torstai 29. helmikuuta 2024

Jalkapuoli 19

 

29.2.2024
 "Kipu on moniulotteinen ilmiö. Perinteinen biomedikaalinen malli ei enää päde sen ymmärtämiseen. Tämä vanha malli on lähtöisin Rene Descartesin 350 vuotta vanhasta dualismin teoriasta. Siinä hän muotoili ajatusmallin, jonka mukaan keho ja sielu ovat kaksi ihmisen eri osaa, joilla ei ole tekemistä toistensa kanssa. Kipu kuului hänen mukaansa keholliselle puolelle ja oli siten aina kudosperäistä. Niin hassulta kuin tämä idea tänään saattaa kuulostaa, on malli yhä vahvasti vallalla lääketieteen ja terveydenhuollon maailmassa." 

Näin kirjoitti Hannu Luomajoki johdannossaan s.15 muun kirjoittajaryhmän kanssa kirjassaan Ammattilaisen kipukirja (2020). Ja kuinka oikeaaseen se ainakin minulla osui. Tämän kipuepisodini alussa ulkoistin täysin kipuni ja puhuin jalastani jopa 3. persoonassa: se, jokin muu. 

Tiedän, että lukiessani tätä kirjaa yhtäältä revin haavojani auki ja toisaalta korjaan niitä yrittäessäni ymmärtää sitä kaikkea mitä minussa on viimeisen 1,5 vuoden aikana tapahtunut. Työterveyslääkärini sanoi, että lopulta totun/opin kipuni kanssa elämään. Niin, muuta mahdollisuutta minulla ei ole.

tiistai 27. helmikuuta 2024

Jälkiä 22

 

27.2.2024
 Tänään huomioni kiinnittivät pienet koiraeläimen jäljet. Kuvassa näkyvät kenkäni lisäksi nuo pienet jäljet ja koirani suuret jäljet. Pienet jäljet tekivät kiemuraista ja mutkittelevaa jälkijonoa. Kyseessä on mitä todennäköisemmin supikoira (Nyctereutes procyonoides). Se oli kulkenut metsätietä pitkin. Syvä lumi haittaa sitä enemmän kuin kovat pakkaset.

Kuulin tänä aamuna ensimmäisen kerran teeren (Lyrurus tetrix) soidinta. Näin se kevät etenee.

Kesäasukkaiden sekajäteroska-astia on lähestulkoon hautautunut lumeen 25.2.2024

Lähde: Aronson, Å. Eriksson, P. (1991). Eläinten jälkiä. 271 s.

maanantai 26. helmikuuta 2024

Puhtaat paperit

 

26.2.2024
 Kolmessa päivässä ehti päivänsini (Ipomoea tricolor) jo itää (punaiset nuolet). Mukava yllätys!

26.2.2024
Otsikon mukaisesti sain hetkeksi aikaa puhtaat paperit rintasyöpä
seulonnasta. Jotakin positiivista vaihteeksi siis terveydestäni.

Näillä uutisilla taas jaksaa jatkaa elämäntaivalta eteenpäin🤗

lauantai 24. helmikuuta 2024

Slava Ukraini 🇺🇦 2

Pienoiskasvihuoneita 24.2.2024
 Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee tänään kuluneeksi kaksi vuotta. Tuota barbaarista sotaa, ja siihen liittyviä väkivaltaisuuksia, tuhoamisvimmaa pitää meidän länsimaiden pystyä torjumaan. Emme voi ummistaa silmiämme emmekä korviamme huolimatta siitä, että jatkuva uutisvirta kyllästyttäisi.

Kuvassa on erilaisia pienoiskasvihuoneita. Parilla ystävällä on näin helmikuun lopussa syntymäpäivä ja ajattelin ilahduttaa heitä kylvämällä erilaisia yksivuotisia kesäkukkia kasvihuoneeseen. Teen istutuskaavion kukista ja jotakin huomioita esimerkiksi päivänsini (Ipomoea tricolor) kasvaa jopa kolme metriseksi tai kelloköynnös (Cobaea scandens) itää hitaasti, sitä on suojeltava halloilta, kasvaa kolme metriseksi ja on myöhäinen kukkija.

Kasvihuoneen saajalle jää seurattavaksi itämisen ja kasvamisen ihme, kastelu ja taimien jälleenistuttaminen ruukkuun/amppeliin, lannoitus ja ehkä keväästä pitkälle syksyyn ihasteltavaa kukkivien lajien muodossa.

Aasinsiltana otsikkoon voisi käyttää sitä, että jonain päivänä alkaa myös Ukrainassa uusi alku ja kevät, käynnistyvät mittavat jälleenrakennustoimet joka sektorilla, kunhan ensin paha saa palkkansa Venäjällä. Silloin ukrainalaiset voivat alkaa uneksia ja suunnitella tulevaa.

perjantai 23. helmikuuta 2024

Kolme vuotta täynnä 2

 

"Kuurasulka" 13.2.2024
 Tänään tulee minulle kolme vuotta täyteen, kun muutin Tampereelta tänne Keski-Suomeen. Olisi tämä muutto pitänyt tehdä paljon aikaisemmin, niin kuin moni muukin asia. Onneksi sain toteutettua unelmani mitä suuremmassa määrin. Ei tarvitse vanhana kiikkustuolissa miettiä, että: "Voi kun olisin rohjennut tehdä sen elämänmuutoksen..."

Tänään sain Potilasvakuutuskeskukselta tietoa. Asiaani käsitellään maaliskuun alkupuolella. Ehkä nämä keskeneräiset asiat vähitellen selkenevät. Voisi sitten suunnitella, mitä loppuelämällään tekisi.

torstai 22. helmikuuta 2024

Jalkapuoli 18

 

Polttopuita kolmella peräkärryllä 22.2.2024
 Joudun hakemaan toista 3 kuukauden työkokeilua Kevalta, sillä ensimmäinen loppunee pika puoliin, eikä päätöstä osakuntoutustuesta ole vielä tullut. Kuulemma myönteinen osakuntoutustukipäätös kumoaa aloitetun työkokeilun.

Lumentulosta (sitä satoi taas viime yönä muutaman sentin) huolimatta yritämme laittaa polttopuita pienemmiksi, jotta joskus kevätaurinko tekisi tehtävänsä sulattaen lumet ja jäätyneet puut.

keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Talvi 23

Kotitien hangenkorkeus, joskin kuva latistaa kontrastit. Valkoinen on vallitseva väri vielä jonkin aikaa 21.2.2024
 Tänään oli hyvä päivä. Aamulla ei tarvinnut enää käyttää pitkiä ajovaloja töihin mennessä. Tämän vuoksi pystyin havainnoimaan ympäristöäni paremmin. Näin linnun istuvan valaisinpylväällä ja ensin luulinkin sitä varikseksi (Corvus corone cornix), mutta kohdalle päästyäni sillä olikin pyöreä pää. Ilmeisesti se oli kokonsa puolesta viirupöllö (Strix uralensis).

Töissä oli varmaankin ensimmäinen päivä, ettei minun tarvinnut kysyä neuvoa keneltäkään. Edistystä sekin!

sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Lumikenkäily 3

Umpilumeen 18.2.2024
 "Ei ole lahjahevosen suuhun katsomista". Suomalainen sananlasku. 

Tällä tarkoitan sitä, että sain ex-naapuriltani lumikengät omakseni (kts. postaus 13.1.2024). En juurikaan aikaisemmin huomannut moista ilmiötä, että niiden pumppusiteet löystyivät kävellessä, ja varsinkin tuon minun huonomman jalan side. Tänään olosuhteet olivat aikaisempiin kertoihin toisenlaiset, sillä sataneessa lumessa on kerroksellisuutta, kun täällä oli lauantaivastaisena yönä satanut vettäkin ja se on tehnyt kovan kerroksen hankeen. Ilmeisesti lumen rakeisuudella on tässä kohtaa väliä.

Eli ei pidä arvostella lahjaksi saatua.

Tein tosiaan aamulla koirani kanssa "pioneerityötä" avaamalla reitin järven ympäri lumikengillä. Ja olipa raskas reissu! Älykelloni mukaan se oli anaerobinen harjoitus. 
"Anaerobinen kuormitus tarkoittaa rasitustasoa, jossa lihakset tarvitsevat suorituksen aikana enemmän happea kuin niillä on käytettävissä. Anaerobisen kuormituksen aikana elimistöön syntyy happivelkaa ja elimistö muodostaa energiaa hiilihydraateista hapettomissa tilassa. Anaerobisen energianmuodostuksen seurauksena elimistöön ja lihaksiin alkaa muodostua happamia aineenvaihduntatuotteita, jotka rajoittavat elimistön suorituskykyä." s.752-753.

Olen joutunut pitämään koiraani viime aikoina kiinni, kun täällä on yksi tyttökoira juoksussa. Koirani on nyt kovin levoton ja olen joutunut hakemaan sen tyttökoiran luota useamman kuin yhden kerran pois.  Samassa paikkaa kävi entinen koirani Uskokin vierailulla.

Lähde: 
Kauranen, K. (2021). Fysioterapeutin käsikirja. Sanoma Pro. 840 s. 

lauantai 17. helmikuuta 2024

Talvi 22

 

Lumihanki on jo koira  korkuinen 17.2.2024
 Iltapäivälehdet nimeävät mitä kummallisimmilla nimillä milloin kylmää, kuumaa tai lumisateita. Nyt tämä voisi olla lumi-inferno. Lunta satoi vuorokauden aikana ainakin 20 cm ja se on painavaa. Lumi on nyt niin kosteaa, ettei sitä saa kunnolla lingottua.

Avanto 17.2.2024
Avantoa peittävä kansi on sulautunut lumihangen pehmeisiin muotoihin. Avantouinnit ovat jääneet huonolle tolalle tältä vuodelta. On ollut niin kylmää, että avanto on jäätynyt, sen pinta-ala on pienentynyt ja sen ylläpitäminen on ollut kaiken kaikkiaan työlästä. Ja jos sää on lämmennyt, niin sitten on ollut vuorossa lumimyräkkää ja kovaa tuulta. 

Naapurini kertoi tänään, että heidän pihassaan käy öisin ilves (Lynx lynx) syömässä lintujen ruokinnalla. Naapurini asuu 2 km etäisyydellä minusta.

Aleksei Navalnyin RIP🕯

 
Jäätynyt koskenniska 13.2.2024
 Eilen julkituotu uutinen Aleksei Navalnyin kuolemasta sai minut hämmentyneeksi ja surulliseksi, vaikka ymmärsin sen olevan vääjäämätöntä. Hän itse "valitsi kuolemansa" palaamalla Venäjälle tammikuussa 2021. En yleensä ota suuresti kantaa politiikkaan tai maailman tilanteeseen, mutta tämä tuli niin sanotusti iholle.

Tein ympäristötieteen opinnoissa keväällä 2021 (vuotta aikaisemmin kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan) esseen Novitshok -hermomyrkyistä kiinnostuksesta Aleksei Navalnyin elämää kohtaan, myrkytykseen ja Venäjän ihmisoikeustilanteeseen. Sen takia julkaisen osan esseestäni nyt tässä.

🕯REST IN PEACE ALEKSEI🕯

"Valitsin Novitshok hermomyrkyn ympäristön kemikalisoituminen ja päästöjen hallinta -kurssin esseeni aiheeksi yhtäältä siksi, että aihe on ajankohtainen liittyen Venäjällä Novitshokilla murhayrityksen kohteeksi joutuneen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tapaukseen ja kohteluun, toisaalta kansainvälisen poliitikan voimistuviin pakotevaateisiin. Tapaus Navalnyi on hyvin polarisoinut Venäjän ja EU:n suhteet. Aiheen valintaan vaikutti myös haluni oppia kemikaalisista ja biologisista joukkotuhoaseista, ehkä osittain siksi että isäni (...) oli amerikkalaisten joukkojen mukana Vietnamin sodassa etsimässä Lauri Törniä. (Teronen, A. Vuolle, J. 2010;213).

Novitshokista saatava tieteellinen kirjallisuus on kovin vaikeaselkoista, koska niissä esiintyy paljon kemiaa, yhdistenimiä ja -kaavoja, joista minulla ei ole mitään osaamista. Englanninkielestä kääntäminenkin on haastavaa juurikin erikoissanastonsa perusteella.

[...]
Tieteellisen viitekehyksen hahmottaminen tässä aiheessa oli myös haastavaa. Opin paljon kemiallisesta ja biologisesta sodankäynnistä, vaikken varsinaista sodankäyntioppia lukenutkaan. Vierasaineiden kulku elimistössä ja toksiinien vaikutukset tulivat tutuksi.
[...]
Novitšok tai novitshok (ven. новичок, tarkoittaa tulokasta) on nimi ryhmälle organofosfaatti-hermomyrkkyjä, jotka Neuvostoliitto kehitti 1970–1990 -luvuilla kemiallisiksi aseiksi salaisessa FOLIANT-projektissaan. 2019 alkaen osa novitshokeista on kielletty kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa.


 Novitshokkien esiasteissa kuvataan olevan noin 50 eri kemiallista sekoitusta, ja ne ovat huonosti vesiliukoisia. (Kloske, M. Witkiewicz, Z. 2019; 688). Novitshokit kiinnittyvät irreversibeelisti (peruuttamattomasti) kehon asetyylikoliiniesteraaseihin estäen siten niiden asetyylikoliinia hajottavan toiminnan. Tällöin hermo-lihasliitoksiin kertyy liikaa asetyylikoliinimolekyylejä, jotka stimuloivat lihasoluja pakottaen ne jatkuvasti supistuneeseen tilaan. Altistuminen Novitchokkeihin johtaa SLUDGEM-oireyhtymään: (Salivation, Lachrymation, Urination, Defication, Gastrointestinal, Emesis ja Miosis), kuten edellä hermomyrkkyjen kohdallakin. (Franca, T.C.C et al. 2019;6, Wikipedia). 
 
 Vasta-aineeksi Novitshok-myrkytykseen suositellaan nykyisen tietämyksen mukaan "coctailia" sisältäen antikolinergi, kouristuksia alentavaa lääkettä ja vasta-ainetta (yleensä oksiimia). Kuitenkaan tiedossa ei ole luotettavaa tietoa Novitshokeissa käytetyistä toksikologeista. Näin ollen tehokkaita vasta-aineita Novitshok-myrkytykseen ei välttämättä ole.
Novitshok on noussut kemiallisten yhdisteiden symboliksi käytössä poliittisten salamurhien toteuttamiseksi. Maaliskuussa 2018 venäläinen Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija yritettiin murhata Novitsokilla Englannissa. (Kloske, M. Witkiewicz, Z. 2019;672-691).


 Kuuluisin murhayrityksen kohteeksi joutunut poliitikko on venäläinen Aleksei Navalnyin, joka on metaforamaisesti antanut mielestäni kasvonsa Novitshokille ja ihmisoikeuksille Venäjällä. 
Navalnyin myrkytysoireet alkoivat 20.8.2020 Tomskin lentokentältä lähteneessä lentokoneessa. Navalnyin siirrettiin saksalaisen sairaalan hoitoon, missä saatiin selville Novitshok-myrkytys. 
Navalnyin palasi tammikuussa sairaalahoidosta Venäjälle, jolloin hänet vangittiin ja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen niin sanotussa Yves Rocher -jutussa, josta hän sai ehdollisen tuomion vuonna 2014. Syy ehdottomaan vankeuteen oli ilmoittautumisvelvollisuuden laiminlyönti sairaalamatkan aikana. (Hakala, P. 2021).
Yhdysvallat pitävät vakuuttavana tietoja, että Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n viranomaiset käyttivät Novitshokia myrkyttääkseen Navalnyin 20.8.2020. Ja käskyvallan ylimpänä on ollut Venäjän presidentti Vladim Putin.
Yhdysvallat ja EU ovat määränneet yhteistyössä pakotteita 13 venäläisille henkilöille ja tahoille Navalnyin tappoyrityksen johdosta. Vaatimukset Navalnyin vapauttamiseksi vankilasta kasvavat. (Huusko, J. 2021)."

torstai 15. helmikuuta 2024

Kuolemanpelko

 

Auringonlasku 12.2.2024
 En tiedä onko kuolemanpelko oikea termi, sille mitä olen viime aikoina tuntenut. Ainakin oma rajallisuus on tullut entistä selvimmin vastaan, ja se tunne tai sen tilan selkiytyminen on "kuolemanpelkoa".

Oikeastaan nämä tuntemukset alkoivat Lontoon matkan jälkeen, kun kadotin olkalaukkuni ja nousin väärään junaan (kts. postaus 19.12.2023). Silloin ajattelin mitä minulle on tapahtumassa. Heti matkan jälkeen aloitin työkokeilun, jossa minun piti oppia paljon uusia asioita ja minulle vielä epämukavuusalueella eli it-alalla. 

Jouduin lisäämään neuropaattisen kivun eli hermokivun lääkitystä lähes maksimitasolle työkokeilun myötä ja niiden vaikutus minuun on ennen kaikkea väsyttävä, tokkurainen. Jotenkin olen stressin ja lääkityksen myötä kokenut ajatusten kulkevan klönteissä, kun työssäni vaaditaan nopeaa päätöksentekoa ja tiedon hallintaa. Ja myöntäminen, että olen loppuikäni kipukroonikko ja riippuvainen näistä ällöttävistä lääkkeistä ei tee asiaa ainakaan helpommaksi. Mitä lääkkeet tekevät pitkäaikaiskäytössä aivoille? Olen siis jotenkin huolissani aivoistani. Ennen niin hyvämuistisena en ole sitä enää.

Joten "kuolemanpelkoni" on sitä, että pelkään kuolevani nukkuessani. Olen aamuisin tyytyväinen, että olen vielä täällä.

"Kuolemanpelko ja sairastumisen aiheuttamat vaikeat tunteet voivat aiheuttaa myös häpeää. Häpeä voi lisääntyä, kun omaa pelkoa käsittelee kovin ottein: ajatellen, että jotakin ei saisi tuntea tai että tunteet olisivat vääränlaisia. Kaikilla tunteilla on kuitenkin jokin tärkeä viesti, eikä niissä ole oikeaa tai väärää."

Lähde: https://sydan.fi/artikkeli/kun-kuolema-pelottaa/

keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Ystävänpäivä

 

13.2.2024

13.2.2024
Hyvää ystävänpäivää kaikille💗

Kuvissa kosteuden ja pakkasen yhteystyötä. Tämän talvi on yllättänyt erikoisilla ilmiöillään.

maanantai 12. helmikuuta 2024

Jälkiä 21

 

11.2.2024
 Kävin eilen kahden koiran kanssa kävelyllä vuoressa, johon aikoinaan putosi MiG-15 (kts. postaukset 1.10 ja 5.10.2023). Nämä kuvat ovat tältä lenkiltä. 

Kettu (Vulpes vulpes) oli kenties löytänyt teeren (Lyrurus tetrix) kiepistä. Ilmeisesti teeri oli ehtinyt nousta piilostaan ennen ketun iskua.


 Ketun jäljet 11.2.2024

Tai sitten jäljet eivät mitenkään ajallisesti liity toisiinsa.

sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Kolme vuotta täynnä

 

Ystävistä paras 8.2.2024
 Tänään tulee kolme vuotta siitä, kun aloitin näiden blogieni kirjoittamisen. Ensin kaksi vuotta Kompassi koilliseen -blogi kuvasi elämänmuutosta kaupunkilaisesta maaseudulla asujaksi ja mm. talon rakentamista. Kohtalaisia kuvakulmia -blogi kuvaa jonkinlaista tasaantumista, mikä seurasi hektistä elämänvaihettani vuosina 2021–2022 jälkeen. Taas kerran pitää todeta, että paljon on mahtunut ja tapahtunut kolmessa vuodessa henkilökohtaisessa elämässäni.

Tänään me kaikki teemme historiaa, kun Suomeen valitaan uusi ja tasavallan 13. presidentti. Elämme jännittäviä aikoja kaikella lailla.
Kukaan ei tiedä tulevaisuuttaan. 
Jatkanko elämänvaiheiden tai luonnosta kirjaamista, vaiko julkaisenko tällä alustalla omaa lyriikkaani (kuten olen muutaman runon verran tehnytkin) ja proosaani. Jotain kumminkin...

lauantai 10. helmikuuta 2024

Polttopuita 17

 

Puun kosteus tiivistyy "linnunsulaksi" 10.2.2024
 Tänäänkin teimme hetken polttopuita, vaikka pakkasta oli lähes 20°C. Ei ainakaan hyttyset (Culicidae) haittaa!

Aamulla, kun menimme puutyömaalle rummutti jo käpytikka (Dendrocopos major) kelopuuta. Myös hömötiaisten (Poecile montanus) reviirilaulua kuului. Näin koskikaran (Cinclus cinclus) sukeltelemassa joessa.

Valoisan päivän mitta on lisääntynyt huimasti. Kirkkaina aamuina taivaanranta on jo vaalennut töihin lähtiessä. Kohta pystyy ajamaan ilman pitkiä ajovaloja.

Puukasassa jo iso lovi 10.2.2024

Työkaverit 6.2.2024

torstai 8. helmikuuta 2024

Polttopuita 16

 Olen vapaapäivinäni ollut pinoamassa polttopuita traktorin peräkärryyn, mutta tänään jätin homman väliin, kun pakkasta 30°C ja risat. Jo 15°C pakkasessa sormet jäätyvät, kun puut ovat jäisiä.

Alla on hyvä havainnekuva, kuinka paljon vettä puut sisältävät. Kosteus näkyy kuurana puiden sahauspinnoilla.

8.2.2024 Valokuvaaja I.P.

8.2.2024 Valokuvaaja I.P.
Nämä puut, joita käsittelemme ovat syksyllä kaadettuja ja niissä on vielä paljon vettä. Puut pyrkivät vähentämään vedenmäärän talveksi.

"Puut kestävät hyvin kylmää

Suomalaiset talvenkestävät puut vaipuvat talvilepoon riittävän ajoissa, levon syvyys jopa kasvaa keskitalven pakkasilla ja keväällä horros purkautuu hitaasti. Valon määrä lienee tärkein muutoksia ohjaava tekijä, sillä pakkaskestävyys kehittyy syksyllä vaikka lämpötilat ovat plussalla.

Pakkanen harvoin koituu metsässä kasvavalle puulle tuhoksi talvella, kun se on saanut asettua syksyllä oikeassa vaiheessa lepotilaan. On todettu, että lepotilaan asettuneet männyt ja hieskoivut kestävät jo lokakuussa 40 asteen pakkasta. Kuuset vaativat enemmän aikaa kylmään sopeutumiseen, mutta marraskuun puolivälin jälkeen nekin sietävät paukkupakkasia. Vasta poikkeuksellisen ankara kylmyys tai nopeat lämpötilan muutokset vahingoittavat puuta. Puutarhoihin ja puistoihin istutetut eteläiset puulajit ovat eri juttu, niille saattaa vähemmänkin ankara talvi olla kohtalokas."

"Pakkastuhot tulevat näkyviin useimmin edellisen kesän kasvaimien herkissä kärkiosissa. Erityisen ankarissa olosuhteissa puissa havaitaan myös pakkashalkeamia, jotka johtuvat siitä, että puun pintakerroksessa on kosteutta enemmän kuin syvemmällä."

Lähde: https://www.pellervo.fi/maatila/mp2_03/puukestaa.htm

keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Talvi 21

 

7.2.2024

Tuuli juoksuttaa suksen jäljen näkyvistä

Samantein

Sivutuuli koittaa saada minut lankeamaan

Armahda jo!

Taivaanvärit muuttuvat vaalean harmaasta lilaan

Vaiko toisinpäin

Hämärtävätkö jo silmäni?


Taival on jatkunut jo useamman tunnin

Tuntuu vain tuulen voima

Vastustan

Juoksulunta

Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

tiistai 6. helmikuuta 2024

Talvi 20

 

Harjumaisemissa 6.2.2024

Tykkylumiset kuuset seisovat hievahtamatta

Kuin pylväät – kunniavartiossa


Hiljakseen hiihtelen niiden välistä

Ihaillen sitä voimaa, millä ne taakkansa kantavat


Pystyisimpä minäkin samaan

Kantamaan oman osani yhtä arvokkaasti

Pystypäisenä

Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Talvi 19

3.2.2024

 Avantoni on nykyään syvä kuoppa. Sen reunat ovat kasvaneet lumisateiden myötä. Avannonkansi aina lumetaan (kannen ja alustan väliset kolot peitetään lumella), jottei avantoon muodostuisi kovaa jäätä ja sen takia reunat kasvavat vähitellen. 

Eihän reunoilla muuten ole niin väliä, mutta avaantoon uimaanmeno on hankalaa. Joko sinne pitäisi hypätä suoraan, niin välttyisi naarmuilta, tai sitten pitää mennä pyllyllään liukumäkeä. Silläkin uhalla, että saa verta vuotavia haavoja terävistä jäistä. Ylös pääseminenkin vaatii akrobatiaa.

Kirjoitin joskus runon aiheesta:

Kahlasin grogilasiin 
jalat pitkät kuin sellerinvarret 
ja verillä
jäiden terävistä reunoista

Siinä sinulle
Bloody Mary!

Avannon reunat ovat ainakin 50 cm syvät. Koirankin on vaikea juoda 3.2.2024

Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

lauantai 3. helmikuuta 2024

Polttopuita 15

 Tämä on blogini Kohtalaisia kuvakulmia 300. postaus!

3.2.2024
 Parin kuukauden tauon jälkeen teimme taas polttopuita. Tai itseasiassa ystäväni on tässä välilläkin harventanut yhden koivikon ja ajanut puita vuoresta yms.

Tänään täällä satoi vettä - olisiko tämän vuoden ensimmäinen vesisade. Yöllä oli tullut muutama sentti lunta. Kuvassa on ns. kattilapuita. Niitä pitää vielä jatkojalostaa siten, että kuorta rikotaan vesurilla eli aisataan. Nyt puukalikat ovat kovin jäisiä ja aisaaminen on työläämpää kuin puun ollessa sula.

Tästä se taas alkaa: ensi talven polttopuut on tehtävä ajoissa. Tai niin kuin ystäväni sanoo, että puut kuivuvat niin kauan kuin järvet ovat jäässä.

perjantai 2. helmikuuta 2024

Retriitti

 

Rakas koirani 2.2.2024
 Eilen tapasin yhden ex-työkaverini, joka muisti kuinka 10 vuotta sitten lähdin vuorotteluvapaalle Kolin syrjäkylään kolmeksi kuukaudeksi. Hänelle jäi se niin muistiin, koska hän vertaili itseään minuun. Hän sanoi, ettei olisi koskaan selvinnyt sellaisesta. 

Menin Kolille silloin ilman autoa ja ystävät kävivät silloin tällöin luonani, että pääsen asioimaan Juukaan. Pisin aika, jolloin piti itsekseen pärjätä oli 2,5 viikkoa. Minulla oli tarkat päivittäiset ruokatarpeet, joilla pärjäsin koirani Toivon kanssa.

Hän, ex-työkaverini, ajatteli karhujen, susien, raiskaajien ja murhaajien ahdistelevan minua siellä metsän keskellä. Hän kysyi olenko viime aikoina viettänyt samanlaisia retriittejä. Sanoin, että itse asiassa elän nykyään ikään kuin retriitissä koko ajan. 

Kerroin, etten täällä ole nähnyt sen enempää suurpetoja kuin Kolillakaan ja samaan hengenvetoon, että täällä maalla on turvallisempaa asua kuin Tampereella. Kolilla näin tuoreet ahman (Gulo gulo) jäljet. Täällä olen nähnyt ahman, ilveksen (Lynx lynx), suden (Canis lupus) jäljet ja hirven (Alces alces). Hirvi ei tietenkään ole suurpeto.

Jotenkin ajattelin, että kaupungissa voi joutua helpommin raiskatuksi tai tapetuksi kuin täällä "ei missään".

Nuo ex-työkaverini ajatukset kertovat ilmiselvästi nykyihmisten vieraantumisesta luonnosta.

torstai 1. helmikuuta 2024

Jalkapuoli 17

 

Kuu 26.1.2024 klo 05.53
 Kävin tänään taas Taysissa ortopedin kontrollissa. Tilanne on suurinpiirtein sama kuin aikaisemminkin eli nivelrako näkyy edelleen. 
1.2.2024
Teetätän tukipohjalliset, jotta askellus paranisi. Tämä oli ortopedin suositus. Täytyy vain toivoa, että nämä kaikki ansiomenetykset ynnä muut luetaan lopulta potilasvahingoksi.

Minun pitää hyväksyä se, että olen loppuikäni kipukroonikko. Tämän takia perkasin alan suomenkielistä kirjallisuutta, jota on aiheesta hyvin vähän.
 
Hermovaurioiden olisi pitänyt jo parantua jalassani. "Kipu on kroonista, kun se on kestänyt yli 3 kuukautta tai ylittänyt kudosvaurion normaalin paranemisajan." (Haanpää, M. 2010) 

Minulla ilmeneviä kroonisen kivun tyyppejä ovat nosiseptiivinen kipu ja neuropaattinen kipu. Nosiseptiivinen kipu (aistimus kudosvauriosta) esiintyy minun jalkateräni lämpötila- ja värimuutoksina. 
Neuropaattisessa kivussa syynä on vaurio itse kipuradassa."(Haanpää, M.2010). "Sen aiheuttaa somatosensorisen järjestelmän vaurio tai sairaus."(Haanpää, M. 2007).

"Kipu tai kipulääkityksen haittavaikutukset vaikeuttavat suoriutumista henkisesti vaativissa tehtävissä keskittymisen, tarkkaavaisuuden tai muistin heikentymisen takia." (TELA. 2021; 5.)

"Hermovammapotilaista noin 5%:lle kehittyy neuropaattinen kiputila." (Haanpää, M. 2007).

Lähteet:

Haanpää, M. (2010). Krooninen kipu. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 

Haanpää, M. Käypähoito. (2007). Neuropaattisen kivun hoito-opas.

TELA. (2021). Krooninen kipu. Facultas toimintakyvyn arviointi. 
Taysin pääoven edessä oleva Elämänliekki on kuvanveistäjä Eila Hiltusen teos vuodelta 1972. 1.2.2024

Uni 2

 Tätähän se minun uneni tiesi. 

Kirjoitin 25.1.2024 postauksessani unesta ja epäilin sen tarkoittavan huonoa ilmaa. Monesti näen tällaisia unia noin viikkoa paria ennen säärintamaa.

Niinhän siinä nyt käy, että tänään Suomeenkin yltää jopa myrskytuulia norjaksi nimetyn Ingunn-myrskyn edetessä. Olen siis aikamoinen "noita".

Aamun lumisadetta 1.2.2024