tiistai 28. toukokuuta 2024

Kesä 15

 

Näköalaa Kalajanvuorelta 27.5.2024
 Kävimme eilen iltapäivällä Etelä-Suomesta olevan ystäväni ja koirani kanssa Etelä-Konneveden kansallispuistossa Rautalammin Kalajavuorella. Sää oli hieman liian kova (helteinen) vaativaan maastoon suuntautuvalle retkeilylle, mutta ei muutkaan päivät tällä viikolla olisi helpotusta suoneet. 

Nousua vuorelle tulee 214 m merenpinnan yläpuolelle. Huipulla oli näkyvissä vanhan kolmiomittaustornin jäänteet. Rautalammin "Kilpimäki kuuluu Struven ketjuna tunnettuun 2820 kilometrin pituiseen Mustalta mereltä Jäämerelle kiemurtelevaan kolmiomittausketjuun."(SLL). Kalajavuoren kolmiomittaustorni on toiminut ilmeisesti apumittaustornina esim. Kilpimäelle. Kilpimäki toimii yhtenä kolmesta astronomisista mittauspisteistä. Muut ovat Enontekiön Stuorrahanoaivi ja Tornion Alatornion kirkko.
 
Kolmiomittaustorneja käytettiin topografiakarttojen pohjaksi ennen satelliittitekniikkaa ja GPS -aikaa mm. sodan aikana ilmavalvontaan.

Vuoren kupeessa on Vuori-Kalajanjärvi, jonka syvin kohta on 30,3 m.
Jyrkänteeltä on pudotusta muutama kymmenen metriä 27.5.2024
Ruuhka-Suomesta tulleelle pientä ihmetystä aiheutti muiden retkeilijöiden puute. Niitä näkyi vaivaiset yhden käden sormin lasketut.

Itsellenikin käynti Rautalammilla Etelä-Konneveden kansallispuiston retkikohteessa oli ihka ensimmäinen. Pari kertaa olen ollut risteilyllä Konnevedellä suunnaten matkan kohti kansallispuistoon liittyviä alueita. Ei hullumpaa alkuunkaan.

Lähteet:

Poutanen, M. Keskinarkaus, J. Tätilä, P. Kaunispään kolmiomittaustorni. Maankäyttö4/2011.

https://www.sll.fi/sisa-savo/paikallisluonto/kilpimaki/

Wikipedia

Ei kommentteja: