lauantai 11. toukokuuta 2024

Jälkiä 29

 

10.5.2024
 Jospa ensin kertoisin sähkökatkoksesta. 
Eilinen kova tuuli katkaisi meiltä sähköt. No, se ei nyt ole kovin tavatonta, mutta sen sijaan se oli, että sähkökatkos jatkui ja jatkui. 

Katkos alkoi ennen klo 17:ää ja arvio sähköjen palautumisesta oli klo 21.00. Sitten arvio siirtyi klo 01.00. Lopulta sähköt palautuivat 11.42 tunnin kuluttua katkeamisesta, eli klo 04.30.

Illalla vein jo jääkaapista ulos ruokatarvikkeita, jotka saattaisivat pilaantua ilman kylmää. Ulkona oli +3°C.

Yön olin kovin levoton, kun huoltani painoi ruokatarvikkeet sisällä yhäti lämpiävässä pakastimessa ja ulkona, jossa eläinten oli mahdollista päästä niihin käsiksi.

Tämä episodi varmisti minulle, että hankin aggregaattorin. Ilmastonmuutos pahentaa vain sään ääri-ilmiöitä (tuulet kovenevat, myrskyt lisääntyvät), mikä puolestaan altistaa sähkökatkoille. Myös itänaapurimme toimet voivat kohdistua sähköverkkoomme. Sähköverkkoyhtiöltä menee vielä vuosia ennen kuin se saa sähköjohdot maan alle kaivettua.

Otsikonmukaiseen aiheeseen:

Rauduskoivu (Betula pendula) 10.5.2024
Eilen, kun sähkökatkos alkoi ja silmäilin sähkökatkokarttaa, niin lähdin tästä ympäristöstä katsomaan koirani kanssa läheisen sähköverkon tilannetta. Löysin kuvassa olevan koivun. 

Sitä tarkemmin silmäillessä näkyy vaaleanpunainen juova puun kyljessä. Tikka on hakannut kolon alkua siihen tänä keväänä ja kolosta on vuotanut koivun sokereita ts. koivun mahlaa. Puun kylki oli nyt jo kuiva eli mahlanvaluminen oli tyrehtynyt. 

Ei kommentteja: