lauantai 25. marraskuuta 2023

Talvi 4

 Siirryin jo otsikossa talveen, vaikka kalenterin mukaan se tapahtuisi vasta viikon kuluttua.

25.11.2023
 Tänään oli upea sää. Kävimme eräässä vanhassa metsässä koirani kanssa aamulenkillä. Laskeskelin, että lähin vanhan metsän alue on minulla kilometrin päässä, sitten muut samankaltaiset alueet tulevat kahden, kolmen tai useamman kilometrin säteellä. Tässä lähistöllä on siis viisi vanhan metsän kaistaletta. Ongelmahan biodiversiteetin = luonnon monimuotoisuuden suhteen on siinä, että tietylle eläinlajille sopivat biotoopit ovat liian pieniä ja pirstoutuneet toisin sanoen etäällä toisistaan. 
25.11.2023
Kuluvana syksynä "metsänhoidollisesti" eräs kallioinen niemi, mikä oli saanut olla koskemattomana vuosikymmeniä, harvennettiin. Siellä kasvoi sekametsää ja oli lajistollisesti arvokas! Jos harvennus olisi tehty pienellä koneella ja käsityönä, metsänpohja ei olisi kärsinyt. Nyt isojen metsätyökoneiden jäljiltä koko alue on vain raiskio. Siellä pesi eri tiais- ja tikkalajeja (Paridae) (Picidae) muuttolinnuista puhumattakaan. Nyt se ei kelpaa kenellekään.

Tänään alkaa kaamos eli polaariyö. Nyt rämmimme enemmän ja vähemmän pimeässä miltei kaksi kuukautta, kunnes kaamos päättyy. Onneksi tänään näkyivät aurinko, kuu ja revontulet.
Revontulia 25.1.2023
25.11.2023

Ei kommentteja: