perjantai 20. syyskuuta 2024

Muistoja 3

 

Laulujoutsenpari (Cygnus cygnus) 8.9.2024
 Luen parhaillaan Harvey Leen kirjaa Kuin surmaisi satakielen (To Kill a Mockingbird) vuodelta 1960. Sitä lukiessa palautui mieleeni parikin muistoa lapsuudesta.

Oli kesä. Olimme ystäväni kanssa ehkä 5-vuotiaita. Ystäväni meni pikkuveljensä rattaisiin istumaan ja minä lähdin työntämään häntä. Pihatiellä olikin jyrkähkö lyhyt mäki, mitä lähdin menemään alaspäin. Edetessämme huomasin etten jaksa vastustaa/jarruttaa rattaita (rattaiden ja ystäväni painoa enkä painovoiman vaikutusta), vaan aloin juosta pitäen niistä kiinni. Jostain syystä kaaduin ja loukkasin polviani ja varpaitani. Rattaatkin kaatuivat, muttei ystäväni loukannut itseään lukuunottamatta pelästymistä.

Toisessa tarinassa olen jo vanhempi - alakoululainen. Eräällä ystävälläni, joka oli minua pari vuotta vanhempi, oli kelanauhuri. Jostain syystä äänitimme aina hänen kanssaan kuunnelmia. Kuunnelmat olivat luonteeltaan jännitysnäytelmiä ja inspiroimme ne aina. Minulla tuli tarve jossakin vaiheessa selittää, ikään kuin kertojana, kuunnelman lähtökohtia tai käänteitä, koska mielestäni meidän dialogi selittänyt kaikkea. Ystäväni aina sanoi, että pilasin kuunnelman selittelyilläni🤨

Nelle Harper Lee (1926 MonroevilleAlabama – 2016 Monroeville, Alabama) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan Pulitzer-palkitusta esikoisromaanistaan Kuin surmaisi satakielen (To Kill a Mockingbird, 1960).

Kuin surmaisi satakielen julkaistiin vuonna 1960. Teoksesta tuli heti menestys ja se voitti kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon vuonna 1961. Library Journalin äänestyksessä vuonna 1999 se valittiin vuosisadan parhaaksi romaaniksi. Romaanin pohjalta tehtiin vuonna 1962 ensi-iltansa saanut samanniminen elokuva, jonka on ohjannut Robert Mulligan ja käsikirjoitukseksi sovittanut Horton Foote.

Lähde:Wikipedia

Ei kommentteja: