. (2023). Työ luonnon hyväksi toi "vihreän Nobelin". Helsingin Sanomat. 24.4.2023.

Ei kommentteja: