lauantai 17. kesäkuuta 2023

Landemia

 Kuulin viikko sitten ensi kertaa sanan landemia. 

Maaseutuasuminen kiinnostaa hyvin laajasti eri elämänvaiheissa eläviä ihmisiä. Kuinka moni maaseudulle haluavista tai muutosta haaveilevista ihmisistä tai perheistä pystyy toteuttamaan aikeensa? Mitä ovat esteet maallemuutolle tai monipaikkaiselle asumiselle? Entä miten näitä esteitä voidaan poistaa?

 

Tätä Landemia-hanke lähtee tutkimaan sekä edistämään toimia, joilla esille tulleita maallemuuton esteitä poistetaan. Samalla kehitetään kylien vetovoima- ja pitovoimatekijöitä. Tutkimme myös työntövoimia ja pyrimme jarruttamaan niiden vaikutuksia.

Tutkimustulosten pohjalta rakennettuja toimintamalleja pilotoidaan hankkeeseen valituissa pilottikunnissa ja hyviksi havaittuja malleja tullaan jakamaan koko Etelä-Pohjanmaan alueelle ja laajemmin koko maaseudulle.

Tänään tulee vuosi, kun olen asunut omassa kodissani täällä maalla, entisen mökin paikalla. Edellisessä blogissani Kompassi koilliseen lupasin arvioida kulunutta vuottani etäällä palveluista. Kauppaan, apteekkiin, kouluun, kahvilaan ja liikuntapalveluihin (uima- ja jäähalli) on matkaa 10 km, terveyspalveluihin ja elokuvateatteriin 25 km jne.

Voin vain sanoa, että olen nauttinut suunnattomasti omasta rauhasta ja etäisyydestä muihin ihmisiin. Olen sen verran erakko ja työni vaatii sosiaalisuutta, joten omaan rauhaan pääseminen helposti on luksusta. Vapaa-aikaa jäi paljon odotettua enemmän, kun osa kuluneesta vuodesta meni sairauslomalla tai 50% osasairauspäivärahalla. Eihän sairastaminen ole ollut helppoa, mutta vielä olen jaksanut pitää pääni pinnalla.

Odotukset tai mielikuvat maalla-asumisesta vastasivat odotuksiani, ja olinhan vähän "harjoitellut" asumista vuorotteluvapaalla, lomillani jne. mökillä ollessani niin tiiviisti.

Suopursu (Rhododendron tomentosum)

Lähde: https://www.landemia.fi/hanke/

Ei kommentteja: