perjantai 7. huhtikuuta 2023

Pääsiäinen 2

 

 Kävimme pitkäperjantaiaamuna hiihtämässä porukalla järvien jäillä. Olipas mukava tehdä pitkäkestoista liikuntaa pitkästä aikaa! Kun lähti ajoissa liikenteeseen hangenkuoret vielä kestivät. 




Keskimmäisessä kuvassa kävimme 'ryläyksessä'. Kutsun jääkaudenaikaista rakkakiviröykkiötä ryläkseksi lainaten paikannimeä Kolilta. Valokuva latistaa vuorenkorkeuden. Ja vuori 'valuu' järveen yli 30 metrin syvyyteen.


"Taloni sijainti ja sen ympäristö olivat jääkauden sulamisvaiheen aikana korkeimman rannan yläpuolista aluetta ja poikkeaa luontonsa puolesta siten jo lähtökohdiltaan esim. lähempänä Keiteleen pinnan tasoa sijaitsevista alueista. Järvet ovat kuroutuneet varhain eroon Keiteleestä, minkä seurauksena on syntynyt esim. [...] omat siika- ja muikkukannat. (Turtola, E. 2020). Näin on kehittynyt monimuotoinen, erilaisiin ekologisiin rooleihin erikoistunut kalakantarakenne. Kyseessä on nimenomaan tiettyyn vesistöön liittyvä monimuotoisuuden historia, mikä on merkki alkuperäisyydestä ja arvoista, joiden ekologinen ja kalataloudellinen merkitys on selkeä ja kiistaton. (Walls, M. Rönkä, M. 2004;82)." Lainaus on tekstistäni ympäristöekologian ja luonnonsuojelu kurssin esseestäni mm. liittyen tiettyjen järvien valuma-alueen geologiaan.


Lähteet: 

Turtola, E. 4.1.2020. Henkilökohtainen tiedonanto.

Walls, M. Rönkä, M. toim. (2004). Veden varassa, Suomen vesiluonnon monimuotoisuus. Edita. Helsinki. 294 s.


Tein Boltsi-pastavuokaa (kasvis), mikä teki hyvin kauppansa😝

Ei kommentteja: