torstai 28. syyskuuta 2023

Syksy

 

Auringonlasku 26.9.2023
 Viime päiviin on kuulunut lintujen muuttoa, metsätöitä ja puolukoiden poimimista. Syyspäiviin liittyy upeat ja kauas kuuluvat muuttolintujen huudot taivaalta niiden ohittaessaan tienoot matkallaan kohti etelää. 

Järven kuikat (Gavia arctica) ovat myös kenties jo lähteneet. Tällä kertaa koko perhe pysyi koossa, sillä aikaisempina vuosina on saattanut poikanen lähteä nuorten lintujen joukossa etukäteen ja toinen emoista on jopa marraskuussa vielä ollut järvellä. Tai näin olen tulkinnut.
Kaakkurit (Gavia stellata) ovat jo lähteneet syyskuun alkupäivinä.

Lintujen lähtiessä sieluuni muuttaa haikeus. Muun muassa kuikkaperheen touhuilua on ollut mukava päivittäin seurata. Kun olen tähyillyt järvelle nyt odotellen vielä niiden ilmestymistä, kuulen korvissani kuikanpoikasen ruoankerjuu äänen; epävireinen "vihellys", eikä lainkaan kuikkamainen ääni. Ehkä se on surua menettää päivittäiseksi muuttunut tapa taas moneksi kuukaudeksi.

Se on muuten jännä ilmiö. Kun odotat ja kaipaat jotakin (tässä tarkoitan yleensä koiraani), niin 'kuulen' sen ääntä, vaikkei sitä ääntä oikeasti ole. Mielikuvitusta kai?

Kurkimuuttoa (Grus grus) 28.9.2023

Auringonlasku 23.9.2023

Ei kommentteja: