torstai 8. helmikuuta 2024

Polttopuita 16

 Olen vapaapäivinäni ollut pinoamassa polttopuita traktorin peräkärryyn, mutta tänään jätin homman väliin, kun pakkasta 30°C ja risat. Jo 15°C pakkasessa sormet jäätyvät, kun puut ovat jäisiä.

Alla on hyvä havainnekuva, kuinka paljon vettä puut sisältävät. Kosteus näkyy kuurana puiden sahauspinnoilla.

8.2.2024 Valokuvaaja I.P.

8.2.2024 Valokuvaaja I.P.
Nämä puut, joita käsittelemme ovat syksyllä kaadettuja ja niissä on vielä paljon vettä. Puut pyrkivät vähentämään vedenmäärän talveksi.

"Puut kestävät hyvin kylmää

Suomalaiset talvenkestävät puut vaipuvat talvilepoon riittävän ajoissa, levon syvyys jopa kasvaa keskitalven pakkasilla ja keväällä horros purkautuu hitaasti. Valon määrä lienee tärkein muutoksia ohjaava tekijä, sillä pakkaskestävyys kehittyy syksyllä vaikka lämpötilat ovat plussalla.

Pakkanen harvoin koituu metsässä kasvavalle puulle tuhoksi talvella, kun se on saanut asettua syksyllä oikeassa vaiheessa lepotilaan. On todettu, että lepotilaan asettuneet männyt ja hieskoivut kestävät jo lokakuussa 40 asteen pakkasta. Kuuset vaativat enemmän aikaa kylmään sopeutumiseen, mutta marraskuun puolivälin jälkeen nekin sietävät paukkupakkasia. Vasta poikkeuksellisen ankara kylmyys tai nopeat lämpötilan muutokset vahingoittavat puuta. Puutarhoihin ja puistoihin istutetut eteläiset puulajit ovat eri juttu, niille saattaa vähemmänkin ankara talvi olla kohtalokas."

"Pakkastuhot tulevat näkyviin useimmin edellisen kesän kasvaimien herkissä kärkiosissa. Erityisen ankarissa olosuhteissa puissa havaitaan myös pakkashalkeamia, jotka johtuvat siitä, että puun pintakerroksessa on kosteutta enemmän kuin syvemmällä."

Lähde: https://www.pellervo.fi/maatila/mp2_03/puukestaa.htm

Ei kommentteja: