tiistai 31. lokakuuta 2023

Polttopuita 10

 

31.10.2023
 Tänään urakoimme vielä polttopuiden kimpussa niin paljon, että ajattelin kohta puskahtavani itkuun fyysisestä väsymyksestä. Eihän minua kukaan tähän pakota, vaan teen lojaalisuudesta ja siitä, että työtä on paljon ja kahdestaan saamme työt nopeammin tehtyä.

Yläkuvassa ensimmäinen polttopuukuorma on lähdössä metsästä jatkokäsittelyyn. Tänään ystäväni sanoi, että seuraavan kerran menemme samalle työmaalle, kun sää sallii ja teemme vain lastausta. Sillä tänään saatuamme kaikkiaan kaksi kasaa kyytiin, haimme vielä metsästä lisää puita. Yksi kulmaus oli jäänyt tyystin perkaamatta ja siellä oli paljon koivua (Betula). Jouduimme kantamaan pitkät matkat puita, kun traktoria ei saa ajettua huonojen maasto-olosuhteiden takia lähemmäksi.

Koirani tarkkailee tilannetta. Sitä alkaa jo kyllästyttää moinen touhuilu 31.10.2023
Tänään tänne niin kuin varmasti muuallekin Suomeen, lukuunottamatta Pohjois-Suomea, satoi ensilumi. Talvi lumineen on koiralleni toinen laatuaan. Iltapäivällä, kun menimme vielä metsätöihin, näkyi lumessa jo metsäneläinten jälkiä. Koiralle oli mielekästä puuhaa seurata jälkijonoa.
Männyn (Pinus) latvan kasvuvirhe 31.10.2023

Samanlainen kasvuvirhe 31.10.2023

Metsästä löytynyt tennari 31.10.2023

maanantai 30. lokakuuta 2023

Polttopuita 9

 

Jään vangiksi jääneet lepänlehdet (Alnus) 30.10.2023
 Aamupäivällä vielä kasasimme puita, mutta iltapäivällä pääsimme vaihtamaan vähän moodia eli lastaamaan polttopuita traktorin peräkärryyn. Huomiseksi ennustettu lumisade armahti meitä, kun päätimme lopettaa toistaiseksi puiden keräilyn.

Aamupäivän aherrusta. Koirani on saanut haluamansa eli työrukkasen lainaksi 🤎 30.10.2023
Aamulla taas 'pakkasennätys' rikkoutui täällä, sillä mittari painui -11,7 °C. Koko päivän oli upea, kirkas ilma.

Iltapäivän aherrusta. Ensimmäinen polttopuukasa on peräkärryn kyydissä 30.10.2023

Lounaaksi tattaripuuroa (Fagopyrym esculentum) ja itsetehtyä omenasosetta (Malus). Hieman liian köykäistä ruokaa raskasta työtä tekeville 🤔 30.10.2023

sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Syksy 8

 

Kuu ja sen vasemmalla puolella näkyvä planeetta on Jupiter 29.10.2023 klo 06:24
 Tänä aamuna oli pakkanen kireimmillään 10,4 °C tälle syksylle. Tuntuu hassulta sanoa syksy, kun on ihan talviset olosuhteet. Kalenterin mukaan kuitenkin on syksyä vielä ensikin kuukausi.
Järvien jäät pitävät outoa ulinaa tai miksi sitä ääntä nyt kutsuisikaan. Tuuli, ilmanpaineen ja lämpötilan vaihtelut aiheuttavat jäiden ääntelyä. Tänään on tuulisempaa kuin moneen päivään, joten johtuisikohan ulina siitä.

Silta on saanut hienon pitsikoristeen 29.10.2023

29.10.2023
Meidän polttopuuprojekti etenee. Tässä on kuva yhdestä suurimmasta kasasta. Puita on kolmessa kerroksessa. Kuvassa kasa kuitenkin näyttää ihan mitättömältä. Onkohan koirani samaa mieltä?

lauantai 28. lokakuuta 2023

Kirja 4

 

 Olen tässä matkan varrella lukenut moniakin kirjoja, mutten ole niistä mitään kirjoittanut. Ehkä ne eivät olleet sen arvoisia tai minä en ollut niiden arvoinen lukija.

Hyvää kirjaa lukiessa on verratonta rentoutua näin talviaikaan siirtymisen ja pimenevien iltojen ratoksi.

Löysin tämän kirjailijan käydessäni maakuntani toisessa kirjastossa kuin se jossa yleensä käyn. 

Sain juuri tämän kirjan luettua ja siinä on todellakin dramaattinen juonenkäänne, joskin lopputulos on arvattava. Paikka paikoin kirja on hyvin ahdistavaa luettavaa. Erikoista kirjassa on eri minäkertojat.

Lukunurkkaukseni pöydällä odottaa lukemistaan jo kirjailijan toinen romaani: "Minä näen sinut".

Clare Mackintosh (s.1976) työskenteli 12 vuotta poliisina ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hän jätti poliisintyönsä vuonna 2011 ja työskenteli alkuun freelancer toimittajana sekä sosiaalisen median konsulttina kirjoittamisen ohella. Nykyään Mackintosh on päätoiminen kirjailija.

Lähde: Elisa kirja

perjantai 27. lokakuuta 2023

Polttopuita 8

 

Kaverukset 26.10.2923
 Sääennuste on muuttunut täysin. Vielä muutama päivä sitten luvattiin ensi viikolle lumisateita, mutta nyt niitä ei ole tiedossa lainkaan seuraavaan 10 päivään. Se tarkoittaa sitä, että polttopuusavottamme jatkuu ties kuinka pitkään. Pientä taukoa olisi toivonut, mutta näillä mennään.

Kävin eilen pitkästä aikaa kahden koiran kanssa lenkillä. Musta kaveri on kohta 5 kuukauden ikäinen ihanan nauravainen pikku 'tytteli tyy'. Edelliset koirat, joiden kanssa kävin yhtäaikaa lenkillä loistavat yötaivaalla kirkkaina tähtinä.

27.10.2023
Yllä olevassa kuvassa näkyy järven jäälle syntynyt leveä railo. Railo syntyy pakkasen kiristyessä, kun jään tilavuus pienenee. Silloin halkeamasta pääsee nousemaan vettä jäälle ja se näkyy tummana vyönä. Päivisin lämpötila on noussut parin pakkasasteen tietämille ja yöllä taas pakkanen on kiristynyt kahdeksaan asteeseen.
Karpalo (Vaccinium oxycoccus) 23.10.2023
Pitäisi ja pitäisi lähteä noukkimaan karpaloita, mutta metsätyöt vievät puhdin. Luultavasti niitä nyt pystyy keräämään, kun lumisateet pysyvät poissa vaikkapa ensi viikolla. Pihatyötkin ovat jääneet tyystin tekemättä. Venettäkään en ehtinyt pestä kesän jäljiltä ja se on kääntämättäkin. Mitähän se talon emäntä oikein 'hämmentää'?

keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Polttopuita 7

Järven jääkansi 24.10.2023

25.10.2023

 Olemme tehneet nyt kaksi viikkoa polttopuita tasamaalla, kun toinen työmaa on vuoressa. Vuoren puut ovat pystyssä, kun sitä aluetta harvennetaan. Tasamaalla kuljemme metsätyökoneen, moton jälkiä ja pidämme nyt kiirettä, sillä ensi maanantaille on luvattu lumisadetta ja sitten on enää hankala löytää rankoja lumen alta. Kasatut puut on helpompi ajaa lumisestakin metsästä pois.

Olemme tehneet 11 kasaa, ja niissä pisimmät rangat ovat 10 metrisiä. Kuvan kasa on sellainen "medium" kooltaan. Maahan jää vielä moton runtelemia, hiekkasia puita. Nyt otamme niin sanotusti 'parhaat päältä'.

Rankametsässä työskentely käy voimaharjoittelusta. Tuoretta, tiivistä ja painavaa puuta. Ei tarvitse erikseen mennä kuntosalille, joskaan sellainen harjoittelu ei minua kiinnosta. Nuorempana kävin paljonkin kuntosalilla, mutta se harrastus tyssäsi, kun rakas lapsuudenystäväni - veljeni ikään kuin - menehtyi liikenneonnettomuudessa 1990. Kävimme kaveriporukalla salilla.

Siitä surusta toipuminen vei minut luonnon pariin. Tätä nykyä haluan harrastaa liikuntaa vain ulkona, kuten lukija on sen saattanut laittaa merkille

No, nyt taas hyppäsin sivuraiteelle itse asiasta.

Me siis käymme kilpajuoksua aikaa vastaan polttopuuhommissa. Tietysti keväällä jatkamme siitä mihin tänä syksynä jäämme. Nuo motoraiteet putsataan keväällä. Puuta on niin vietävän paljon; kuulemma riittää minulle ja ystäväni veljenpojan perheelle loppuiäksi.

Keskustelin eilen naapureitteni kanssa. Tämä kylmäjakso tuli varmaan vähän kaikille yllätyksenä. Heilläkin jäätyi mökin vesiputket, kun eivät ehtineet niitä tyhjentää ennen pakkasia. Viime yönä pakkanen laski alimmilleen tälle syksylle: -9,5°C. Järven jäähän ilmestyi railoja.

tiistai 24. lokakuuta 2023

Koiran elämää 11

24.10.2023

 Olemme tehneet kuukauden verran päivittäin metsätöitä. Minulla on aina koira mukana, myös metsätöissä. Nuoren, energisen ja aktiivisen koiran mielenkiinnon turvaamiseksi ja ikävystymisen ehkäisemiseksi joudumme keksimään sille erilaisia virikkeitä, jotta saisimme työskennellä jotakuinkin rauhassa.

Eilen se ihan itse löysi jonkun eläimennahkaa karvoineen päivineen, kenties näin hirvenmetsästyksen aikana hirven (Alces alces)? Sen piti hieroa itseään niihin jätöksiin (kiva!).
23.10.2023

Tänään teimme taas tutustumisretkeä (minulle) vuoreen, jonne MiG putosi vuosikymmeniä sitten (kts. postaukset 1. ja 5.10.2023).

Näkymää vuoren yläosilta. Keitele näkyy kaukana 24.10.2023

Kuten jo kirjoitin aikaisemmin, minulla katoaa ajan taju liikkuessani vanhassa metsässä. Siellä on niin paljon ihmeteltävää ja pienilmasto on siellä erilainen verrattuna talousmetsiin. Kenties juuri nuo naavat (Usnea), lupot (Bryoria) puhdistavat ilmaa ja maaperän mikrobit muokkaavat lahottajasienten avulla organismeja (= eliö, jossa täyttyvät elämän tunnusmerkit), pienempiin osiin. Myös metsän kauneus on läkähdyttävää. Ei ihmisen kätten tai renkaiden jälkiä. Luonto on käyttänyt voimiaan metsän muovailuun.

21.10.2023
Samoilu erilaisissa biotoopeissa (= luontotyyppi) on palkitsevaa, erityisesti jos löytää jotakin merkityksellistä ja luonnontilaista ympäristöä.

Jääpuikon sisään jäänyttä sammalta 24.10.2023

Mutruhuuli 24.10.2023
Lähde: Wikipedia

sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Pakkaspäivä

 

22.10.2023
 Pakkaspäivään sopii hyvin juuresgratiini. Työläs tehdä, mutta terveellinen sisältäen mm. maa-artisokkaa, lanttua, palsternakkaa ja perunaa.
21.10.2023 juuresgratiinia juustohupun alla
Pakkanen muovaa ympäristöä. Tämän päiväiset kuvat ovat koskenniskalta. Pärskyvä vesi on jäätynyt ruohoihin ja oksiin. 

Jäätynyt järvi ja valon määrä tekevät maisemasta jollakin tapaa epätodellisen. Omat muistikuvat samankaltaisesta tilanteesta on yleensä marras-joulukuun vaihteesta. Nyt valoa on enemmän ennen kuin kaamos varsinaisesti alkaa. Ja taasen keväällä kun järven jääkansi paljastuu lumien sulaessa, valoa on yleensä huhtikuussa taas paljon paljon enemmän.
22.10.2023

Syksy 7

 

Myrkyllinen oravanmarja (Maianthemum bifolium) 21.10.2023
 Aina vain paremmaksi menee. Tänä aamuna pakkasta 8,9°C. Nyt maa routaantuu ja järvet jäätyvät hyvin. Retkiluistelijat tykkäävät. En muista, että näin aikaisin olisi järvi jäätynyt. Minulla on muistiinpanoissa ylhäällä, että järvi olisi aikaisintaan jäätynyt 30.10.2018, mutta minun historiani on lyhyt. Se, että vietin vanhassa mökissä myös talvia on ollut vasta 2015 lähtien.

Tällainen pakkaskeli on mitä mainioin ulkosää. Kirkasta, tyyntä ja jalatkin pysyvät kuivina maan ollessa jäässä. 
Nyt lähden hakkaamaan avantoa auki päästäkseni uimaan ja sitten taas metsätöihin.

21.10.2023


Ruskan värejä 21.10.2023

Lupiinin (Lupinus polyphyllus) avautuneet hedelmät

lauantai 21. lokakuuta 2023

Syksy 6

 Vaiko jo talvi?

Viime yönä oli lämpötila alimmillaan -7,4°C. Järvi on lähestulkoon jäätynyt muutamia lähteisiä paikkoja lukuunottamatta.

Aloitin lintujen ruokinnan 18.10.2023. Heti miten paikalle saapui harmaapäätikka (Picus canus), vaikken ole sitä nähnyt tai kuullut moneen kuukauteen. Joko se on 'vanha tuttu' viime talvelta eli tulee paikalle muistin varassa tai lintujen esim. hajuaisti toimii erehdyttävän hyvin.

Nyt on pakko jo "aikuisten oikeesti" kaivaa talvivaatteita esille. Huomaan taas kylmien ilmojen saavuttua hermovaurioista kärsivän jalkani reagoivan ylimääräisenä kipuna kylmään. Vaikka jalkaterä tuntuu yhtä lämpimältä toiseen verrattuna, kylmäkipu tuntuu raastavalta "jalan sisällä".

Impressionistinen maisema 21.10.2023

perjantai 20. lokakuuta 2023

Syksy 5

20.10.2023
 Järvi alkaa jäätyä. Aamulla pakkasta kireimmillään oli 4,3°C. Lähdin järvelle veneellä, kenties viimeisen kerran tälle vuodelle. Välillä rikoin jäätä kuin jäänmurtaja. Rannoilla oli upeaa maaruskaa ja pakkanen sai varsinkin lepän (Alnus) lehdet putoilemaan. Niitä lähes tulkoon satoi alas.

Huopasin venettä järven ympäri. Voi, kuinka hyvältä liike tuntui yläkropalle: yläraajoille, rinta- ja kaularangalle. Viime viikkoiset metsätyöt ovat laittaneet kropan koetukselle ja huopaaminen syklisesti aktivoi – rentoutti mm. rintalihaksia ja lapaluita liikuttavia lihaksia. Aurinko paistoi matalalta ja välillä ihan suoraan silmiin. Käpylisäke sai valohoitoa silmien kautta.

Jäätyvää järveä auringon noustessa 20.10.2023

Blogini lukija voi ihmetellä miten minä sairauslomalainen pystyn sienestämään, marjastamaan, lenkkeilemään tai huhkimaan metsätöissä. Liikkuminen vaikeassakin maastossa on terapiaa keholle ja korvien välille. Aika ajoin koen itseni hyödyttömäksi, yhteiskunnan taakaksi ja nykyhallituksen hallitusohjelman rivien välistä luettavaksi 'luopioksi'.

Se, että joka päivä suuntaan metsätöihin (myös viikonloppuisin), on kuin lähtisi töihin. Metsätöissä jaksan vain tunnin session. Siinä näkee työnsä tuloksen ja lämmintä piisaa tulevina vuosina, jos "maailma on mallillaan". Jotain hyödyllistä siis...

Jääriitettä 20.10.2023

torstai 19. lokakuuta 2023

Kotimainen ruoka

 

 Olen toistakymmentä vuotta korvannut ruoanlaitossa riisin ohralla. Toki riisipuuroon ja sienirisottoihin käytän riisiä, mutta muutoin kotimaisuus on valttia. 

Paikalliset myllyt ovat lopettaneet toimintansa ja se on 'pakottanut' minut etsimään korvaavia myllyjä, sillä kauppojen hyllyissä myytävät kokonaiset ohrasuurimot eivät kilvoittele samalla viivalla Rapion Myllyn ohrahelmien paikasta auringon alla.  

Rapion Myllyssä (Juva) kävin joskus kesälomareissussa kahvilla ja sen jälkeen olen tavalla tai toisella käyttänyt heidän tuotteitaan.

Ohralla on monipuolisesti terveysvaikutuksia. Se sisältää runsaasti liukoista kuitua, jotka vaikuttavat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Liukenematon kuitu alentaa kolesterolia ja alentaa riskiä sairastua diabetekseen sekä vaikuttaa verensokerin nousuun ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä. Ohratuotteet sopivat hyvin diabeetikoille ja sen riskiryhmään kuuluville. Ohra edesauttaa muiden viljojen tapaan ruoansulatusta ja se lisää myös hyvälaatuisten bakteerien kasvua. Lisäksi se sisältää joukon vitamiineja ja kivennäisaineita.

Lähde: https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/viljat/ohra/

Karjalaisiin sukujuuriini ilmeisesti liittyen keitän erilaisia puuroja myös aterioiksi. Tällä en tarkoita kaurapuuroa, vaan ohra-, hirssi- ja tattaripuuroja. Maittavia ja vatsaystävällisiä.

Syksy 4

 

19.10.2023
 Kuva on tältä aamulta. Yöllä oli satanut lumen maahan. Eilen oli jo esim. rakenteiden sekä horisontaaliset tasot että katot ja auto lumisina, mutta ne sulivat päivän aikana.

14.10 oli talvipäivä eli kansanperinteessä talven alku on sijoitettu kalenteriin. Ulkotyöt piti olla tehtynä. 

16.10.2023 järven veden lämpö oli +5°C, kun otin vesimittarin järvestä pois. Veden pintakerroksen jäähtyminen alkaa, kun ilma alkaa olla vettä viileämpää. Harppauskerros siirtyy vähitellen alaspäin ja katoaa lopulta kokonaan. Syyskierto on kevätkiertoa hitaampi, koska veden tiheyserot ovat suurempia kuin keväällä. Syyskierto alkaa yleensä syyskuussa eteläisessä Suomessa.

Me olemme ahkeroineet metsätöissä, sillä lumen peittäessä kaadetut puut on niiden kerääminen jätettävä ensi kevääseen.

Lumen sataminen ja jääminen maahan tarkoittaa myös sitä, että uimarin on puettava sukat jalkaan, koska laatat ovat rinteessä liukkaat paljasjaloin.

19.10.2023

Lähde: https://www.vesijarvi.fi/2023/05/11/haastattelussa-jukka-horppila-veden-kerrostuneisuus-on-luonnollinen-ilmio/

tiistai 17. lokakuuta 2023

Floora 5


Keskellä kuvaa nouseva maastonmuoto on sama vuori, mihin MiG putosi (kts. postaukset 1.10. ja 5.10.2023). Vasemmalla näkyy Keitele 14.10.2023

Karvashaprakääpä (Tyromyces stipticus) 17.10.2023

Tälle upealle käävälle/sienelle en löytänyt määritystä. Suurenna kuvaa, niin näet vielä selkeämmin yksityiskohtia. Lukijat voivat nimetä, jos on jollekin tuttu 

Keltanastakka (Bisporella citrina) 17.10.2023
 Minulla on ollut elämänmottona: oppia yksi uusi asia päivässä. Itseasiassa kaivoin esille allaolevan lappusen. Tunnollinen blogini lukija varmaankin ihmettelee, miten minulla on säilynyt erinäiset 'liput ja laput'. Sitä samaa ihmettelen minäkin.

Tämä huoneentaulu on kulkenut, niin kuin päiväyksestä näkyy 21 vuotta allakkani välissä. Se on ohjannut työtäni mitä suuremmassa määrin. Jokaisen ihmisen elämä on tärkeä ja hänen valintojaan pitää kunnioittaa, vaikkeivät ne kohtaisi omien arvojeni kanssa.

Mitä tänään opin? Joinakin päivinä opin monta uutta asiaa. 
- Tänään metsätöissä opin vetämään rankoja molemmin puolin yhtäaikaa (ikään kuin hevonen vetää rekeä). Kuormitus kohdistuu tasaisemmin.
- Tässä postauksessa olevista sienistä opin ainakin nimet.
- Eilen poisnukkuneen presidentti Martti Ahtisaaren surukirjaan voi jättää viestin ja allekirjoittaa netissä. 

maanantai 16. lokakuuta 2023

Sienisatoa 6

 

Kosteikkovahvero (Craterellus lutescens) 16.10.2023

Kosteikkovahverot käpristyvät vanhemmiten 16.10.2023 

16.10.2023
 Suoraan sanoen en ole mitenkään pastojen ystävä ja siksi tämänkin ruoan tekemiseen vaadittiin aimo annos päättäväisyyttä. Kyseessä on siis suppilovahveropasta. Ennakkoluuloistani huolimatta ruoka olikin sangen maistuvaa, joten tätä teen jatkossakin.

Kosteikkovahverot aiheuttivat aikoinaan kummastusta, kun keräsin suppilovahveroita (Craterellus tubaeformis) myyntiin (noin 20 vuotta sitten). Kun vastaani tuli kosteikkovahverot täytyi minun tarkistaa Kauppasienioppaasta niiden käyttökelpoisuus. Varmasti monelle aloittelevalle sienestäjälle on sattunut samoin.

Härkönen, M. et al. (1986). Kauppasieniopas. Ammattikasvatushallitus. Valtion painatuskeskus. Helsinki. s. 65.

sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Floora 4

 

Punakääpä (Pycnoporus cinnabarius) 14.10.2023
 Puna- ja lakkakäävät saivat minut erehtymään määrityksessä. Punakääpä on syötävä, muttei maukas.

Lakkakäävästä minulla ei ollut tätä ennen tietoakaan, mutta nyt osaan pitää silmäni paremmin auki syksyisessä metsässä.
Lakkakäävän lääkenimi on reishi, ja sen oletettujen ja todellisten terveysvaikutusten lista on pitkä: kuolemattomuuden yrtti, yliluonnollinen sieni ja elämän eliksiiri. Sen väitetään tehoavan mm. stressiin, ikääntymiseen, unen laatuun, syöpään, diabetekseen ja ihonhoitoon.

Lähde: Kosonen, L. (2017). Lakkakääpä on ihmerohto. Suomen luontolehti. 21.7.2017.

Ryhmätuhkelo (Lycoperdon pyriforme) ja suppiksia (Craterellus tubaeformis) 14.10.2023

Osa tuhkeloista on nuorena syötäviä, muttei enää kuvan mukaisessa ilmiasussaan.

Lähde: Svengunnar, R. Holmåsen, I. (1987). Suomen ja Pohjolan sienet. s. 718.

Oletettavasti rämekarhunsammal (Polytrichum strictum) 15.10.2023
Aidaskääpä (Gloeophyllum sepiarium) on muodostanut portaat 14.10.2023

Pinovyökääpä (Trametes zonatella)
15.10.2023 satoi räntää