tiistai 30. huhtikuuta 2024

Vappu 3

 

30.4.2024
 Minun vappuni taitaa aikalailla mennä puupinolla. Tässä kuvassa on 16 valmista pinokuutiota siirretty 'pois jaloista kuleksimasta' kauemmas pellolle. Kaiken kaikkiaan 17 pinokuutiota on valmiina.

Hauskaa vappua🎈

maanantai 29. huhtikuuta 2024

Kevät 26

 

29.4.2024
 Kävin tänään retkellä pitkästä aikaa eräällä alueella, jonka saimme ainakin toistaiseksi suojeltua. Otsikkokuva on sieltä. Samaan alueeseen kuuluu läheisesti myös kalasääsken (Pandion haliaetus) pesintä luonnonpesässä (kts. myös Kompassi koilliseen -blogi 4.3.2021).

Ja olihan se sääksi siellä pesällä ihan kuin poseeraten minulle. Olin järven toisella puolen sitä katsomassa, eikä tarvinnut arvailla ollaanko pesällä vai ei. Varmaankin toinen emoista hautoi ja toinen seisoi pesän reunalla sivuttain minuun nähden.

Tänään kuului myös tiltaltin (Phylloscopus collybita) tapailevaa laulua pihassani.

Meille tuli eilen kuukausi, kun olemme olleet klapikasalla jotakin puuhastelemassa. Tässä päivityskuvia😍

'Laatutarkastaja auditoimassa' 28.4.2024

28.4.2024

lauantai 27. huhtikuuta 2024

Kevät 25

Lintujärvi 27.4.2024
Kävin taas lintujärvellä. Jos vertaa kuvia 13.4.2024 tämän päiväiseen, on veden pinta laskenut ainakin 0,5 m. Yllättävän vähävetistä tähän vuodenaikaan, vaikka muualla tulvii.
Muutamina keväinä lintujärvellä on näkynyt kuikka (Gavia arctica), joka suosii karuja järviä. Niinä kertoina muut järvet ovat olleet jäässä, mutta paine vallata oma reviiri on niin kova, että kuikka on odotellut jäiden lähtöä lintujärvellä. Nyt vesialtaassa on niin vähän vettä ettei kuikka mene tuonne.

Lintujärvellä oli useita västäräkkejä (Motacilla alba), telkkäpareja (Bucephala clangula), isokoskelopari (Mergus merganser), metsä- ja valkovikloja (Tringa ochropus, Tringa nebularia), tavipari, (Anas crecca), laulujoutsenpari (Cygnus cygnus), heinäsorsia (Anas platyrhynchos) ja joku vesilintupari, jota en saanut määritettyä suuren etäisyyden vuoksi. Pitäisi hankkia kaukoputki.

perjantai 26. huhtikuuta 2024

Kevät 24

 

Joki tulvii 26.4.2024
 Kävin tänään kirkonkylällä, jossa asuin reilun vuoden talon rakennusprojektin ajan. Tein koirani kanssa siellä lenkkiä ja olin onnekas ottaessani kiikarit mukaan, sillä näin muuttavan piekanan (Buteo lagopus)! 
Täällä on vielä täysi talvi. Järvissä on jäät, vain virtapaikat ovat auki. Niihin kokoontuu vesilinnut. Tänäänkin näin, kun heinäsorsat (Anas platyrhynchos) hakivat pitkään laskeutumispaikkaa vilkkaasti virtaavaan jokeen.ta kuultu ,

Keitelettä 26.4.2024

torstai 25. huhtikuuta 2024

Jälkiä 28

 

Rastaan (Turdidae) jäljet 25.4.2024

Teeren jäljet 25.4.2024
 Olen jokaisena etätyöpäivänä noussut aikaisin lähteäkseni koirani kanssa lenkille. Tänä aamuna metsän äänimaailma oli toinen kuin muina aamuina tänä keväänä, vaikka pakkasta oli 4° C. Äänessä olivat peippo (Fringilla coelebs), järripeippo (Fringilla montifringilla), kurki (Grus grus), teeri (Lyrurus tetrix), punarinta (Erithacus rubecula) ja mustarastas (Turdus merula).
Ajattelin naivisti, kun punarinta ja mustarastas lauloivat pihassani, että ne kiittävät minua pähkinöistä ja talipalloista selviydyttyään yli takatalven.
25.4.2024 valokuvaaja M.P. 
Tässä kuvassa näkyy 33 cm mittaisista haloista tehtyä kasaa. Valmiit pinokuutiokehykset loppuivat, joten oli siirryttävä perinteisten pinojen tekemiseen. Taustalla näkyy 50 cm mittaisten halkojen pinon päätä.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Kevät 23

 

Laulujoutsenpari (Cygnus cygnus) 23.4.2024
 Minulla alkaa viikon kevätloma. Tai huomenna on yksi 1,5 tunnin koulutus, mutta sitten on mukavasti vapaata. Sen nyt tietää missä loma tulee vietettyä (polttopuuhommissa), muttei se haittaa. Jokusen linturetkenkin teen kunhan ilmanala lämpenee.

Joen yläjuoksulla tulvii 24.4.2024

tiistai 23. huhtikuuta 2024

Polttopuita 25

 

23.4.2024 valokuvaaja I.P.
 Kuvasta avautuu jo paremmin näkymää puutyömaalle, ei ole vain pelkkiä halkokasoja epämääräisesti. Taustalla avautuu jäinen järvi. Mantereella takana on sitä 50 cm mittaista halkoa, mitä pinosimme ensimmäiseksi. Välissä on 33 cm mittaista halkoa kasoissa peittäen pitkää pinoa ja etualalla näkyvät yhdeksän pinokuutiota. Valmiina on kaiken kaikkiaan 10 pinokuutiota, mutta yksi ei näy kuvassa. Etummaisena poseeraa talon koira🐕‍🦺😘

Lintujen talviruokinnalla käy kuhina. Eilenkin siellä oli ainakin 40 lintua yhtäaikaa; tiaisia (Paridae), peippoja (Fringillidae) ja mustarastaita (Turdus merula). Tätä kirjoittaessani järripeipot (Fringilla montifringilla) ryystävät pihan puissa niin, että ääni kuuluu sisälle saakka. 
Kaupoista on loppuneet ulkolintujen ruoka; talipötköt ja -pallot, pähkinät ja auringonkukansiemenet. Eilenkin ostin ns. ihmisille tarkoitettuja maapähkinöitä lintujen appeeksi.  Talviruokintaa ei pidä lopettaa kesken kaiken. Minun ruokintani on pelastanut tälle talvelle monen monta lintua, enkä edes uskalla laskea ruokintaa kulunutta rahaa. Lintujen seuraaminen on yksi elämäni suurimmista iloista. Sitä tulee kovin onnelliseksi, kun esim. näkee uuden lintulajin saapuneen ruokinnalle.

lauantai 20. huhtikuuta 2024

Kevät 22

 

Lintujärvi 20.4.2024
 Otsikkokuvassa sama maisema kuin viikko sitten (kts.postaus 13.4.2024). Kai tätä voi kevääksikin kutsua, ainakin kalenterin mukaan. Takatalveksi paremminkin. Kohta tätä talvea on kestänyt puoli vuotta. Ennätyksellistä minun laskujeni mukaan.

Käväisin aamulla lintujärvellä toistamiseen tälle keväälle. Nyt omien jälkien perässä oli helppo päästä paikalle ja sen lisäksi oli hankikanto. Viime yönä oli -8°C. Järvellä, tai sen jäällä kyyhötti taivaanvuohi (Gallinago gallinago). Kiikareilla en olisi sitä pystynyt lajilleen määrittämään, muuten kuin kahlaajaksi pitkästä nokastaan, mutta se päästi kolme ääntä, mistä sitten kotona kuunneltuani Les oiseaux d'Europe -sivustolta löysin hakemani. Oiseaux.net sisältää eri lintulajien myös hieman epätyypillisimpiä ääniä.

Ostin eilen ruokintani linnuille lisää sapuskaa, kun tiesin takatalven saapuvaksi. Tänään ruokinnalle on tullut entisten lisäksi mm. punarinta (Erithacus rubecula) ja rautiainen (Prunella modularis). Rautiaista en ole koskaan ennen tavannutkaan ruokinnaltani. Tämä takatalvi tulee kyllä tekemään katoa hyönteissyöjistä! Sääli😢

20.4.2024 klo 16.57 lunta on satanut n. 10 cm

torstai 18. huhtikuuta 2024

Polttopuita 25

Puupinoa lohilammikon suunnasta kuvattuna 18.4.2024
 Nyt on puolet haloista saatu pinoon! Periaatteessa kaikki 50 cm mittaiset halot ovat pinossa. Meinasi lohiallas tulla vastaan. Lohia on joskus 1960-luvulla siinä kasvatettu. Nyt se toimii vain 'koirien uima-altaana'.

Pinon pituus on kiitettävät 18 metriä pitkä. Varmasti vielä 50 cm mittaista halkoa 33 cm:n pinoista löytyy,  mutta nyt työ joka tapauksessa helpottuu. Ystäväni joutui "louhimaan" aina uudelle pinolle pohjaa halkokasan 'alta' ja pinon pohjan vakauden saamiseksi myös lumi ja jää oli saatava pois. Työläs homma.

Seuraavaksi keräämme lastuja, joita tuli ihan hirveästi. Hyviä syttyjä tulen sytyttäjille. Sitten alkaa 33 cm mittaisten halkojen pinoaminen kehikoihin. 

Pinon "takakaarta". Kuvassa  näkyy lastujen määrää 18.4.2024

tiistai 16. huhtikuuta 2024

Polttopuita 24

 

Tänään huomasin kuinka järven puoleinen halkopino on kaareva. Pino jatkuu takimmaista mäntyä väistäen (ei näy kuvassa) 16.4.2024
 Loppusuora häämöttää! Viimeinen kasa 50 cm koivuhaloista on menossa, mutta kyllä se lihaksissa tuntuukin. Työskentely on monipuolista: kyykkyjä, kumarteluja, kiertoja, kurkotuksia, kiipeilyä, kävelyä ja erilaisia nostoja eri korkeuksille.

Kävin viime viikolla hierojalla. Hän kehui ylävartalon lihaksistoani. No, siitä saan kiittää hiihtoa, soutua ja metsätöitä (ml. polttopuutyöt).

Onneksi huomenna on työpäivä. Pääsee töihin huilaamaan😇

maanantai 15. huhtikuuta 2024

Polttopuita 23

 

15.4.2024
 Tällä kuvalla halusin osoittaa taustalla näkyvät halkopinot (50 cm mittainen halko), etualalla näkyvät tyhjät pinokuutiokehikot (8 kpl), kolme täyttä pinokuutiokehikkoa, kehikoiden ja halkopinojen väliin jäävät halkokasat (33 cm mittainen halko) ja talon koiran 🖤

Meillä ei siis hommat lopu ihan vielä. Nytkin olen viitenä päivänä viikosta käynyt jotakin raapustamassa kasaan "polttopuutehtaalla". Käy muuten työstä!

Siitä aasinsiltana, olen hemmotellut itseäni ranskalaisella TV-sarjalla, nykyään enää Areenassa, Mahdoton Tapaus (HPI Haut Potential Intellectuel). Siinä Audrey Fleurot näyttelee upeasti hieman levotonta, kreisiä ja raikasta naista, mikä pääsee poliisin tiedonantajaksi älykkyytensä ansiosta. Sarja on ihan mahdoton suomenkielisen nimensä mukaisesti. Tällä sarjalla olen palauttanut itseäni työn raskaan vaateista.

sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Polttopuita 22

 

14.4.2024 valokuvaaja I.P.
 Tässä poseerataan pinon päällä. Koirani kiipesi viereeni ja pyysin ystävääni ikuistamaan meidät kuvaan. Kuva kertoo monia asioita. Ainakin sen, että puuta on saatu pinoon, taustalla näkyy upeaa kevättaivasta ja koirani halusta olla emäntänsä lähellä.

Tänään laulurastas (Turdus philomelos) lauloi metsässä värssyään, jossa se matkii muita lintuja.

lauantai 13. huhtikuuta 2024

Kevät 21

 

Lintujärven jäätilanne 13.4.2024
 Västäräkit (Motacilla alba) saapuivat tänään! Meidän "puutyömaa" on ihan kesken ajatellen västäräkkien pesintää puupinoihin. 

Muita lintuhavaintoja olivat muuttavat metsähanhet (Anser fabalis), järvien suliin ilmestyneet telkät (Bucephala clangula), lehtokurpan (Scolopax rusticola) lentoonlähtö pihasta varoitellen ja metsäviklon (Tringa ochropus) ääni lintujärveltä. Eilen olivat saapuneet kulo- ja punakylkirastaat (Turdus viscivorus, Turdus iliacus) ja sepelkyyhky (Columba palumbus).

Pinottua 50 cm mittaista koivuhalkoa 12.4.2024

Otsikkokuvan lintujärvellä kävin tänään ensimmäistä kertaa lintuja tarkkailemassa. Lintujärvi sijaitsee soiden keskellä ja näin lumisen, kylmän talven jälkeen sinne pääseminen on aina työlästä. Nytkin tarvoin välillä polven syvyisessä lumihangessa. Saappaat olivat lunta täynnä ja kotiin päästyä sukat ihan litimärät, saappaiden tyhjentelystä huolimatta. Vaan nyt on "tie" avattu ja seuraavan kerran järvellä käynti on jo paljon helpompaa. Aurinko ja vesisateet tekevät tehtävänsä.

perjantai 12. huhtikuuta 2024

Huhtikuu on kuukausista julmin 2

 

10.4.2024 klo 06.01
 Sain eilen suruviestin. Ystäväni oli nukkunut pois.

Joskus kohtaamme elämässämme ihmisen, joka on väkevämpi kuin kukaan aikaisemmin tuntemamme. Hän oli aluksi potilaani. Ystävyimme, vaikka olin vetänyt tiukasti rajan yksityisyyteni ja ammatillisuuteni väliin. Tällä kertaa sain hyvän ystävän, ystävän jolle pystyi puhumaan kaikista asioista ilman suodatinta. Tsemppasimme toinen toistamme läpi elämän karikoiden.

Muistan pari vuotta taaksepäin. Olin menettänyt koirani vain pari viikkoa ennen ystävänpäivää. Ystäväni soitti, kun olin töiden jälkeen lähtenyt lenkille yrittäen hälventää ahdistustani ja suruani. Itkin puhelun aikana kaikkea mikä liittyi koiraani. Ystäväni kuunteli minua pitkän puhelun ajan, kunnes kyyneleeni loppuivat. En unohda sitä koskaan.

Ystäväni oli koira- ja luontoihminen. Aina jutellessamme hän kysyi koirani vointia ja luontohavaintojani. Näin keväisin hän oli kiinnostunut muuttolintujen saapumisesta.

Kiitos ystävyydestäsi J.M ❤

Hyvää matkaa ajasta iäisyyteen ✝️

torstai 11. huhtikuuta 2024

Kevät 20

 

11.4.2024
 Taisimme käydä tänään viimeistä kertaa järven jäällä liikkumassa. Olin liikenteessä potkukelkalla ja kaulassani roikkui naskalit. Vaan vielä jää kantoi, joskin rannat alkavat olla sulat.

Lumet ovat saaneet kyytiä. Rannanpuoleinen rinne vapautuu lumista ihan silmissä. Lumen alta, pitkin pihaa löytyy koirani ulkoleluja, vaikka yritin ne syksyllä siirtää koirankoppiin suojaan. Koirani suuri intohimo on tehdä kaikenlaisia konnankoukkuja ja "salaa" levitetyt lelut on yksi niistä🧸🥎

Muuttolintuja on mukavasti saapunut. Eilen ilmestyivät lokit (Laridae) ja ne kaklattivat elämäniloaan kovaäänisesti. Räkättirastaita (Turdus pilaris), vihervarpusia (Spinus spinus), isokuoveja (Numenius arquata) ja pulmusia (Plectrophenax nivalis) on nähty.

tiistai 9. huhtikuuta 2024

Koiran elämää 13

 

9.4.2024
 Koirani nauttii kevään tulosta. Sen päivät täyttyvät lenkeistä, polttopuuhommista, koirakamunsa kanssa leikeistä, nukkumisesta jne. Se on rauhoittunut kuluneen talven aikana kovasti. Täyttäähän se kaksi vuotta toukokuun lopussa.
Olin vuosi sitten huolissani, kun koirallani ei oikein ollut koirakamua. Nyt sillä on kolmekin hyvää tyttöystävää. Näin vuodessa on tapahtunut paljon sillä rintamalla.
Aamusumua 9.4.2024

maanantai 8. huhtikuuta 2024

Kevät 19

Suksen rahinan ja sauvomisen muodostaman

äänimaailman toisella puolen

rikkoo jokin


Pydähdyn ja pidätän tihentynyttä hengitystäni

Sulosävelet

kantautuvat harmaasta rantametsiköstä korviini


Kevääntuoja mustarastaskoiras 

lurittelee iltalauluaan

sitä arvostavalle yleisölle.


Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

8.4.2024

Kevät 18

 

8.4.2024
 Tänään alkoi lintuhavaintoja tulla; hippiäinen (Regulus regulus), punarinta (Erithacus rubecula) ja järripeippo (Fringilla montifringilla) olivat ainakin saapuneet. 

8.4.2024
Polttopuita on nyt kasassa vajaa 26 m3. Jopas tarkeni nyt pinota puuta. Talviasetuksella mentiin ja ihan liikaa vaatetta oli päällä.

Tänään on minulla lomapäivä. Viimeksi olin lomalla viime kesäkuussa. 
Viime lomaltamääräytymiskaudelta jäi 33 päivää käyttämättä. Osa-aikaisena ei kannata ottaa kuin yksittäisiä päiviä. Jos ottaisin viikon loman, menettäisin lomiani viisi päivää.

Tein kevään kunniaksi sitruunavoi-pastaa (otsikkokuvassa). En kyllä tee enää toiste! Liian pistävä sitruunan maku ei ollut mieleeni. Ohjeessa oli mainintana luomusitruuna. Täältä ei saa kaikkea luomuna vaikka haluaisikin. Ehkä se oli syynä? No, mutta näinhän sitä kokeilemalla oppii.

lauantai 6. huhtikuuta 2024

Kevät 17

 

6.4.2024
 Nyt kevät alkaa edetä vauhdilla, niin kuin meidän tekemä halkopinokin. Tänään ruokinnalle saapui pari peippokoirasta (Fringilla coelebs) ja eilen ystäväni seurana puupinolla oli peukaloinen (Troclodytes troclodytes).

Nämä puupinot on tehty 50 cm koivuhalosta. Yli puolet 50 cm halkokasoista on jo saatu pinottua. Hitaampaa on tehdä 33 cm haloista pinokuutioita (kts. postaus 30.3.2024). 
Näihin pinoihin muodostuu kesäksi mahtavia hyönteishotelleja ja linnuille suojaisia pesäpaikkoja. Ystäväni kanssa naureskellaankin, että on kiirehdittävä pinoamista, sillä västäräkit (Motacilla alba) saapuvat pian.

Tervetuloa kaikki siivekkäät ystävämme, jopa hyttysetkin🦋🐞🐝

perjantai 5. huhtikuuta 2024

Huhtikuu on kuukausista julmin

 

3.4.2024
 T.S. (Thomas Stearns) Eliot kirjoittama runo Autio maa (The Waste Land) vuodelta 1922. Runon ensimmäisessä rivissä mainitaan tuo otsikkotekstini  "Huhtikuu on kuukausista julmin".
Pitkää runoa "on yleensä tulkittu ensimmäisen maailmansodan ja espanjantaudin järjettömien uhrimäärien jättämän elämäntunnon kautta."

Tähän aikaan sopii miettiä runoa suomalaisten (nuorten) mielenterveysongelmien ja Euroopassa käytävän sodan metaforana.

Runo alkaa:

"Huhtikuu on julmin kuukausi, se siittää
syreenejä kuolleesta maasta, sekoittaa
muiston haluun, herättää
hengettömät juuret
kevään sateeseen.
Talvi piti meidät lämpiminä, se peitti
maan unohduksen lumeen, ruokki
mukuloilla sitä vähää mikä elämässä oli jäljellä."

Käännös Markus Jääskeläinen 2020.

Lähteet:

Harju, H. Miksi Huhtikuu on kuukausista julmin? Helsingin Sanomat. 1.4.2023.

Wikipedia

torstai 4. huhtikuuta 2024

Polttopuita 21

 

4.4.2024
 Viime yön pakkasen turvin lähdimme aamulla koirani kanssa etenemään pitkin hankia – soisille alueille, minne ei ole asiaa sulan maan aikaan. Metsiin, joissa tulee käytyä harvemmin. Hankiainen oli kerrassaan loistava!

Parin tunnin taivalluksen jälkeen päädyimme "polttopuutehtaalle". Otsikkokuvassa aurinko lämmitti mukavasti pohjantuulelta. Koirani tuli tämän tästä lämmittelemään puukasalle.

Järvien jäät ovat paljastuneet lumista. Nyt on erinomaista potkukelkkailla pitkin jäälakeuksia 4.4.2024

Suota 4.4.2024

Tällä lammella pesivät kaakkurit (Gavia stellata) kesäisin 4.4.2024
Pihalleni on löytänyt muutama mustarastas (Turdus merula) tiensä. Muita rastaita ei ole vielä näkynyt/kuulunut. Mustarastaat ovat veikeitä kapistuksia😘

keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Uusi työ 7

 

Siirtolohkareen jäkäläkuvio 3.4.2024
 Tänään tein ensimmäisen etätyöpäivän uudessa työssäni. Olihan se paljon hitaampaa osaksi siksi, että eräs käyttämäni ohjelma tottelee komentoja tabulaattorilla, enterillä tai mm. fn+f11 -näppäinten takaa ja mitä olen pystynyt työpaikassani käyttämään hiirellä, ja osaksi siitä syystä, että minulla on kaksi suurta näyttöä käytössä työpaikassani ja etätyössä vain läppärin pieni näyttö.

Aamulla ennen töiden alkua lähdin koirani kanssa hiihtämään järven jäälle. Sitten aamutoimien jälkeen aamiaiselle ja töiden kimppuun. Esihenkilöni sanoi, että: "muista pitää tauot!". Todella, taukojen pitäminen saattaa jäädä. 

Töiden jälkeen oli hienoa lähteä koiran kanssa kävelylenkille hangenkuorille. 

Työmatkoihin minulla menee normaalisti reilu tunti. Nyt etätöissä saan sen ajan tehokkaasti tai ainakin tehokkaammin käyttöön niin halutessani.

maanantai 1. huhtikuuta 2024

Pääsiäinen 11

 

Halkopinoa 1.4.2024
 Koko pääsiäisen on täällä ollut sumuista tai pilvistä, eikä auringosta ole ollut juuri tietoakaan. Kevään lämpöennätykset ovat jääneet kokematta. Muuttoa tekevistä linnuista vain laulujoutsenet (Cygnus cygnus) ovat näyttäytyneet. Mustarastasnaaras (Turdus merula) ilmestyi tänään ruokinnalleni.

Tänään tänne tuli niin sanottu pudotuskeli eli hernerokkasumu. Ystäväni kotitilan pelloille oli laskeutunut 30 töyhtöhyypän (Vanellus vanellus) parvi. Jos meillä oli autoillessa vaikeuksia edetä visuaalissa, niin miten sitten linnuilla?

Pääsiäinen 10

 Aamulla heräsimme ukkoseen ennen klo 6:tta; salamointiin, jyrinään ja kovaan sateeseen. Vanha kansa tiesi kertoa, jos järvet ovat jäässä ukkosella, tulee katovuosi. Tavalla tai toisella: kuivuus, sade tai halla kurittaa luontoa.

Ruostesiiven toukka (Phragmatobia fuliginosa) jäällä 31.3.2024
Hämähäkki (Araneae) jäällä 31.3.2024

Käpytikan (Dendrocopos major) jäänteet jäällä. Joutunut haukan tai pöllön saaliiksi 31.3.2024