torstai 12. lokakuuta 2023

Koiran elämää ja vähän ihmistenkin 2

 Kävimme koirani kanssa tänään ensimmäisellä yhteisellä polkupyörälenkillä. Ja kuinka hyvin se menikään 🚲🐕 Koira ei hyppinyt yhtään pyörää vasten tai muutenkaan hökeltänyt. Ihan kuin olisimme tehneet yhteisiä pyöräilyjä aina.

Nyt on hyvä ajankohta pyöräillä yhdessä, kun rannat, mökit ovat autiot ja koiraa voi pitää vapaana. Ja minullekin harjujen laella kulkevilla poluilla riittää haastetta tasapainoilla. Tulee koko kropalle töitä.

Oli hauska nähdä koirani tulevan aina välillä katsomaan huolestuneena minne jäin, kun jouduin taluttamaan pyörää harjujen jyrkissä ylämäissä. Ja vastaavasti jäin odottamaan koiraani, jos se unhoittui jonnekin kanalintuilemaan.

Naavaa (Usnea) puun rungolla 18.9.2023

Vaihdoimme metsätyöpaikkaa, sillä paikan vaihto virkistää kummasti. Nyt ollaan tasamaalla ja autollakin pääsee vaikka työmaan viereen. Tästä metsästä löysin paljon kantarelleja (Cantharellus cibarius) kuluneena kesänä ja minulle sienipaikkana uusi. 

Nyt metsätyökone - moto kävi harventamassa viime viikolla metsän ja kysyimme maanomistajalta voiko latvukset kerätä polttopuiksi. Hyvälaatuista puuta on yllin kyllin tai ainakin riittävästi. Nyky metsänkäsittelyllä erinomaista puuta jää turhan paljon metsään. Ei sillä etteikö metsä siitä itse hyötyisi, mutta metsän virkistyskäyttö vähenee huomattavasti. Metsänpohja muuttuu vaikeasti kuljettavaksi, ja motojen jäljiltä metsän estetiikka kärsii kovin (tuotanto- ja kulttuuripalvelut ekosysteemipalveluissa). Tai se on minun mielipiteeni. 

Kantarellikasvustot taitavat ottaa maanmylläyksestä nokkiinsa, mutta parin vuoden päästä sieltä voi hyvällä onnella taas löytää niitä.

Ystäväni aisaa latvusta. Kuvassa ensimmäistä kasaa 12.10.2023

"Ekosysteemipalvelut (TEEB 2010 mukaan) jaetaan kolmeen pääluokkaan: tuotantopalveluihin (jotka ovat aineellisia tuotteita), ylläpito- ja säätelypalveluita (prosessinomaisia) ja kulttuuripalveluita (vuorovaikutusluontoisia). 
Lisäksi on luonnon elämää ylläpitävinä perusprosseina tunnetut niin sanotut tukipalvelut (yhteyttäminen, veden ja ravinteiden kierto). Ne ovat myös perustana kolmen pääluokan tuotteille ja palveluille. (Saastamoinen, O. et al. 2006;29).
[...]
Tuontantopalvelut sisältävät kaiken ravinnon, materiaaliset ja energeettiset tuotokset elollisista systeemeistä. Niitä ovat peltoviljelyekosysteemit, sisävedet, metsämarjat ja -sienet, riista, vesi, metsien biomateriaalituotanto.
Säätely- ja ylläpitopalvelut kattavat kaikki tavat, joilla elävät organismit voivat parantaa tai kohtuullistaa ympäröivää ympäristöä, jolla on vaikutusta ihmisen suorituskykyyn. 
Kulttuuripalvelut kattavat kaikki ei-materiaaliset ja tavallisesti ei-kulutettavat, ekosysteemien tuotokset, jotka vaikuttavat ihmisen fyysisiin ja mentaalisiin tiloihin. (Saastamoinen, O. et al. 2006;42-46)."

Lähde: ote omasta työstäni: Ympäristötieteen kirjallisuus -kurssista vuodelta 2021.

Ei kommentteja: