sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Lumikenkäily 3

Umpilumeen 18.2.2024
 "Ei ole lahjahevosen suuhun katsomista". Suomalainen sananlasku. 

Tällä tarkoitan sitä, että sain ex-naapuriltani lumikengät omakseni (kts. postaus 13.1.2024). En juurikaan aikaisemmin huomannut moista ilmiötä, että niiden pumppusiteet löystyivät kävellessä, ja varsinkin tuon minun huonomman jalan side. Tänään olosuhteet olivat aikaisempiin kertoihin toisenlaiset, sillä sataneessa lumessa on kerroksellisuutta, kun täällä oli lauantaivastaisena yönä satanut vettäkin ja se on tehnyt kovan kerroksen hankeen. Ilmeisesti lumen rakeisuudella on tässä kohtaa väliä.

Eli ei pidä arvostella lahjaksi saatua.

Tein tosiaan aamulla koirani kanssa "pioneerityötä" avaamalla reitin järven ympäri lumikengillä. Ja olipa raskas reissu! Älykelloni mukaan se oli anaerobinen harjoitus. 
"Anaerobinen kuormitus tarkoittaa rasitustasoa, jossa lihakset tarvitsevat suorituksen aikana enemmän happea kuin niillä on käytettävissä. Anaerobisen kuormituksen aikana elimistöön syntyy happivelkaa ja elimistö muodostaa energiaa hiilihydraateista hapettomissa tilassa. Anaerobisen energianmuodostuksen seurauksena elimistöön ja lihaksiin alkaa muodostua happamia aineenvaihduntatuotteita, jotka rajoittavat elimistön suorituskykyä." s.752-753.

Olen joutunut pitämään koiraani viime aikoina kiinni, kun täällä on yksi tyttökoira juoksussa. Koirani on nyt kovin levoton ja olen joutunut hakemaan sen tyttökoiran luota useamman kuin yhden kerran pois.  Samassa paikkaa kävi entinen koirani Uskokin vierailulla.

Lähde: 
Kauranen, K. (2021). Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro. 840 s. 

Ei kommentteja: