torstai 13. heinäkuuta 2023

Fauna 3

Ahomansikka (Fragaria vesca)

 Kävin viime sunnuntaina koirani kanssa 'mansikkapaikassa'. Silloin näin kypsyviä aho- tai metsämansikoita ja samalla reissulla kävin mehiläishaukan (Pernis apivorus) vanhalla pesällä. Löysin neljä vuotta sitten sattumalta mehiläishaukan pesän ja olen seurannut pesän tilannetta joka kesä sen jälkeen.

Etsiessäni pesää näin 1-2 mehiläis- tai hiirihaukkaa (Buteo buteo) kiertelemässä pesäpuun lähistöllä. 1-2 yksilöä sen vuoksi, että olin näkevinäni erilaista sulkasatoa käsisiivissä eri yksilöillä. Minulla ei ollut kiikaria mukanani, mutta mielestäni pesää oli kunnostettu verrattuna viime kesäån.

Tänään menimme uudestaan sekä ahomansikoita keräämään että kiikaroimaan pesää. Ja kyllä, pesää oli kunnostettu lehtipuun oksilla ja pesän muoto oli pyöreämpi kuin aikaisemmin. Pesästä näkyi mehiläishaukan pyrstösulkien päitä. Muuta liikettä en nähnyt.

Ilmoitin tutulle petolintujen rengastajalle asiasta.

Mehiläishaukka pesii kesä-elokuussa Suomessa napapiirille saakka, vanhoissa metsissä usein peltoaukeiden lähettyvillä. Pesä on suuressa puussa, usein kuusessa, jonkin muun lajin vanhassa pesässä. Puolisot vuoraavat pesän tuoreilla lehdillä. Munia on 2, ne ovat kellanvalkoisia ja tiheään punaruskeapilkkuisia. Emot hautovat noin 5 viikkoa. Molemmat emot ruokkivat poikasia, jotka lentävät noin 6-viikkoisina.

Lähde: Wikipedia

Olipas tämä mukava, toivottu lisä viime aikojen huonoille uutisille! Mehiläishaukka on erittäin uhanalainen.

Ei kommentteja: