perjantai 4. lokakuuta 2024

Turha kuolema

 

Kuollut mustarastas 4.10.2024
 Otin tämän otsikon Kompassi koilliseen -blogistani.

Huomasin tänä aamuna, että taloni kulmaikkunaan oli lentänyt nuori mustarastaskoiras (Turdus merula) ja kuollut. Näitä ikkunaan lentämistä on tapahtunut todella vähän, sillä olen laittanut vastaisuuden varalle valoverhon toiseen ikkunaan puoleksi vuodeksi.
Eteläikkuna ja valoverho 4.10.2024
Liekö aurinko paistanut ikkunaan ja lintu tulkinnut väärin valoaukon? Törmäys oli tapahtunut eilen, eikä sille ollut todistajia. Eilen aamulla lähtiessäni suon ennallistamistalkoisiin, näin varmaankin tämän saman yksilön lentämässä koirieni muistolehdossa. Nyt hautasin sen siellä olevan suuren kuusen juurelle ja sanoin sille, että täällä tutussa paikassa sinun on hyvä nukkua. Mustarastaat erityisestikin penkovat nokallaan ruokaa käännellen maassa makaavia lehtiä puiden alta.

Mustarastas on mukava lintu. Minua itketti tämä turha kuolema. Siitä suivaantuneena tilasin Suomen Lintuvarusteesta Window Alert, ikkunatarroja. Ne heijastavat ultraviolettia valoa, minkä lintu näkee, muttei ihminen. Tarra muodostaa linnulle hehkuvan kohteen, minkä pitäisi varoittaa lintua lasipinnasta.

Lähde: Suomen Lintuvaruste Oy

Ei kommentteja: