torstai 14. syyskuuta 2023

Lintumuuttoa

 

100 kurkea (Grus grus) muutolla 14.9.2023

 Nyt katseet taivaalle, kun hanhet (Anserinae) ja kurjet lähtevät muutolle. Se on aina sykähdyttävää ja surullista todeta, että kesä on tällä kertaa taas ohitse.












Eilen illalla, oli jo aika hämärää, kun kuului outo pamaus. Katselin ensin sisällä, mikä sen aiheutti. Menin sitten terassille ja näin pamauksen syyn. Nuori käpytikka (Dendrocopos major) oli lentänyt ikkunaa päin. Luulin sen kuolleen, koska se makasi liikkumatta.
Hain suojahanskat sisältä ja mennessäni uudestaan linnun luokse, se availikin nokkaansa ja silmiään. Otin sen käteeni ja se vähän rimpuili. Juttelin sille rauhoittavasti ja etsin samalla pahvilaatikkoa, jonne sen laittaisin elpymään. En sellaista löytänyt, mutta tikka alkoi olla sitä mieltä, että tämä nyt jo riittäisi. Laitoin sen puun oksalle, minne se vähän räpiköiden jäi. Aamulla sitä ei enää ollut.

Laitoin keväällä valoverhon juurikin estääkseni lintujen ikkunaan törmäämisen. Pari viikkoa sitten poistin sen ikkunasta, mutta täytyypä jokin systeemi virittää ikkunaan vain takaisin. Valoverho nimensä mukaisesti vähentää valon pääsyä ikkunasta sisälle. Näin valon vähetessä sitä yrittää joka auringonsäteestä nauttia.

Ei kommentteja: