lauantai 28. syyskuuta 2024

Muistoja 4

  Ystäväni kertoi hauskan tarinan isästään Tuomaksesta, joka oli syntynyt 1915.

Elettiin 1920-lukua. Heille tuli kotiin Helsingin Sanomat. Posti tuli jollakin tavoin kirkonkylälle, josta posteljooni jakoi kirjeet, kortit, lehdet ja paketit kylien väelle kesäisin veneellä, talvisin hiihtämällä ja rospuuttoaikana kiertämällä teitä pitkin. 

Hesari oli painanut posteljoonin repussa painavana lehtenä niin paljon, että erään kerran hän oli lehden kulmaan kirjoittanut lyijykynällä:" Jos vielä ensi vuodeksi tilaatte Helsingin Sanomat, saatte noutaa sen itse!"

Viranomaiset lakkauttivat Päivälehden 3. heinäkuuta 1904 sen viitattua epäsuorasti mutta hyväksyvästi kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhaan. Jo keväällä 1903 Bobrikov oli karkottanut lehden perustajan Eero Erkon maasta yhdessä muiden johtavien perustuslaillisten kanssa. Päivälehden tilalle perustettiin kuitenkin saman tien Helsingin Sanomat, jonka ensimmäinen numero ilmestyi 7. heinäkuuta 1904. Samalla perustettiin myös kustannusyhtiö Sanoma Osakeyhtiö (sittemmin Sanoma News, nyk. Sanoma Media Finland), joka kuuluu nykyisin Sanoma-konserniin.

Lähde: Wikipedia

Pisarat kuin koruna hämähäkin (Araneae) seitissä 4.9.2024

Ei kommentteja: