maanantai 31. heinäkuuta 2023

Jalkapuoli 9

 

 Jos olet joskus kävellyt märässä metsässä tai sateessa osaat arvostaa hyviä jalkineita. Minulla on tämän suhteen lievä epätasapaino ja suoraan sanoen olen viime päivinä kulkenut enemmän kuin tarpeeksi märällä kengällä ja sukilla. Ja se on ollut aina inhokkini. Märkä sukka🤮

Joudun vielä lähes kaksi viikkoa kärsimään tällä virityksellä.

Leikkausarpeen on ilmaantunut fisteli (kahden ontelon tai ontelon ja ihopinnan välinen epänormaali yhteys). Jalkani hautuu märässä sukassa/kengässä jopa yli kolme tuntia kerrallaan, kun kuljeskelen koiralenkeillä, marjassa yms. Se ei ole hyväksi fistelille.

Se miksi fisteli on syntynyt on epäselvää. Tulehdukselta se ei näytä. Yksi syy voisi olla, että ommelainetta on jäänyt arpeen.

Lähde: terveyskirjasto.fi

sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Fauna 6

Puuntuhooja (Cossus cossus)
 Aikomuksena oli tänään mennä katsomaan petolinturengastajan kanssa löytämääni mahdollusta mehiläishaukan (Pernis apivorus) pesää. Suunnitelma oli katsoa ensin dronella mitä pesästä löytyy ja sitten rengastus. Kaikki vain jäi haaveeksi, sillä ukonilma pilasi koko jutun. Dronea ei voi lennättää sateella. Sitten vielä reilun kahden päivän kovat sateet vaikuttivat eettiseen päätöksentekoon eli jos kyseessä on todellakin mehiläishaukka, niin poikasten ravitsemus on ollut heikoilla sadesäällä eikä kannata enää enempää aiheuttaa stressiä.

Ensi viikolla uusi yritys.

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) alkaa jo punertua

lauantai 29. heinäkuuta 2023

Kesä 9

 Venekuva kertoo, kuinka paljon on satanut puolessatoista vuorokaudessa, ja vielä sadetta on luvattu koko tämän vuorokauden. Veneen reikä on mennyt puista varisseista roskista tukkoon ja sen takia on muodostunut lammikko veneeseen.

Kävin koirani kanssa viiden kilometrin aamulenkillä, toisessa jalassa kumisaapas, toisessa erikoiskenkä. Erikoiskengän jalassa oli kaksi sukkaa, joista toinen oli villasukka. Eihän siinä mennyt kauaakaan kun sukat ja kenkä olivat litimärät. Jos vesi tulvi kengässänikin, niin myös metsissä, teillä ja joissa. 

Ei edes kevättulvat ole kuohuneet tässä joessa näin runsaasti. Tämä joki tuo laajoilta suoalueilta vettä


perjantai 28. heinäkuuta 2023

Muistoja

 

 Kuvassa oikealla istuva ystäväni lähetti minulle tämän kuvan. Se on otettu 1980-luvun alussa. 

Me pukeuduimme paljon samanlaisiin vaatteisiin. Nämä mekot meillä oli päällämme, kun menimme katsomaan Piukkoja paikkoja elokuviin. Ikäraja oli 16 vuotta. Me olimme alaikäisiä, mutta pääsimme leffaan🙈

Fauna 5

 

 Kävimme koirani kanssa aamulenkillä ennen aamiaista ennakoiden aamun sateita. Ei sade sinänsä haittaa meitä kumpaakaan, mutta minulla on vielä kahden viikon ajan erikoiskenkä jalassa eikä se suojaa kosteudelta lainkaan.

Koirani alkoi yhdessä kohtaa haistella tienvarsi puskassa jotakin, eikä millään halunnut jatkaa matkaa. Aluksi luulin, että siellä on jokin pörriäinen, kun se niitä vaan edelleen ihmettelee. Menin sitten tarkistamaan asiaa, kun koiran ilme oli jollakin tapaa muikea. Sieltä löytyi kuvan mukainen linnunpoikanen. Emo varoitteli taustalla. Kyseessä on metsäkirvinen (Anthus trivialis).

torstai 27. heinäkuuta 2023

Kesä 8

 

22.7.2023
 Kävin tänään keräämässä vadelmia (Rubus idaeus) ja vähän mustikoitakin (Vaccinium myrtillus). Kiinnitin huomiotani pihlajiin (Sorbus), kun niiden lehtien väritys oli mielestäni outo. Kyseessä on ilmeisesti pihlajan rengaslaikkuviruksen aiheuttama muutos.

Kuuntelin illalla radiosta Kalevan Kisojen miesten seiväksen karsintaa, kun sitä ei televisioitu. Ennen vanhaan isoisäni kuunteli mielellään radiosta yleisurheilua mökillä, kun ei ollut sähköjä eikä niin muodoin televisioitakaan.


Lähde: Laine, I. (2015). Pihlajanrengaslaikkuvirus Suomessa. Helsingin Yliopisto.

keskiviikko 26. heinäkuuta 2023

Kesä 7

 

Vadelma (Rubus idaeus)
 Kävin tänään vadelmassa ja niitä näyttäisikin tulevan mukavasti. Myös variksenmarjoja (Empetrum nigrum) tulee reilusti ja juolukoita (Vaccinium uliginosum) kohtalaisesti. 

Yritän kerätä variksenmarjoja muiden marjojen joukkoon, sillä ne sisältävät "runsaasti vitamiineja ja kuituja ja sen kokonaisflavonoidimäärä on suurempi kuin millään muulla kotimaisella marjallamme".

Lähde: Wikipedia



Koiran elämää ja vähän ihmistenkin

Britakakku
 Koirallani oli tänään onnen päivä. 'Lähes naapuriin' tuli koiranpentu, josta muotoutuu aikojen saatossa varmasti hyvä kaveri meille kaikille karvaisille ja vähemmän karvaisille kulkijoille.

Sen lisäksi ystäväni kotiutui sairaalasta lähes kolmen viikon hoidon jälkeen. 
Koirani on joka päivä odottanut ystävääni tulevaksi ja olihan se liikuttavaa katsottavaa, kun ystävykset tapasivat pitkästä aikaa.




Tein mansikkaisen britakakun ystäväni kotiutumisen kunniaksi ja koirani sain siitä ylimääräistä kermavaahtoa. Täydellinen päivä siis koiralleni🐕

Kaverukset tapaavat ensimmäistä kertaa

maanantai 24. heinäkuuta 2023

Yleisurheilu

 

 Täytyy tunnustaa, etten ole aikaisemmin ollut kiinnostunut yleisurheilusta millään lailla. Ehkä jotakin keihäsfinaalia on tullut katsottua, mutta siinäpä se. 

Isäni oli maileri, mutten geeneissäni saanut innostusta itse harrastaa yleisurheilua. Muistan sellaisen tapahtuman, kun kävin urheilulukiota ja meillä oli joitakin ratalajeja, kuten pikajuoksu 100 metriä kellotettuna. Liikunnanopettajani sanoi juoksuni jälkeen, että sitten kun pääsin vauhtiin ajakseni tuli ihan mukiinmenevä (aikaa en muista). Se kertoo paljon minusta; en ole mikään sähäkkä kiitäjä vaan tasainen suorittaja.

Sunnuntaina 16.7 käänsin TV:n kakkoselle ihan sattumalta ja sieltä tuli alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kilpailut Espoosta. Jäin seuraamaan miesten seiväskilpailua, josta tulikin varsinainen trilleri ja voittajaksi muotoutui upea nuorimies Juho Alasaari. 

Nyt odotan "vesi kielellä" Kalevan kisoja (27.7–30.7.2023), Budapestin MM-kisoja (19.8–27.8.2023) ja Suomi–Ruotsi maaottelua (2.9–3.9.2023) ja erityisesti niiden miesten seiväskisaa. Myös korkeushyppy kiinnostaa. Enkä osaa oikein muuta selitystä keksiä juuri noille kahdelle lajille kuin hyvän vartalonhallinnan ja etenkin selän liikkuvuuden ojennussuuntaan.

sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

Kesä 6

Valkolumme tai isolumme (Nymphaea alba)

 Tänään kävin pitkästä aikaa soutamassa. Taannoin mainitsin postauksissani kuinka 'kalastelin' miltei uponneen veneen airoja pitkin järven rantoja. Yllätyksekseni huomasin, että kyseinen vene ja sen airot oli nostettu maalle. Oli jo aikakin!

Poets of the Fall laulaa kuuluisimmassa kappaleessaan Carneval of Rust "maailman palamisesta". Siltä se nyt tuntuu, kun Etelä-Eurooppa kävistelee ennätyshelteissä. Kreikassa ja Kanadassa on suuria maasto- tai metsäpaloja. Tämä edeltä mainittu kappale on minulle kovin tärkeä monella tapaa ja sen (ilmeisesti) C-osa sopii niin moniin eri tilanteisiin elämässäni, itse asiassa koko kappaleen sanoitus.
Carnival of Rust
/
Sanoitukset

Ensisijaiset tulokset

D'you breathe the name of your saviourIn your hour of need?And taste the blame if the flavorShould remind you of greedOf implication, insinuation, and ill-will'Til you cannot lie stillIn all this turmoil, before red cape and foilCome closing in for a kill
Come feed the rain'Cause I'm thirsty for your loveDancing underneath the skies of lustYeah, feed the rain'Cause without your love, my lifeAin't nothing but this carnival of rust, oh
It's all a game, avoiding failureWhen true colors will bleedAll in the name of misbehaviorAnd the things we don't needI lust for after, no disaster can touchTouch us anymoreAnd more than ever, I hope to never fallWhere enough is not the same it was before
Come feed the rain'Cause I'm thirsty for your loveDancing underneath the skies of lustYeah, feed the rain'Cause without your love, my lifeAin't nothing but this carnival of rust
Yeah, feed the rain'Cause I'm thirsty for your loveDancing underneath the skies of lustYeah, feed the rain'Cause without your love, my lifeAin't nothing but this carnival of rust (carnival of rust)
Don't walk awayDon't walk away, oh, when the world is burningDon't walk awayDon't walk away, oh, when the heart is yearningDon't walk awayDon't walk away, oh, when the world is burningDon't walk awayDon't walk away, oh, when the heart is yearning
Lähde: Musixmatch
Lauluntekijät: Olli Tukiainen / Marko Saaresto / Markus Kaarlonen
Kappaleen Carnival of Rust sanoitukset © Insomniac Oy



 

lauantai 22. heinäkuuta 2023

Kivikkopuutarha 2

 

Leikkokärsämö (Achillia millefolium)
Toinen laji kivikkopuutarhani kasveista alkoi kukkia tällä viikolla. Olin ostavinani punaisen leikkokärsämön, mutta tämä kyllä muistuttaa enemmän väriltään oranssia. Eipä se haittaa, pääasia on että kukat kukkivat värikkäinä.

Mainio kuva koiraystävästäni 22.7.2023

Koirani on ihan hassu. Nyt kun ystäväni toipuu edelleen putoamisvammoistaan sairaalassa, ja olemme olleet koirani kanssa miltei kahdestaan jo pari viikkoa, se on koko ajan niin sanotusti iholla. Se on niin hellyydenkipeä ja ihmisrakas ettei minulla ole ollut toista samanlaista!

perjantai 21. heinäkuuta 2023

Kohtaamisia metsässä 2

 Kirjoitin postauksessani 13.3.2023 törmätessäni hankien keskelle tehtyyn polkuun ja tulkitsin sen epätoivoiseksi yritykseksi saada polttopuita maapuista. 

Näin monta kertaa tämän henkilön hakevan ahkiolla tai kottikärryillä polttopuita maalis- ja toukokuun aikana.

Tänään ollessani mustikassa löysin hylätyn ahkion metsästä. Taisi polttopuu-urakka päättyä kesän korvalla? Toivottavasti henkilö löytää ahkionsa sitä seuraavan kerran tarvitessaan. Jos lunta tulee runsaasti, peittyy ahkio lumen alle samanlailla kuin polttopuutkin.


Täällä Keski-Suomessa runsaasti kukkinut mustikka (Vaccinium myrtillus) tuottaa työläästi marjaa. Parhaat mustikkapaikat ovat itäreunalla (aamuaurinko pelasti hallan kynsiltä) ja kosteilla metsänpohjilla.

Löysin tänään kesän ensimmäisen hillan (Rubus chamaemorus). Tämäkin löytyi suomaisesta maastosta. Jonkin verran ihan metsäiseltä suolta voisi löytyä viikon kuluttua kypsää marjaa. Vielä ovat raakileina. 


torstai 20. heinäkuuta 2023

Jälkiä 18

 

Pyyn (Tetrastes bonasia) kulunut sulka 12.7.2023

 Helsingin Sanomat uutisoi 13.7.2023 Cretaceous Research -tiedelehdessä ilmestyneestä tutkimuksesta, mikä ehdottaa osan lintudinosauruksista selvinneen 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta asteroiditörmäyksestä siksi, että ne "käyvät tasaisin väliajoin läpi höyhenpeitteen uudistavan sulkasadon. Sulat ja höyhenet tippuvat vähä vähältä niin, ettei lintu pääse kokonaan kaljuuntumaan."

"ASTEROIDIN aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena maapallon lämpötilat laskivat. Lähes kaikki suuret eläimet kuolivat, kun ravintoa ei ollut tarpeeksi saatavilla. Vahvoilla olivat ainoastaan pienet piilottelevat nisäkkäät, liskot, sammakot sekä vain murto-osa linnuista.

Vielä ei tarkalleen tiedetä, miten muinaisten linturyhmien sulkasadot erosivat nykyisten lintujen tavasta pudottaa sulkansa. Fossiiliaineisto viittaa siihen, että niillä sulkasadot tapahtuivat huomattavasti harvemmin kuin nykylinnuilla."

Lähde: 

Färding, A. (2023). Tutkimus: Linnuilla oli ominaisuus, joka auttoi niitä selviämään, kun kaikki muut dinosaurukset kuolivat. Helsingin Sanomat. 13.7.2023.


Maalari maalasi taloa 👩‍🎨7

 

 Olen pikku hiljaa maalannut taloa yhdellä värillä. Viereisessä kuvassa talon pääty on saanut kaksinkertaisen maalikerroksen ja talon etuosa vain yhden kerroksen. Väriero on huomattava. Kirjoittaessani postauksessani 13.7.2023 epämukavuusalueesta ollessani maalaamassa ylhäällä tikkailla, niin nyt se ei tunnu enää niin ikävältä. Kaikkeen näemmä tottuu.

Ulkovarastossa on ampiaispesä monen vuoden tauon jälkeen. Myös talossa on jossakin välikatossa ampiaispesä. Huomasin sen, kun pohjustin terassin puolelta talon seinää. Olen aina sallinut ampiaisten (Vespidae) pesivän rakennuksissa ja nyt niiden merkitys vain kasvaa kun pölyttäjien määrä vähenee lajikadon myötä.
 


keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Ystävä 4

 

 
  Lähdimme tänään yläraajansa loukanneen ystäväni kanssa ruokaostoksille maalikylälle ja kävimme katsomassa myös A-tikkailta pudonnutta ystävääni sairaalaan. 

Ystäväni sairaalassa kuntoutuu päivä päivältä. Hänen kävelynsä sujuu jo hyvin apuvälineen turvin ainakin 100 metrin matkan pysähtymättä. Kunhan kipulääkitys aamuyön tunneille on riittävää, kotiutuminen alkaa häämöttää taivaanrannassa.

Olen kerännyt jonkin verran mustikoita (Vaccinium myrtillus) koiralenkeillä ja tänään ostin laatikollisen mansikoita (Fragaria), mitkä siirtyvät pakastimeen tämän päivän aikana.

Kiirettä pitää kaikkien töiden osalta; koiran lenkitys, mattojen pesu, marjojen keräys/pakastus, maalaus, kotityöt ja asiointikäynnit. Onpa kumma, jos ei tällä kuormituksella jalkani luudu.

tiistai 18. heinäkuuta 2023

Ystävä 3

 

Värililja (Lilium)

 Kävin tänään katsomassa ystävääni kirkonkylällä, joka loukkasi yläraajaansa kolmisen viikkoa sitten. Samalla reissulla kiersimme koirani kanssa paikallisia lenkkimaastoja ihan sillä, että siellä vastaan tulee koiria enemmän kuin kotikonnuilla, ja niiden kanssa tapaamiset tekevät hyvää koirani korvien välille.

Kulkiessamme Keiteleen rantamaisemissa lähti rannan suojista äänekkäästi varottaen tukkakoskelonaaras (Mergus serrator) ja sen vanavedessä viisi pientä poikasta. Olen viimeksi nähnyt näissä maisemissa tukkakoskelon viisi vuotta sitten. Se kuuluu uhanalaisuusluokituksessa silmälläpidettävään lajiin riistalintuna.

Ukkospilvi 18.7.2023

sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Jälkiä 17

 Menimme tänä aamuna koirani kanssa sellaiseen paikkaan, missä se ei ole vielä koskaan käynyt, ja itsellänikin on reilu pari vuotta viime käynnistä. Kuljinkin hieman eri maastonkohdasta kuin tavallisesti ja löysin joko ketun (Vulpes vulpes) tai mäyrän (Meles meles) pesäluolaston. Nämä allaolevat kuvat näyttävät saman luolaston eri suuaukkoja. Kovin maasto oli suuaukkojen ympäriltä kulunut. Poikkeuksellinen paikka! Koiraani ei ihan hirveästi luolat kiinnostaneet, muttei se olekaan luolakoira.





Muistan olleeni lapsena (5–6-vuotiaana) kylässä eräässä talossa lähellä tätä pesäluolastoa. Talossa oli täytetty mäyrä. Isäntä kertoi, että mäyrä voi olla lapselle ja koirallekin vaarallinen peto. Talon pihassa oli koira, joka murisi minulle ja minua kiellettiin koskemasta siihen. Uhmasin kieltoa ja koira puri minua. Eipä se minulle koirakammoa kuitenkaan aiheuttanut.

Koiran elämää 8

 Tänään tulee vuosi täyteen, kun minulla on koira ollut kotonani. Joskus kirjoitin edelliseen blogiini Kompassi koilliseen, kun minulla ei ollut koiraa ja kuinka vaillinaiseksi itseni tunsin. Hyvin paljon totuuden siementä oli noissa sanoissa.

Koirani on antanut elämääni onnea, iloa, hellyyttä, rakkautta kuitenkaan unohtamatta edellisiin koiriini tuntemaani syvää kaipausta, ikävää ja surua. Haluan näyttää koiralleni kaikkia niitä hienoja paikkoja, missä retkeillä. Antaa mukavia kokemuksia luonnosta. Hitsautua yhteen kaikenlaisten kommelluksien kautta niin, että voimme luottaa toinen toiseemme, tuli mitä tuli.

12.7.2023

15.7.2023

lauantai 15. heinäkuuta 2023

Maalari maalasi taloa 👩‍🎨6

 

 Tässä esimaistelua talon tummimmasta väristä. Harjoittelin maalin ominaisuuksia pohjoisseinälle, kun se on vähiten näkyvissä. Tässä ensimmäistä maalikerrosta. Ystäväni, mikä sairaalassa parantelee paikkojaan totesi tästä kuvasta, että "maastoutuu hyvin, Nato yhteensopiva". Ainakin huumori jo kukkii miehellä. Ja hyvä niin❣





Maalini ovat pakattu painokantisiin purkkeihin. Olipas työn ja tuskan takana avata sellainen painokansi. Tuhrasin lähes tunnin yhden purkin kimpussa. Onhan siihen saatavana jokin työkalukin, muttei siitä ollut maaleja ostaessa tietoa. Maalikauppa on turhan kaukana hakeakseen pelkästään sitä. Kyllähän ruuvitaltalla ja vasarallakin saman asian ajaa😰. "Oma apu, paras apu."

Tässä talossani ovat minun "Sibeliukseni, Wagnerini ja Rossinini"🎼🎻🎷🎺

Lievää väkivaltaa käyttäen avautuu purkki kuin purkki, lopulta

Sienisatoa 2

 

 
 Pari päivää sitten löysin muutaman pienen kantarellin (Cantharellus cibarius), kun kävin ahomansikoita (Fragaria vesca) keräämässä ja mehiläishaukan (Pernis apivorus) pesällä. 

Kävin tänä aamuna koirani kanssa takuuvarmoilla kantarellipaikoilla ja yläkuvassa on saalis. Löytöpaikat olivat selvästi varjoisia ja hieman kosteita maapohjaltaan.

Maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata)


perjantai 14. heinäkuuta 2023

Ystävä 2

 

 Asuessani reilun vuoden kirkonkylällä, kun taloani rakennettiin, tutustuin naapurin rouvaan joka on parikymmentä vuotta minua vanhempi. Olemme pitäneet yhteyttä muuttoni jälkeenkin. Hän loukkasi yläraajansa, mikä leikattiin samana päivänä kuin minun jalkani.

Tänään vein häntä terveyskeskukseen sekä haavahakasten poistoon, lääkärin ja fysioterapeutin vastaanotoille että ruokakauppaan ostoksille. Olimmehan aikamoinen pari; toisella yläraaja kantositeessä, toisella jalassa erikoiskenkä🙈

Olisihan hän taksillakin päässyt, mutta minulla oli mahdollisuus auttaa. "Auta miestä mäessä, älä mäen alla."

Ukonkello (Campanula latifolia) 

Illalla poistin omat haavaompeleet jalkani haavalta. Huomenna pääsee taas uimaan🧜‍♀️

torstai 13. heinäkuuta 2023

Maalari maalasi taloa 👩‍🎨5

 

  Sain tänään tehtyä pohjustusmaalauksen taloni osalta niiltä kohdin minne yletin ja uskaltauduin kurkottamaan. Olen koko ikäni kärsinyt korkeanpaikankammoa (akrofobia) ja siedättänyt itseäni mm. lintu- ja näköalatorneihin kiipeämällä. Nyt olen ollut runsain määrin epämukavuusalueella ja voin sanoa huokaisevani joka ainut kerta, kun laskeudun tikkaita omin jaloin maankamaralle. Tietysti muistikuvani ystäväni ilmalennosta ei varmaan poistu koskaan.

Kuvassa näkyy koirani yksi vahva ominaisuus. Se haluaa olla lähellä. Tässä tapauksessa tulkitsen sen läheisyyden myös huoleksi, sillä se jatkuvasti odottaa ystävääni saapuvaksi. Saa nähdä koska ystävykset taas kohtaavat.

Fauna 3

Ahomansikka (Fragaria vesca)

 Kävin viime sunnuntaina koirani kanssa 'mansikkapaikassa'. Silloin näin kypsyviä aho- tai metsämansikoita ja samalla reissulla kävin mehiläishaukan (Pernis apivorus) vanhalla pesällä. Löysin neljä vuotta sitten sattumalta mehiläishaukan pesän ja olen seurannut pesän tilannetta joka kesä sen jälkeen.

Etsiessäni pesää näin 1-2 mehiläis- tai hiirihaukkaa (Buteo buteo) kiertelemässä pesäpuun lähistöllä. 1-2 yksilöä sen vuoksi, että olin näkevinäni erilaista sulkasatoa käsisiivissä eri yksilöillä. Minulla ei ollut kiikaria mukanani, mutta mielestäni pesää oli kunnostettu verrattuna viime kesäån.

Tänään menimme uudestaan sekä ahomansikoita keräämään että kiikaroimaan pesää. Ja kyllä, pesää oli kunnostettu lehtipuun oksilla ja pesän muoto oli pyöreämpi kuin aikaisemmin. Pesästä näkyi mehiläishaukan pyrstösulkien päitä. Muuta liikettä en nähnyt.

Ilmoitin tutulle petolintujen rengastajalle asiasta.

Mehiläishaukka pesii kesä-elokuussa Suomessa napapiirille saakka, vanhoissa metsissä usein peltoaukeiden lähettyvillä. Pesä on suuressa puussa, usein kuusessa, jonkin muun lajin vanhassa pesässä. Puolisot vuoraavat pesän tuoreilla lehdillä. Munia on 2, ne ovat kellanvalkoisia ja tiheään punaruskeapilkkuisia. Emot hautovat noin 5 viikkoa. Molemmat emot ruokkivat poikasia, jotka lentävät noin 6-viikkoisina.

Lähde: Wikipedia

Olipas tämä mukava, toivottu lisä viime aikojen huonoille uutisille! Mehiläishaukka on erittäin uhanalainen.

keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

Fauna 2

 

Cumulus nimbus 7.7.2023

 Olin menossa puoleltapäivin tänään mattoja pesemään kirkonkylälle, kun tien yli juoksi tai pikemminkin loikki outo nisäkäs. Jouduin ihan pohtimaan, että mikäs tuo nyt oli. Matonpesun jälkeen tarkistin asiaa omasta "kirjastostani". Kyseessä oli näätä (Martes martes) ja minulle elämäni ensimmäinen havainto kyseisestä lajista.

Huomionarvoista oli eläimen 'suuri' koko, jos vertaa kärppään (Mustela erminea), pitkät hypyt ja ruskea väri. Yleensä näädät liikkuvat hämärissä tai yöaikaan. Kesäisin ja tällä hetkellä olevan kiima-aikaan, niitä voi nähdä liikkuvan myös päivisin.

Lähde: Laine, L.J. (2000). Suomen Luonto-opas. 439 s.

tiistai 11. heinäkuuta 2023

Koiran elämää 7

 

  Jouduin tänään jättämään koirani ensimmäistä kertaa pidemmäksi aikaa yksin kotiin sen sijaan, että olisin ottanut sen kuumaan autoon. Olemme ystäväni kanssa vuoroteltu hoitovastuuta siitä tähän saakka. Nyt, kun ystäväni on estynyt hoitamaan koiraani, on pakko harjoituttaa sen resilienssiä.

Hyvinhän se meni, tai ainakin mitään tuhoa ei oltu tehty. Itkun määrästä en tiedä.

Hyvitykseksi yksinolosta menimme pienelle souturetkelle järvelle. Kuikan (Gavia arctica) poikanen on saavuttanut jo 3/4 osaa aikuisen koosta ja periaatteessa se lasketaan jo onnistuneeksi pesinnäksi.

Metsässä laulavat vielä ainakin metsäkirvinen (Anthus trivialis), peukaloinen (Troclodytes troclodytes), punarinta (Erithacus rubecula), tiltaltti (Phylloscopus collybita) ja lehtokerttu (Sylvia borin). Se siis tarkoittaa, että toinen pesintä voisi olla mahdollista.

maanantai 10. heinäkuuta 2023

Jalkapuoli 8

Itkevä poimulehti (Alchemilla)

 Ystäväni tapaturman (7.7.2023) jälkeen minun on pitänyt ottaa vastuu kaikesta, josta aikaisemmin kannoimme yhdessä vastuun. Eihän vastuun ottaminen ole uutta, sillä oikeastaan koko elämäni olen kantanut vastuuta itsestäni ja tekemistäni valinnoista.

Tällä kertaa talon maalausurakka tuntuu vain sellaiselta ettei oikein tiedä miten edetä. Olen yrittänyt tehdä pohjustustöitä niiltä osin minne yletän/uskallan kiivetä käyttämällä kuormalavoista tehtyä telinettä tai A-tikkaita (ei niitä, jotka pettivät). Leikattu jalkani ei tykkää kiipeilystä yhtään, sillä en saisi tehdä ponnistusta kuin käyttäen koko jalkapohjaa.

Ketoneilikka (Dianthus deltoides)

Päiväni täyttyvät koirani kanssa lenkkeilystä, mattojen pesusta, maalauksesta. Hermokivut ovat lisääntyneet touhuilusta niin, että olen maksimitasolla lääkityksessä. Ja voihan olla, että kivut olisivat joka tapauksessa lisääntyneet ilman rasitusta.

"Turvapaikanhakija"

Olin tänään pesemässä mattoja, ja alimmassa kuvassa koirani haki turvapaikkaa autostani kaiken maailman öttiäisiltä. Matonpesupaikalla oli paljon muitakin matonpesijöitä. Yksi rouva totesi, että vielä on kesää jäljellä. Niin, täytyy luottaa siihen, että Suomen suvi hellii meitä mattojen kuivatuksen, maalauksen ja erityisesti ystäväni toipumisen muodossa.

Maalari maalasi taloa 👩‍🎨4

Ystäväni tekemässä pohjustustöitä pari tuntia ennen tapaturmaa. Kuvan rakennelma ei liittynyt mitenkään onnettomuuteen
 
 Maalari maalasi taloa ja niin siinä kävi, mitä ei toivoisi kenellekään. A-tikkaat pettivät ystäväni alta ja hän putosi ainakin kahden metrin korkeudelta lähes kyljelleen!

Ja, kun kyseessä ei ollut ystäväni huolimattomuus tai välinpitämättömyys työturvallisuutta kohtaan. Hän on hyvin varovainen näissä asioissa. Pudotessaan hänellä oli mm. turvakengät jalassaan, kun niillä oli tukevampi kiipeillä tikkailla.

Näin, kun ystäväni putosi ja se tapahtuma välkkyy verkkokalvoillani edelleen. 

Nyt ystäväni toipuu sairaalassa vammoistaan, eikä hänestä ole maalariksi tai oikeastaan mihinkään viikkokausiin. 

Voimia❣

perjantai 7. heinäkuuta 2023

Jälkiä 16

 


 Tein tänään pisimmän lenkkini koirani kanssa leikkauksen jälkeen. Löysin tällaisen linnusta jääneen jätöksen. Se on jännä kuinka se ensihavainto minkä huomaamattaan tekee, saattaa olla se oikea lajista tehty havainto. Tai sitten se määrittää liikaa lajia, eikä siitä ensihavainnosta pysty päästämään irti.

Arvelin ja arvelen tämän olleen västäräkki (Motacilla alba) ja luultavasti nuori lintu. Saalistaja on todennäköisesti ollut varpushaukka (Accipiter nisus).


torstai 6. heinäkuuta 2023

Jalkapuoli 7

 

Ojakellukka (Geum rivale) ja kenties räystäsloisampiainen (Dolichovespula adulterina)  

 Tänään on kuudes postoperatiivinen päivä jalan uusintaluudutusleikkauksesta. Maanantaina otin viimeisen opiaatin ja sitä mukaan kun vierotuin niistä alkoi jalkaani tulla hermokipuoireisto entistä voimakkaampana päälle. 

Kun luukivut väistyivät, tuntuu kuin joku johtaisi jalkaani sähköä – nilkasta alaspäin. Välillä tuntuu kovaa painetta isovarpaan kynnen alla; kuin kynsi poksahtaisi paineen alta pois. Olen joutunut nostamaan entisiä lääkityksiäni. 

En oikein tiedä mitä odotin leikkauksen tekevän hermovaurioituneeseen jalkaani, mutta jotenkin olen todella väsynyt nyt tähän käänteeseen. En ole liikkunut juurikaan verrattuina aikaisimpiin leikkauksiini. Pisin kävelymatkani on ollut kolme kilometriä.

Maalari maalasi taloa 👩‍🎨 3

 

6.7.2023

 Yksi päivä meni ulkopintojen homepesuun ja huuhteluun. Varsinaisessa hirressä hometta ei juurikaan ollut, mutta katon lautarakenteissa sitäkin enemmän. Ja eniten eteläisellä ja läntisellä seinustalla vastoin yleisiä homepoisto-ohjeita. Talon lähistöllä ei ole puustoakaan, mikä varjostaisi näitä em. seiniä. No, nyt ne on käsitelty ja huomenna toivottavasti pääsisi levittämään kirkkaan pohjustusmaalin.

Homepesun välineistöä