sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Koiran elämää 14

 

14.7.2024
 Kuvassa koirani vilvoittelee kaivetussa suo-ojassa, mikä EU:n ennallistamisasetuksen vuoksi saatetaan peittää ja suon tila palauttaa entiseksi. Ainakin sellaiseksi ettei samanlaisia mutakylpypaikkoja olisi enää. Mitenkähän hirvenvasat tai linnunpoikaset selviytyvät näistä ojista? Puuston kasvaminen on ollut tärkeämpää kuin luonnoneläinten elinolot.

No, hypähdin taas hieman sivuun varsinaisesta aiheestani. 

Olen viikon aikana käynyt kahdesti keräämässä kantarelleja (Cantharellus cibarius) ja kahdesti ystäväni kanssa poimimassa hilloja (Rubus chamaemorus). Kaikilla kerroilla koirani on ollut mukana. Suolla liikkuessa ei ole muita koiraa vilvoittavia paikkoja kuin nuo em. suo-ojat, sillä niin kuivaa luonnossa on. 

Kun koirani sisarukset ja isä kulkevat näyttelyissä, niin meistä ei tule 'salonkikelpoisia' sitten millään. Koirani saa elää oikeaa koiranelämää.

Olen tehnyt kantarelleista pastaa ja risottoa. Hilloista annoin n. 2 litraa ex-naapurilleni, joka ikänsä puolesta ei oikein enää menesty suolla. Kaiken kaikkiaan saimme hillaa lähemmäs 9 litraa. Suolle jäi vielä ns. kovaa marjaa, eli kypsyviä marjoja.

Vaan onpahan hyvää liikuntaa tuo suolla kulkeminen! Tänäänkin olimme reissussa lähemmäs kolme tuntia. Kumartelu, marjojen kerääminen vahvistaa syviä keskivartalon lihaksia ja minulla ainakin tuntemuksia tulee mm. multifiduksiin (selän monihalkoiset lihakset). Niiden tehtävä lannerangassa on muun muassa stabilosoida = vakauttaa lannerankaa eri suuntiin tapahtuvissa liikkeissä.

Aikaisemmin olen kirjoittanut vadelmien keräämisen vahvistavan keskivartaloa. Kohta sekin alkaa, siis vadelmien kerääminen, sillä jo kypsiä marjoja on löytynyt. Niin kuin työkaverini sanoi: "Kaikki yhtäaikaa!" Viitaten siihen että kantarellit, hillat, mustikat, vadelmat kypsyvät tänä kesänä samoihin aikoihin.

Hillojen keittoa 14.7.2024
Lähde: 

Hautamäki, M. (2010). Lannerangan multifidusten aktivaation mittaaminen elektromyografialla. Tapaustutkimus, Jame-Balancer tasapainolauta. Lahden ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysala. Fysioterapian koulutusohjelma. Opinnäytetyö AMK.

Ei kommentteja: