perjantai 31. toukokuuta 2024

Kesä 18

 

31.5.2024
 Kävin tänään soutaen tekemässä lintulaskentaa isommalle järvelle, jossa menneinä vuosina on selkälokki (Larus fuscus) on pesinyt. Selkälokki on Birdlife Suomen vuoden lintu.

En löytänyt selkälokin pesintää, mutta se käy järvillä säännöllisesti kiertelemässä. 

Kuvassa näkyy naurulokkien (Chroicocephalus ridibundus) asuttama luoto ja linnut ovat nousseet taivaalle läheisyyteni vuoksi.

BirdLife Suomen vuoden lintu 2024 on erittäin uhanalainen selkälokki. Selkälokkikannan seurannalla on pitkät perinteet: laji on ollut vuoden lintu sekä vuosina 2003 että 2013.

 Selkälokin fuscus-alalaji on kenties maailman suomalaisin lintu, Mustaselkäisen fuscuksen maailmankannasta jopa lähes puolet pesii Suomessa. Selkälokki on sekä karujen sisävesien että saariston tunnuslintu, joka muista lokeista poiketen on pitkän matkan muuttaja.

 Selkälokki on vähentynyt 1960-luvulta alkaen

Vielä viime vuosituhannella selkälokki oli esimerkiksi Itämeren saariston yleisin lokkilaji. Niitä arvioitiin 1960-luvulla pesivän meillä jopa liki 20 000 paria. Vuonna 2003 vuoden-lintu -hankkeessa selkälokin pesimäkanta arvioitiin noin 8 800 pariksi ja vuonna 2013 enää 7 300 pariksi. Vähenemisen johdosta selkälokki on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi.

Lähde: Birdlife Suomi

torstai 30. toukokuuta 2024

Kesä 17

Omenankukkia (Malus) 25.5.2024
 Tänään pyöräilin kirkonkylälle ja kävin äänestämässä EU-vaaleissa ex-naapurini kanssa ennakkoon. Ukkosilma hätyytteli matkaani ja haistoin metsäpalon tuulen mukana. Metsäpalo oli naapurikunnassa. 

Onneksi pahin myräkkä ohitti meidät ja pääsin tekemään reissuni ilman kastumista. Taas haistelin ympäröivää luontoa. Suo ja kukintansa aloitteleva suopursu (Rhododendron tomentusum) tuoksuvat kuin jokin parfyymi. Valloittava elämys!

keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Uusi työ 10

 

Sammalleimu (Phlox subulata) kukkii perustamassani kivikkopuutarhassa 28.5.2024
 Tänään oli neljäs päivä, kun kävin pyörällä töissä. Aamulla oli vähän vilpoista sortseissa ja hihattomalla paidalla, mutta iltapäivällä ihan liian kuumaa. Olen selkeästi talvi-ihminen, koska lämmönsietokykyä minulla ei juuri ole.

Mutta siis pyöräilyyn... Varsinkin aamulla oli ihana nautiskella luonnon tuoksuista. Erityisesti painanteisilla ja puskaisilla alueilla, missä aamukastetta esiintyi enemmän, erottui hyvin koivun (Betula) tuoksu. Siihen sekoittui kielon (Convallaria majalis), tuomen (Prunus padus) ja syreenien (Syringa) ja ties minkä kasvien tuoksut. 

Nautintoa oli myös näköaistille koristepuiden kukinnoista ja kuuloaistille lintujen laulun muodossa. Autolla liikkujat eivät tiedä kuulo- ja hajuaisteja hellivästä kesästä mitään.

Pyöräilyssä olen kehittynyt nyt siten, että jaksan polkea isommalla vaihteella kuin aikaisemmin. Aamulla alitin oman aikaennätykseni neljällä minuutilla, vaikken edes mitään ennätystä yrittänytkään.

Iltapäivällä aurinko porotti puolet matkasta niin, että meinasi lämpöhalvaus (hypertermia) yllättää. Silloinkin jaksoin kuitenkin polkea kotimatkalleni uuden ennätyksen, joskin alitin entisen ajan minuutilla.

Sports Tracker - käyttämäni sovellus erottelee matkat erikseen: matka töihin ja matka kotiin. Yleensä iltapäivällä päivä jo painaa lihaksissa niin ettei kotimatka taitu yhtä sukkelaan kuin matka aamulla töihin päin.

Jos jotakin saan ehdottaa, niin mene metsään vielä, kun linnut laulavat ja luonto tuoksuu. Kohta se aika on ohitse🌳

tiistai 28. toukokuuta 2024

Kesä 16

 

27.5.2024
 Koirani täyttää tänään 2 vuotta! Onnea rakas 🐕❤💋

Otsikkokuvassa koirani toimii taas työnjohtajana, kun aisattiin latvuksia. Nämäkin puut ovat viime syksyn 'satoa'. 

28.5.2024
Matonpesukausi alkoi tänään. Se on jotenkin niin terapeuttista läträtä veden kanssa. Parhaita kesätöitä!
28.5.2024
Helle on nyt tukalaa. Yllä olevassa kuvassa näkyy siitepölypuuroa. Koirakin yrittää sitä vältellä.

Kesä 15

 

Näköalaa Kalajanvuorelta 27.5.2024
 Kävimme eilen iltapäivällä Etelä-Suomesta olevan ystäväni ja koirani kanssa Etelä-Konneveden kansallispuistossa Rautalammin Kalajavuorella. Sää oli hieman liian kova (helteinen) vaativaan maastoon suuntautuvalle retkeilylle, mutta ei muutkaan päivät tällä viikolla olisi helpotusta suoneet. 

Nousua vuorelle tulee 214 m merenpinnan yläpuolelle. Huipulla oli näkyvissä vanhan kolmiomittaustornin jäänteet. Rautalammin "Kilpimäki kuuluu Struven ketjuna tunnettuun 2820 kilometrin pituiseen Mustalta mereltä Jäämerelle kiemurtelevaan kolmiomittausketjuun."(SLL). Kalajavuoren kolmiomittaustorni on toiminut ilmeisesti apumittaustornina esim. Kilpimäelle. Kilpimäki toimii yhtenä kolmesta astronomisista mittauspisteistä. Muut ovat Enontekiön Stuorrahanoaivi ja Tornion Alatornion kirkko.
 
Kolmiomittaustorneja käytettiin topografiakarttojen pohjaksi ennen satelliittitekniikkaa ja GPS -aikaa mm. sodan aikana ilmavalvontaan.

Vuoren kupeessa on Vuori-Kalajanjärvi, jonka syvin kohta on 30,3 m.
Jyrkänteeltä on pudotusta muutama kymmenen metriä 27.5.2024
Ruuhka-Suomesta tulleelle pientä ihmetystä aiheutti muiden retkeilijöiden puute. Niitä näkyi vaivaiset yhden käden sormin lasketut.

Itsellenikin käynti Rautalammilla Etelä-Konneveden kansallispuiston retkikohteessa oli ihka ensimmäinen. Pari kertaa olen ollut risteilyllä Konnevedellä suunnaten matkan kohti kansallispuistoon liittyviä alueita. Ei hullumpaa alkuunkaan.

Lähteet:

Poutanen, M. Keskinarkaus, J. Tätilä, P. Kaunispään kolmiomittaustorni. Maankäyttö4/2011.

https://www.sll.fi/sisa-savo/paikallisluonto/kilpimaki/

Wikipedia

sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Kesä 14

 

26.5.2024
 Olen kuluneen viikon aikana käynyt tarkistamassa kaakkureiden (Gavia stellata) pesintöjä eri lammella. Olen käynyt neljällä eri lammella ja tavannut niistä kolmella kaakkureita. Yhdellä näkyi pesässä hautova emo, toisella kaakkuripari ja kolmannella lammella peräti kolme lintua. Neljäs lampi vaikutti autiolta.

lauantai 25. toukokuuta 2024

Miljoona roskapussia 6

 

25.5.2024
 Kävin tänään taannoisen myrskyn jälkeen soutamassa ja saalis oli tämän näköinen. Liekö tuuli saanut tavarat lentämään järveen saakka?

Kuitenkin nauttikaamme luonnon kauneudesta, sillä se alkaa olla parhaimmillaan; vehreä, runsas ja jokainen kasvi upea omilla kukinnoillaan.
Omenankukkia (Malus) 25.5.2024
Luumunkukkia (Prunus domestica) 25.5.2024

perjantai 24. toukokuuta 2024

Polttopuita 30

 

Tervaleppävanhus (Alnus glutinosa) 24.5.2024
 Minulla oli muutama vapaapäivä polttopuuhommista, kun työt hankaloittavat vapaa-aikaa ja samanaikaisesti on ollut kuusenistuttamista (Picea abies).

Allaolevassa kuvassa on pinottuna viime syksynä kaadettua harvennuspuuta. Tämä projekti jäi tauolle, kun koivuhalkoprojekti tuli tilalle.

Nyt puut kuivuvat näillä säillä!

24.5.2024

torstai 23. toukokuuta 2024

Kesä 13

 

Siniviuhka (Scaevola aemula) ja muratti (Hedera helix) 23.5.2024
 Taitaa olla kesä, kun tervapääskytkin (Apus apus) ovat tulleet näille leveyksille. Laitoin viime viikolla ja tänään kesäkukkia. Tässä muutamia kuvia niistä.

Mustasilmäsusanna (Thunbergia alata) 23 5.2024

Keijunmekko (Rhodochiton atrosanguineus) 23.5.2024

keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Yhdistysasiaa 5

 

17.5.2024
 Ystäväni sai tänään puhelinsoiton ELY-keskuksesta. Asia koski hänen maillaan olevaa suurta lähdettä ja sen kunnostamista. Osa lähdettä ympäröivää metsää ojitettiin vuosikymmeniä sitten. Nyt metsäojat on tarkoitus tukkia ja suoekosysteemi palautetaan takaisin kohti luonnontilaa.

Tämä ei nyt suoranaisesti liity meidän järvien suojeluyhdistyksen toimintaan, mutta lähde kuuluu olennaisena osana suojelemaamme valuma-alueeseen ja asumani järven biotooppiin = luontotyyppiin.

Onhan se kiva, kun ELY-keskus on huomannut alueen arvon.

tiistai 21. toukokuuta 2024

Kevät 33

 

21.5.2024
 Mitä sinulle tulee kaatuneen juurakon muodosta mieleen? Jouduin pariin otteeseen katsomaan kauempaa tieltä, että mitä oikein näen? Menin lähemmäs kohdetta ja muoto edelleen säilytti sen mielikuvan, minkä se oli alunperin luonut. 'Jänis, mikä on noussut osittain seisomaan takajaloilleen'.

Peltokorte (Equisetum arvense) kohmeessa 21.5.2024
Lähdin tänä aamuna aikaisin etsimään korvasieniä (Gyromitra esculenta), sillä niitä on näin keväisin ollut tapana kerätä. Vaan, eipähän niitä löytynyt ainuttakaan! Eikä kukaan muukaan ole niitä löytänyt, joilta kysyin. Liekö kuivuus syynä asiaan?

Täällä oli ollut viime yönä pakkasta. Peltokorte on kevätseurannan tyyppilaji. Se ja monet muut kasvit olivat saaneet kuurakerroksen pinnalleen.

21.5.2024
Poiketessaan poluilta ja teiltä metsään, voi löytää mitä vain. Nämä seuraavat kuvat kertovat aktiivisesta riistan ruokinnasta. Ruokana on kuivattua hernettä (Pisum sativum) ja maissia (Zea mays).

21.5.2024

Mikä tämä on? Edessä alhaalla on verkolla suljettu aukko. Tiedätkö sinä, mitä eläintä tällaisesta ruokitaan, vai onko tämä lainkaan ruokintaan tarkoitettu hökötys? Ystäväni kysyi, että "oliko siinä kyrillisiä aakkosia?" Ei ollut, ei minkäänlaista kirjoitusta 21.5.2024

Risteily Päijänteellä 2

 

21.5.2024
 Terveisiä Päijänteeltä! Meillä oli taas tyhy-iltapäivä (työhyvinvointi) lounasristeillen Suomen Suvi -laivalla. Tällä kertaa sää helli, varsinkin paluumatkalla (kts. postaus 1.6.2023). Laivalla on oma keittiö ja kokki. Ruokaa oli riittävästi ja se oli maittavaa.

Tänään oli hyvä päivä linnustollisesti. Sain vuosipinnan (vuodarin) pensastaskusta (Saxicola rubetra), pikkulepinkäisestä (Lanius collurio), tervapääskystä (Apus apus), silkkiuikusta (Podiceps cristatus) ja satakielestä (Luscinia luscinia).

sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Polttopuita 29

 

Pinon pohjaa 19.5.2024

Puolet pinosta valmiina 19.5.2024

Valmis pino 19.5.2024
 Tänään ystäväni toi eilen valmiiksi tehdyn peräkärryllisen puuta (kts. postaus 17.5.2024). Pinosimme kaikki puut lukuunottamatta lautoja. Tähän "Käki nro 3:een" tuli koivua kahdeksan (8 p.m3) pinokuutiometriä.
 
Käki -nimitys viittaa ensimmäiseen vastaavanlaiseen, joskin heittokuutiopinoon, johon leppälintupari (Phoenicurus phoenicurus) teki pesänsä, minkä sitten käki (Cuculus canorus) loisi. 

Pihassani on myös "Käki nro 2" pystyssä. Sen teimme viime vuonna. Siinä ei tiettävästi ole ollut minkään linnun pesää.

Tänään on tullut otettua askelia ihan ennätyksellisesti: yli 28 000. Ja päivää on vielä jäljellä. Nyt menee taas pikkuisen yli rasitustasot! Typical me! = Tyypillistä minua!

Tarinoita entisestä metsästä 2

Lohduton näkymä 19.5.2024
 Tein tänään pitkästä aikaa lenkkiä tuttuihin, mutta harvemmin käytyihin maastoihin. Viimeaikoina harvemmin, sillä luminen talvi ja tämän kevään puu-urakka on estänyt retkeilyn.

Otsikkokuva näyttää tyrmistyttävän näkymän. Tästä on kaadettu kuusimetsä, jossa pesi mm. viime kesänä ERITTÄIN UHANALAINEN mehiläishaukka (Pernis apivorus)! Viime kesänä kävimme parin biologin kanssa rengastamassa poikaset (kts. postaus 3.8.2023).

Löysin viisi vuotta sitten sattumalta tämän pesän kuusikosta entisen koirani Uskon kanssa. Siinä pesässä on mehiläishaukka pesinyt ainakin kahdesti.

En voi ymmärtää tätä. Miten tuollaisen metsän sai hakata?

Emmekö voi ymmärtää miten tärkeää olisi suojella monimuotoista luontoamme? Mitä monimuotoisempi luonto on ympärillämme, sitä paremmin me voimme. Ihminen on itsensä pahin vihollinen. 

Nyt ne puista saadut rahat lämmittävät hieman metsänomistajan, ja paljon paljon enemmän metsäteollisuuden taskuissa! Ja maailma pelastuu!

Olen kovin surullinen ja hämmentynyt. 

lauantai 18. toukokuuta 2024

Polttopuita 28

 

18.5.2024
 Tässä on huomenna lähdössä minulle kuorma polttopuita ja lautoja yms. Siinä on metristä halkaistua koivuhalkoa, kuusi banaanilaatikkoa uunimittaista kuivaa koivunoksaa (soveltuvat hyvin mm. savustuslaatikon lämmitykseen) ja b-luokan lautaa. Ystäväni tekee minulle niistä viljelylaatikoita.

perjantai 17. toukokuuta 2024

Kevät 32

 

17.5.2024
 Otsikkokuvan 'kaveri' löytyi pihastani. Ihmettelin mitä koirani tuijotti. Kyykäärme (Vipera berus) oli jäänyt auton alle ja oli jo kuollut.

17.5.2024
Tässä kuvassa näkyvät laudat, lankut ja rimat taapelissa. Nämä sahattiin 3.5.2024.

16.5.2024 valokuvaaja P.R-A
Kävin eilen päiväseltään Tampereella. Poseeraan Pyymäen kahvilan edustalla Tuomiokirkonkadulla. Siellä kannattaa piipahtaa kahvilla, lounaalla tai lasillisilla. Hyvä palvelu, siisti ja sopivan väljä tila☕🍰
Söimme ystäväni kanssa puoliksi lämpimän halloumisalaatin 16.5.2024

keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Uusi työ 9

  Tänään oli kolmas kerta, kun menin pyörällä töihin. Nyt eivät ranteet enää juurikaan kipeytyneet. Pitkien ylämäkien huipulla hengitys on vapaampaa, eivätkä jalat tunnu enää setsuurilta kuin pari viikkoa sitten. Niin elimistö pyrkii löytämään balanssin = tasapainon rasitukseen.

Näin tai kuulin 25 eri lintulajia matkani varrella; uutuutena hernekerttu (Sylvia curruca) ja punavarpunen (Carpodacus erythrinys). Lämmin sää ajaa kyykäärmeet (Vipera berus) asfaltille lekottelemaan auringossa. Moni niistä on jäänyt auton yliajamaksi.

Tänään iltapäivällä erään omakotitaloalueen ohittaessani haistoin puilla lämmitettävän saunan tuoksun. Se on yksi parhaimmista tuoksuista, eikö vain?

Minulle se tuoksu tuo lapsuuden mieleen. Työmatkani kulkee isovanhempieni entisen tilan lävitse joka kerta. Sieltä tuo lapsuuden lämmin tuoksumuisto on peräisin. Vanha sauna seisoo edelleen joen törmällä.

14.5.2024

maanantai 13. toukokuuta 2024

Miljoona roskapussia 5

  Kiersin soutaen veneellä järven ja etsin koirani mieluista joulukuusi -lelua. Se sai sen ensimmäisenä joulunaan. Ensimmäisen talven joulukuusi oli veneen alla piiloutuneena ja taas se hävisi viime talven aikana. Koirallani on tapa varsinkin ulos lähtiessään ottaa jokin lelu tai luu mukaansa ulos. Sitten se unohtuu sinne hetkeksi tai pidemmäksi ajaksi.

Joulukuusta ei löytynyt ja positiivista oli myös se, että ainut roska minkä löysin, oli lasten snorklausmaskin hengitysputki. Viime vuonna löysin paljon, paljon enemmän roskaa rannoilta ja ilmoitinkin ne YLE:n miljoonaroskapussia laskuriin. 

Vaan kuvan löytö ei ollut millään lailla mieluinen eikä toivottu. Kuollut telkkäkoiras (Bucephala clangula). En koskenut siihen, enkä antanut koiranikaan siihen koskea, sillä se oli saattanut kuolla lintuinfluenssaan A(H5N1), tai muoviroskaan (talvehtimisalue Itämeri, Pohjanmeri sekä Keski- ja Etelä-Eurooppa), johonkin muuhun sairauteen tai vanhuuttaan.

13.5.2024
Lähde: https://luontoportti.com/t/721/telkka

sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Äitienpäivä

 

Sinivuokko (Hepatica nobilis) 12.5.2024

Hyvää äitienpäivää!

Valkovuokko (Anemone nemorosa) 12.5.2024

lauantai 11. toukokuuta 2024

Jälkiä 29

 

10.5.2024
 Jospa ensin kertoisin sähkökatkoksesta. 
Eilinen kova tuuli katkaisi meiltä sähköt. No, se ei nyt ole kovin tavatonta, mutta sen sijaan se oli, että sähkökatkos jatkui ja jatkui. 

Katkos alkoi ennen klo 17:ää ja arvio sähköjen palautumisesta oli klo 21.00. Sitten arvio siirtyi klo 01.00. Lopulta sähköt palautuivat 11.42 tunnin kuluttua katkeamisesta, eli klo 04.30.

Illalla vein jo jääkaapista ulos ruokatarvikkeita, jotka saattaisivat pilaantua ilman kylmää. Ulkona oli +3°C.

Yön olin kovin levoton, kun huoltani painoi ruokatarvikkeet sisällä yhäti lämpiävässä pakastimessa ja ulkona, jossa eläinten oli mahdollista päästä niihin käsiksi.

Tämä episodi varmisti minulle, että hankin aggregaattorin. Ilmastonmuutos pahentaa vain sään ääri-ilmiöitä (tuulet kovenevat, myrskyt lisääntyvät), mikä puolestaan altistaa sähkökatkoille. Myös itänaapurimme toimet voivat kohdistua sähköverkkoomme. Sähköverkkoyhtiöltä menee vielä vuosia ennen kuin se saa sähköjohdot maan alle kaivettua.

Otsikonmukaiseen aiheeseen:

Rauduskoivu (Betula pendula) 10.5.2024
Eilen, kun sähkökatkos alkoi ja silmäilin sähkökatkokarttaa, niin lähdin tästä ympäristöstä katsomaan koirani kanssa läheisen sähköverkon tilannetta. Löysin kuvassa olevan koivun. 

Sitä tarkemmin silmäillessä näkyy vaaleanpunainen juova puun kyljessä. Tikka on hakannut kolon alkua siihen tänä keväänä ja kolosta on vuotanut koivun sokereita ts. koivun mahlaa. Puun kylki oli nyt jo kuiva eli mahlanvaluminen oli tyrehtynyt. 

perjantai 10. toukokuuta 2024

Polttopuita 27

 

10.5.2024
 Tänään saimme pinokuutiolavat täyteen. Niitä tuli kaiken kaikkiaan 41 kpl, eli puuta niissä on 49,2 m3. Kuvassa oikealla maassa näkyvät irralliset halot ovat enimmäkseen 50 cm mittaista puuta. Niitä löytyi koko ajan sekaisin 33 cm mittaisten halkojen joukosta. Kunhan nuo loput saamme pinottua, on tämä urakka tehty. 

Onneksi teimme pitkän halkomuurin ensiksi. Se antaa hyvää tuulensuojaa tällaisilla kovilla tuulilla. Halkopinossa käy aikamoinen huiku. Ainakin puut kuivuvat!

torstai 9. toukokuuta 2024

Kevät 31

 

9.5.2024
 Tänään olin järjestämässä helatorstain kevätretkeä yhdessä erään kyläyhdistyksen ja järvien suojeluyhdistyksen kanssa. Retkeilijöille tuli reilun kuuden kilometrin patikointi edestakaisin laavulle mm. makkaranpaistoon. Osanottajia oli alle 10 henkeä järjestäjätahojen lisäksi. Ihmisiä on hankala saada osallistumaan enää mihinkään.

Koirani vilvoittelee joessa retken varrella 9.5.2024

9.5.2024 valokuvaaja I.P.
Pinokuutioita on nyt valmiina 39 kpl. Valmiita lavoja on enää pari jäljellä. Olisikohan tämä projekti huomenna valmis?

tiistai 7. toukokuuta 2024

Kevät 30

 

Rae- ja räntäsadetta 7.5.2024
 Minulla alkoi taas reilun viikon loma- ja vapaapäiväkausi. Itseasiassa olen vain kuusi päivää töissä toukokuussa. Näin jää aikaa polttopuuhommiin ja vähän linturetkiinkin.

Olen kahdesti käynyt pyörällä töissä. Kaikkein eniten pyörälläajo rasittaa ranteita. Nii-in, ranteita! Jostakin syystä tukeutuminen ohjaustankoon aiheuttaa kivun. Loppumatkasta se alkaa olla aika hallitsevaa. Kipu lakkaa heti, kun ajo loppuu. Onneksi. Olisikohan rannenivelissäni nivelrikkoa?

Eilen näin työmatkallani ikäviä asioita. Auton alle jääneen lehtokurpan (Scolopax rusticola) ja autoon törmänneen peipon (Fringilla coelebs).

Täällä työmatkaa pyörällä taittavat pyöräilijät, eivät kaikki, mutta jotkut, tervehtivät nostamalla kättä vastaan tullessaan. Samanlailla kuin motoristit. Kiva tapa.

7.5.2024
Pinokuutioita on nyt valmiina 33 kpl. Tässä kuvassa näkyy vasemmalla epämääräisiä pinoja 33 cm mittaisia halkoja ja 50 cm mittaisia halkoja. Taustalta alkaa erottua jo hyvin 18 m pitkä 50 cm mittaisten halkojen pino. Koirat huilaavat oikealla tien vierellä.

sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Kevät 29

 

4.5.2024

Sinä keväisenä aamuna kuului

käen kukunta ensi kertaa


Ja illalla takatalven lumi peitti 

koiran hautakummun kuusikossa


Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

Polttopuita 26

 

5.5.2024
 Näin ilmojen taas kylmetessä tuntuu polttopuuhommat mielekkäiltä. Nyt valmiita pinokuutioita on 30 kpl. Osa 50 cm mittaisista haloista lähtee jo 'uuteen kotiin' jatkamaan kuivumista ennen käyttöönottoa.

Tässä välissä kävi kenttäsirkkeli paikan päällä ja yksi ympäripyöreä työpäivä meni lautoja ja lankkuja sahatessa (alakuva).

3.5.2024 valokuvaaja I.P. 

lauantai 4. toukokuuta 2024

Kevät 28

 

Jäidenlähdön ihmettelyä 4.5.2024
 Viime syksyltä jäänyt rästityö tuli tänään tehtyä, nimittäin veneenpesu. Talven tulo ja järven jäätyminen (21.10.2023) pääsi yllättämään meidät kaikki näillä seuduin.

Kävimme koirani kanssa soutamassa ja sulava jäämurska vähän jopa pelotti sitä. Jäämurska oli huomattavan kovaa vielä joistakin kohdin. Oudokseltaan soutaminen tuntui raskaalta. No, onhan siitä reilusti yli 6 kuukautta, kun viimeksi olen airoissa ollut kiinni. Tästä se taas alkaa: soutukausi🚣‍♀️

perjantai 3. toukokuuta 2024

Uusi työ 8

 

Jäät ovat huvenneet vuorokauden aikana järvestä 3.5.2024
 Tästä olin haaveillut siitä saakka, kun muutin tänne maalle: käydä pyörällä töissä! Tänään se toteutui. Matkaa tuli kaikkinensa edestakaisin yli 42 km. Takamus on hellänä, kun kylmiltään polkee tuollaisen rupeaman, mutta ehkä ensi kerralla menee helpommin.

Aamulla oli hieno, tuuleton ilma ja lintujen laulukonsertti. Iltapäivällä saikin sitten polkea vastatuuleen. No, jos tällä keinoin ei kunto kohone, niin ei sitten millään🚲