keskiviikko 16. elokuuta 2023

Jalkapuoli 11

 Kävin tänään mm. ortopedin kontrollissa. Aikaisemmissa postauksissani tästä aiheesta koin ettei jalkateräni ole vielä luutunut. Ja niinhän se ainakin puoliksi oli totta. Luudutetussa tai deesatussa nivelessä on kallustakin eli uudisluuta, mutta myös näkyvissä olevaa luutumatonta (non-union) aluetta. Sairauslomani siis jatkuu.

Taysin pääovi

Sivukuva oikeasta jalkaterästäni 16.8.2023
Rtg-kuvassa näkyy vasemman puoleisessa ruuvissa korkkaamista (pito huonontunut). Ortopedi sanoi, ettei tuo levy sopinut anatomiaani täysin ja siksi se näyttää tuolta. Nilkan telaluussa näkyy kaksi pyöreää pistettä. Ne ovat viime syyskuussa (kts. blogi Kompassi koilliseen 13.9.2022) leikatun peroneus brevis (lyhyt pohjeluulihas) splitin korjausankkurit.

Nilkan vammoihin liittyvät keskeisesti myös peroneus-jänteet, jotka sijaitsevat nilkan ulkoreunalla kehräsluun takana ja alapuolella. Ne voivat vaurioitua nilkan vääntövamman yhteydessä ja tällöin ulkokehräsluun takana tuntuu usein kipua ja turvotusta. Peroneus-jänteet voivat vaurioitua eri tavoin. Tavallisin vamma on jänteeseen tullut pitkittäinen repeämä (peroneus split), mutta peroneus-jänne voi mennä myös kokonaan poikki tai se voi mennä pois paikoiltaan (luksaatio). Nämä vammat vaativat erityisesti urheilijoilla mutta usein myös kuntoliikuntaa harrastavilla leikkaushoitoa.

Lähde: https://www.lasselempainen.fi/nilkkavammat/

Ei kommentteja: