sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Floora

 

Pihlaja-angervo (Sorbaria) ja jokin hyönteinen 7.7.2024
 Lähdin aamulla ennen sään huononemista keräämään vielä ahomansikoita (Fragaria vesca) ja sainkin niitä kaiken kaikkiaan litran verran. Ahomansikat ovat työläitä kerättäviä, kun niitä on vain pari marjaa varressaan ja monesti ne kypsyvät vielä eri tahtia. Siinä kerätessä huomasin, että samoille paikoille on tulossa myös mesimarjaa (Rubus arcticus).

Vähänkin huonomman sään ollessa kyseessä ei muita kulkijoita täällä näy. Naapuritkin lähtivät aamulla pois, kun rouva pelkää kovia tuulia. Kolme vuotta sitten, vielä vanhan mökin aikoihin ja näin kesällä osui jonkinlainen syöksyvirtaus tänne ja kaatoi juurineen ison männyn heidän rannastaan (kts. Kompassi koilliseen 19.7.2021).
Omenat (Malus) kypsyvät 6.7.2024

lauantai 6. heinäkuuta 2024

Vanhasta uutta

 

6.7.2024
 Ystäväni kotitilalla korjausrakennetaan vanhaa rantasaunaa uusiksi. Kuvassa näkyy hirsikehikon pohjaa. Vanhasta saunasta käytetään hyväksi hyväkuntoiset hirret. Tässä hirsiä veistetään ja sauna kootaan kertaalleen. Sitten se rakennetaan uudestaan vanhaan paikkaansa järven rannan tuntumaan.

6.7.2024
Vanha sauna rakennettiin sotien jälkeen, kun rakennustarvikkeista oli pulaa. Savupiipun sementtitiilet olivat itse valetut. Kuvassa näkyy hirsirakentamisessa yleisesti eristeenä käytettyä sammalta; seinä-, rahka- ja karhunsammalta. Tässä erottuu rahkasammal (Sphagnum) saunan vanhoissa hirsissä.

6.7.2024
Pinokuutiot siirtyivät katon alle jatkamaan kuivumistaan. Yllättävän pieneen tilaan mahtui niistä 39 kpl.  Pari on jo niistä päässyt uuteen kotiin.

Lähde:

Varis, K. (2017). Erään vanhan hirsimökin energiatalouden parantaminen. Lapin ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. Tekniikka ja liikenne. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka. Insinööri. (AMK).

perjantai 5. heinäkuuta 2024

Fauna 23

5.7.2024
 Tänään menin 'hevostelemaan' pitkän tauon jälkeen ja kuulin ruisrääkän (Crex crex) ääntä! Ystäväni oli kuullut sitä jo parina päivänä aikaisemmin. Aikamoinen onnenkantamoinen, sillä se äänteli vain pari kertaa minulle, muttei äänestä voi erehtyä kerran sen kuultuaan. Minulla viime kerrasta on pitkä pitkä aika – vuosikymmeniä.

Tummapapurikko (Lasiommata maera) salokeltanolla (Hieracium) 29.6.2024

Viherkukkajäärät (Lepturobosca virens) päivänkakkaralla (Leucanthemum vulgare) 29.6.2024

torstai 4. heinäkuuta 2024

Floora 8

 

Suomuurain (Rubus chamaemorus) 4.7.2024
 Lähdin tänään soille 'tunnusteluretkelle'. Sieltä löytyi jo muutamia kypsiä suomuuraimia, lakkoja, hilloja, muuraimia, valokkeja, linttejä, neva- tai suomarjoja, millä nimellä nyt niitä itse kukin haluaa kutsua. Itse kutsun niitä hilloiksi. Sato sen osalta on keskinkertainen oman mittapuuni mukaan.

Maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata) 4.7.2024
Ostin tänään 10 kg mansikkaa (Fragaria) ja säilöin suurimman osan. Nyt voin keskittyä metsistä ja soilta saataviin marjoihin rauhassa.

Lähde:

www.martat.fi

keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Fauna 22

 

Räkättirastaan (Turdus pilaris) pesäpoikaset halkopinossani 2.7.2024
 Ilmeisesti sairastin koronan tässä viime viikonlopulla; suunnaton väsymys, lämpöily ja ankarat lihaskivut. Tässä mennään nyt päivä kerrallaan kuunnellen kehon reagointia.

Viikonloppuna liikunta jäi vain yhteen kävelylenkkiin nukkumisen ja Kalevan kisojen katselemisen ohella. Eilen sitten jo jaksoin mennä metsään ja mitä sieltä löytyikään.

Olin tutussa paikassa, mutta menin kohteeseen vähän eri reittiä. Näin korkeassa heinikossa tallatun polun ja totesin, että tätä täytyy seurata. Polku vei kivikkoon, josta löytyi luolien suuaukkoja ja raskasta kaivuutoimintaa (hiekkaa oli mätetty ihan urakalla). Asialla oli ollut siis mäyrä (Meles meles). Pesäpaikka näytti olevan asuttu, tuore. Koirani oli hyvin kiinnostunut paikasta.

Mäyrän pesäpaikkaa 2.7.2024

Luolaston yksi suuaukko 2.7.2024

Toinen suuaukko 2.7.2024

Ahomansikka (Fragaria vesca) 2.7.2024
Samalla reissulla sain kerättyä pari desilitraa ahomansikoita, nam mikä aromi🍓