tiistai 5. maaliskuuta 2024

Jälkiä 23

 

5.3.2024
 Tätä on odotettu. Tarkoitan tällä hankiaista, hankikantoa, hangenkuoria. Ensimmäistä kertaa pääsimme hiihtämään järvien jäille ja mikä ihana ilma. Pakkasta 10 °C, hieman sumua, mikä näkyy parissa tämän postauksen kuvassa. Tuolle ilmiölle lienee nimikin.

Lumi oli paikoin jäätynyt ikään kuin aallokoksi ja se vaikeutti hiihtämistä. Vaan aurinko tuon aallokon tasoittaa aikaa myöten.

5.3.2024
Viimeisessä kuvassa näkyvät ilveksen (Lynx lynx) jäljet laskeutuvan alaspäin jyrkkää kivikkorinnettä. Itse kutsun paikkaa ryläykseksi Kolin Ryläyksen mukaan. Kolilla Ryläys on Herajärven ympäristössä. Ryläys "syntyi jääkauden loppuvaiheessa, noin 11 000 vuotta sitten, mannerjään ollessa jo lähes sulanut. Ohut kalliojyrkänteeltä poispäin viettävä jäätikön jäänne piti aluksi jyrkänteestä irronneita kalliopaasia paikoillaan, mutta lopulta jään otteen hellittäessä kallio sortui ja liukui samalla jäätä pitkin alarinteeseen. Jään sulettua rinteeseen ja laakson (lue järven) pohjalle jäi lohkarevyö." En ole geologi, mutta luulenpa samanlaisen ilmiön olevan täällä meilläkin kyseessä. Meillä on vain suuremmat lohkareet ja ryläys sijaitsee järven rannassa toisin kuin Kolin Ryläyksellä.
5.3.2024

Lähde: Huttunen, T. (Toim.) 2003. KOLI geologinen retkeilykartta ja opaskirja. 73 s.

Ei kommentteja: