torstai 20. heinäkuuta 2023

Jälkiä 18

 

Pyyn (Tetrastes bonasia) kulunut sulka 12.7.2023

 Helsingin Sanomat uutisoi 13.7.2023 Cretaceous Research -tiedelehdessä ilmestyneestä tutkimuksesta, mikä ehdottaa osan lintudinosauruksista selvinneen 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta asteroiditörmäyksestä siksi, että ne "käyvät tasaisin väliajoin läpi höyhenpeitteen uudistavan sulkasadon. Sulat ja höyhenet tippuvat vähä vähältä niin, ettei lintu pääse kokonaan kaljuuntumaan."

"ASTEROIDIN aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena maapallon lämpötilat laskivat. Lähes kaikki suuret eläimet kuolivat, kun ravintoa ei ollut tarpeeksi saatavilla. Vahvoilla olivat ainoastaan pienet piilottelevat nisäkkäät, liskot, sammakot sekä vain murto-osa linnuista.

Vielä ei tarkalleen tiedetä, miten muinaisten linturyhmien sulkasadot erosivat nykyisten lintujen tavasta pudottaa sulkansa. Fossiiliaineisto viittaa siihen, että niillä sulkasadot tapahtuivat huomattavasti harvemmin kuin nykylinnuilla."

Lähde: 

Färding, A. (2023). Tutkimus: Linnuilla oli ominaisuus, joka auttoi niitä selviämään, kun kaikki muut dinosaurukset kuolivat. Helsingin Sanomat. 13.7.2023.


Ei kommentteja: