lauantai 28. syyskuuta 2024

Polttopuita 33

 

Taivaanranta auringonlaskun jälkeen 28.9.2024
 Saimme tänään tehtyä klapiurakan loppuun. Nyt on 73 banaanilaatikkoa ja kolme omenalaatikkoa polttopuuta valmiina lähtöön. Iltapäivällä oli vielä suojaisessa paikassa niin lämmintä, että tarkeni tehdä töitä t-paidassa.

Klapikuorma lähtee parin viikon kuluttua tilaajalle.

Klapilaatikot katon alla suojassa 28.9.2024

Muistoja 4

  Ystäväni kertoi hauskan tarinan isästään Tuomaksesta, joka oli syntynyt 1915.

Elettiin 1920-lukua. Heille tuli kotiin Helsingin Sanomat. Posti tuli jollakin tavoin kirkonkylälle, josta posteljooni jakoi kirjeet, kortit, lehdet ja paketit kylien väelle kesäisin veneellä, talvisin hiihtämällä ja rospuuttoaikana kiertämällä teitä pitkin. 

Hesari oli painanut posteljoonin repussa painavana lehtenä niin paljon, että erään kerran hän oli lehden kulmaan kirjoittanut lyijykynällä:" Jos vielä ensi vuodeksi tilaatte Helsingin Sanomat, saatte noutaa sen itse!"

Viranomaiset lakkauttivat Päivälehden 3. heinäkuuta 1904 sen viitattua epäsuorasti mutta hyväksyvästi kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhaan. Jo keväällä 1903 Bobrikov oli karkottanut lehden perustajan Eero Erkon maasta yhdessä muiden johtavien perustuslaillisten kanssa. Päivälehden tilalle perustettiin kuitenkin saman tien Helsingin Sanomat, jonka ensimmäinen numero ilmestyi 7. heinäkuuta 1904. Samalla perustettiin myös kustannusyhtiö Sanoma Osakeyhtiö (sittemmin Sanoma News, nyk. Sanoma Media Finland), joka kuuluu nykyisin Sanoma-konserniin.

Lähde: Wikipedia

Pisarat kuin koruna hämähäkin (Araneae) seitissä 4.9.2024

torstai 26. syyskuuta 2024

Fauna 27

 

Ampiaispesän kennostoa 26.9.2024
 Koirani löysi aamulenkillä maa-ampiaisten tuhotun pesän. Pesässä pörräsi vielä ampiaisia (Vespidae), joten pesän tuhooja oli tihutyönsä tehnyt lähiaikoina. Kennostoja löytyi useiden kymmenten metrien etäisyydeltä. Suurimmat kennostot olivat minun kahden kämmenen kokoisia eli arvelisin pesän olleen ison. 

Pesän tuhooja on jälkien perusteella ollut mäyrä (Meles meles). Jos se olisi ollut karhu (Ursus arctos), hävitys olisi ollut perusteellisempaa.
Tuhottu maapesä 26.9.2024

keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Liike on lääke 6

 

Auringonlasku 3.9.2024
 Pääsin pari viikkoa sitten asettamaani pyöräilytavoitteeseen eli ylitin 1000 km rajapyykin. Nyt ei voi enää työmatkapyöräilyä harrastaa, kun aamut ovat niin pimeitä ja joudun ajamaan lähes puolet matkasta ajotiellä. Ja vaikka kuinka koristelisin itseni 'joulukuuseksi' vilkkuvaloilla, ei sumuisena aamuna voi  luottaa näkyvänsä riittävän etäältä autoilijoille.

Koirani tassuleikkauksen jälkeen oma liikuntanikin jäi vähäiseksi reiluksi viikoksi ja se kyllä tuntui ja tuntuu edelleen kropassa. Älykello "huolestui" kuntoni laskusta ja saapa nähdä pääsenkö enää palaamaan entiselle kuntotasolleni.

tiistai 24. syyskuuta 2024

Koiran elämää 19

Puolukassa 7.9.2024
 Tänään koirani tassusta poistettiin ompeleet ja sain patologin lausunnon poistetun patin luonteesta. Kyseessä oli furunkuloosi eli paisetauti. "Näytteessä todetaan ihon paikallinen voimakas krooninen syvä tulehdus, johon liittyy karvatuppien tulehdusta ja vaurioitumista." Monta adjektiivia peräkkäin!

"Usein tulehdus on taustaltaan monisyinen, mutta mahdollisia altistavia tekijöitä ovat mm. lyhyet hankaavat karvat, rakenteellinen virheasento, varpaan trauma, vierasesineet tai allergiset ihosairaudet."

Minulle oli yllätys, että furunkuloosi muodostaa tuollaisia syviä paiseita. Aikaisempien settereitteni kohdalla furunkuloosia esiintyi harvakseltaan ja paikallisena ihon punoituksena. Oppia ikä kaikki!

Suuren suuri kivi putosi sydämeltäni🥳

Lähde: O. Simola. (2024). Lausunto. Solumo Patologit Oy. 23.9.2024

Lehmuksen alla

 

Helene Schjerfbeck Lehmuksen alla vuodelta 1911 Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo
 Ostin jo ensi vuoden kalenterin ja jatkan samalla linjalla kuin viime vuonnakin: Aikataoksen Anno Fennica -kalenterilla. 

Näin saan edes jonkinlaista taidetta kotiin🧐
Vaihtoehtoja kansikuvaksi oli montaa erilaista, mutta halusin kuvan naisesta niin kuin viimeksikin.

maanantai 23. syyskuuta 2024

Fauna 26

 

Sormeni ovat kuvassa verrokkina ampiaispesän koolle 23.9.2024
 Löysin lauantaina tämän ampiaispesän (Vespidae). Olen kuluneen kesän aikana kulkenut pesän ohitse jos en satoja, niin ainakin kymmeniä kertoja. Nyt vasta löysin sen hylättynä. Se sijaitsee erään mökkitien vieressä, mutta hyvin naamioituneena.

Ja vaikka se on jo hylätty, eivät tiaisetkaan (Paridae) ole vielä löytäneet sitä. Niillä on tapana hajottaa pesä etsimällä siellä olevia toukkia.

Hyvin naamioituu 23.9.2024

sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Syntymäpäivä 5

 

Aamulenkillä koiraporukalla 22.9.2024
 Ystävälläni on tänään syntymäpäivä. Hänen mielikakkunsa on porkkanakakku, joten leivoin eilen illalla sellaisen valmiiksi.

Aamulla oli maa kuurassa paikka paikoin. Suojaisessa, aurinkoisessa paikassa oli lämmintä työskennellä. Vielä on västäräkkejä (Motacilla alba) liikenteessä. Tänään näin isolepinkäisen (Lanius excubitor) pikkujyrsijä nokassaan ja perjantaina oli harmaahaikara (Ardea cinerea) muutolla.

Porkkanakakku 22.9.2024
Teimme polttopuutilauksen valmiiksi niiltä osin, ettei tyhjiä laatikoita enää jäänyt. Nyt täysiä banaanilaatikoita on 42 kpl ja omenalaatikoita kaksi kpl. Klapeja on näissä laatikoissa vajaa kolme kuutiota.

Polttopuulaatikot odottavat kuljetusta 22.9.2024 

lauantai 21. syyskuuta 2024

Polttopuita 32

 

Kurkimuuttoa (Grus grus) taloni yllä. Nostavat tässä korkeutta 20.9.2024
 Polttopuista tuli tilaus Etelä-Suomeen. Koivuklapien pituus 25 cm. Kuljetus pakettiautolla.

Pakkaamme klapit banaanilaatikoihin. Nyt on valmiina 23 laatikkoa ja tyhjiä on vielä jemmassa 19. Kyllähän näistä yhteen kuormaan riittää!

Klapilaatikot katon alla 21.9.2024

Yhden laatikon sisältö 21.9.2024

perjantai 20. syyskuuta 2024

Muistoja 3

 

Laulujoutsenpari (Cygnus cygnus) 8.9.2024
 Luen parhaillaan Harvey Leen kirjaa Kuin surmaisi satakielen (To Kill a Mockingbird) vuodelta 1960. Sitä lukiessa palautui mieleeni parikin muistoa lapsuudesta.

Oli kesä. Olimme ystäväni kanssa ehkä 5-vuotiaita. Ystäväni meni pikkuveljensä rattaisiin istumaan ja minä lähdin työntämään häntä. Pihatiellä olikin jyrkähkö lyhyt mäki, mitä lähdin menemään alaspäin. Edetessämme huomasin etten jaksa vastustaa/jarruttaa rattaita (rattaiden ja ystäväni painoa enkä painovoiman vaikutusta), vaan aloin juosta pitäen niistä kiinni. Jostain syystä kaaduin ja loukkasin polviani ja varpaitani. Rattaatkin kaatuivat, muttei ystäväni loukannut itseään lukuunottamatta pelästymistä.

Toisessa tarinassa olen jo vanhempi - alakoululainen. Eräällä ystävälläni, joka oli minua pari vuotta vanhempi, oli kelanauhuri. Jostain syystä äänitimme aina hänen kanssaan kuunnelmia. Kuunnelmat olivat luonteeltaan jännitysnäytelmiä ja inspiroimme ne aina. Minulla tuli tarve jossakin vaiheessa selittää, ikään kuin kertojana, kuunnelman lähtökohtia tai käänteitä, koska mielestäni meidän dialogi selittänyt kaikkea. Ystäväni aina sanoi, että pilasin kuunnelman selittelyilläni🤨

Nelle Harper Lee (1926 MonroevilleAlabama – 2016 Monroeville, Alabama) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan Pulitzer-palkitusta esikoisromaanistaan Kuin surmaisi satakielen (To Kill a Mockingbird, 1960).

Kuin surmaisi satakielen julkaistiin vuonna 1960. Teoksesta tuli heti menestys ja se voitti kaunokirjallisuuden Pulitzer-palkinnon vuonna 1961. Library Journalin äänestyksessä vuonna 1999 se valittiin vuosisadan parhaaksi romaaniksi. Romaanin pohjalta tehtiin vuonna 1962 ensi-iltansa saanut samanniminen elokuva, jonka on ohjannut Robert Mulligan ja käsikirjoitukseksi sovittanut Horton Foote.

Lähde:Wikipedia

torstai 19. syyskuuta 2024

Syksy 15

 

Auringonnousu 16.9.2024

Nuori tiltaltti hapuillen tapailee

nuottia vielä värssyynsä syyskuun lopulla.


Ennen ahdistuin, nyt iloitsen hämärtyvistä hetkistä,

sillä ne armahtavat lisääntyneet juonteeni

sulautuen syksyn harmauteen.


Ikään kuin säädintä olisi käännetty aavistus

kuolemaan päin.


Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Sadonkorjuuta 3

 

Perunasato 18.9.2024
 Laitoin keväällä Lapin puikulapussiin jääneet ja pitkällä idulla olleet perunat multaan. Nostin tänään 'uudet perunat' ja kuvassa saatu sato. 

Koirani on tänään ollut kovin levoton. Luultavasti kipeä? Haava näyttää siistiltä. Alkuperäisen ohjeen mukaan kipulääkitys pitäisi jo lopettaa, muttei se nyt kyllä ole mahdollista.

Nyt sormet ristiin. Toivotaan levollista yötä rakkaalle ystävälle🙏

Aamusumua 16.9.2024
Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Musiikkitalosta soi Jean Sibeliuksen 2. sinfonia D-duuri. Se on minulle SE kaikkein rakkain! Josko se antaisi minulle toivoa ja luottamusta tulevaan koirani tilanteeseen.

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Koiran elämää 18


 Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme, 

lääkkehillä hoidelkaa Nalle ystäväämme. 

Maito tuore, lämpöinen hyväks olla voisi, 

vehnäkorppu valkoinen ehkä avun toisi. 


 Patjaksensa parahin matto levitellään, 

peitteheksi toinenkin kääritähän hellään. 

Laulu kaunis lauletaan univirreksensä, 

itse käymme uinumaan hänen vierellensä.


Vahtikoira vartioi uskollisna meitä, kunnes 

koittaa aamunkoi, hän ei meitä heitä.

Uni paras lääke on, siitä nauttikaamme. 

Nalle-raukan kuntohon aamuksi jo saamme. 

Sanat Georg Malmstén Suom. R. R. Ryynänen

Lähde: selkolaulukirja.fi

Koirani oikea etutassu ensimmäisen suihkutuksen jälkeen 15.9.2024

 Tämä sateinen viikonloppu on ollut omiaan lepoon ja toipumiseen. Koirani on ollut tosi reipas; se on syönyt hyvin, halukas lenkkeilemään ja leikkisä. Siis oma itsensä. Se antaa sidoksen olla jalassa, joten kauluria - 'lampunvarjostinta' ei tarvitse käyttää kuin sitomisen aikana. Päivittäin tulee tassua suihkutella ja sidos vaihtaa ensimmäisen viikon ajan ainakin.

Sadetta on tullut epävirallisen mittauksen mukaan viikonlopun aikana 100 mm. Epävirallinen siten, että ämpäriin oli satanut tuo määrä, ei siis mistään tilastoista. Onneksi asun merenpinnasta n. 141 metrin korkeudella (järven korkeus 138,5 m), joten tulvia ei täällä ole ihan heti odotettavissa.

perjantai 13. syyskuuta 2024

Koiran elämää 17

 

Koirani toipuu leikkauksesta 13.9.2024
 Siirsin koirani leikkausta reilulla viikolla saadakseni koirani luottolääkärin tekemään toimenpiteen. Koirani jalasta löytyi 'uudismuodostelma', joka lähti patologille.

Olen kantapään kautta oppinut, että on lääkäreitä ja lääkäreitä. Toiset tekevät työnsä hyvin ja toiset eivät niin hyvin. Aina jos mahdollista valitsen vain hyvän lääkärin.

torstai 12. syyskuuta 2024

Uusi työ 13

 

Mustikan (Vaccinium myrtillus) raakileita 12.9.2024
 Hyppy syvään päähän. Se oli kokemukseni töihin paluusta kesäloman jälkeen. Minulla työ on niin raadollista, että joudun heti tarttumaan puikkoihin ilman minkäänlaista lievää laskeutumista tai aikaa perehtyä tapahtumiin poissaoloni aikana. Ja periaatteenani on se, etten katso työpuhelintani edes viimeisenä lomapäivänä.

Ja ihan hulluahan tämä on ollut. Uudet henkilöt ovat aloittaneet työskentelyn, entisillä työtehtävät ovat muuttuneet, vastuut lisääntyvät ja vauhti vain kiihtyy. On sellainen tunne, että miten pysyn enää tässä junassa mukana.

Työ on kiinnostavaa, mutta jatkuvat muutokset aiheuttavat paineita. Onneksi minulla on metsä🌲🌳 ja koira 🐕

tiistai 10. syyskuuta 2024

Ympäristöoppia 5

 

Jyrkänteen alapuoli 10.9.2024
 Lähdin tänään ihan päinvastaiseen suuntaan retkeilemään koirani kanssa kuin pitkiin aikoihin. Kaipasin pitkää kävelylenkkiä ja vähän seikkailua. Parasta näissä omatoimiretkissä on se, että voi muuttaa suunnitelmaa mielialan mukaan, tai vain samoilla ilman suurempaa päämäärää.

Syyskuun helteet tai lämpimät päivät ja putoavat koivun lehdet tekevät hieman epätodellisen olon. Ne eivät ikään kuin kuulu yhteen.

Niinpä sitten löysin taas mielenkiintoisen kalliojyrkänteen kuusimetsän sisältä, mikä kyllä kaipaa vielä monen monta lenkkiä ja 'inventoitavaa'. Ystäväni kertoi, että kyseisen vuoren päällä on tasanne, jossa aikanaan asui joku mies. Sieltä voi vielä löytää talon uuninkiviä. Kun muualla halla puri perunat, niin korkealla vuoren päällä perunakasvusto säilyi.

Olen viime aikoina 'hairahtanut' usein tutuilta poluiltani ja löytänyt siten hienoja, uusia luontokohteita.

Kuivunut metsäpuro 10.9.2024 

Oranssikeltano (Pilosella aurantiaca) 9.9.2024. Siirsin tämän kasvin juurakoita muutaman keskikesällä pihaani ja nyt ensimmäinen jo kukkii.

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Sadonkorjuuta 2

 

Auringonkukka (Helianthus annuus) 8.9.2024
 Olen jo muutaman kerran käynyt puolukassa (Vaccinium vitis-idaea) ja tehnyt puolukkaruispuuroakin. Nyt puolukoita on mainiosti ja hyvänkokoisia verrattuna muutamaan edelliseen vuoteen.

Puolukat yökasteesta kosteina 8.9.2024

Omenoista (Malus) tehtyä hilloa ja kuivattuja siivuja 8.9.2024

Näillä säillä kelpaa ulkoilla. Ainoastaan hirvikärpäsistä (Lipoptena cervi) on haittansa 8.9.2024

'Päivänsinikaksoset' (Ipomoea tricolor) 8.9.2024
Kesäloma on takanapäin. Työt kutsuvat, mutta vielä on kesää jäljellä!

torstai 5. syyskuuta 2024

Sääkuvia 2

 Olen joskus laittanut Ylen sääkuviin omia kuviani. Pari kertaa Kolilta otetut kuvat on julkaistu, muttei viime vuosiin enää mitään.

Pyörälenkiltäni 5.9.2024 Keitele
Auringonlasku 3.9.2024

Sumuinen aamupäivä 4.9.2024

Ukkospilven kehittelyä 11.8.2024

Pyörälenkiltäni 5.9.2024 Keitele

keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Syntymäpäivä 4

 

4.9.2024
 Vietimme tänään ystävieni kanssa äitini ja yhden ystäväni äidin 90-vuotissyntymäpäiviä. Siis molemmat olivat syntyneet 1934. Ystäväni äidin syntymäpäivä oli huhtikuun lopulla ja äitini oli eilen. Molemmat ovat siis edesmenneitä.

Leivoin eilen pekaanipähkinäkakun ja lakkajuustokakun. Ystäväni haki hampparit Hankasalmen Grill Roomista, jonka hampurilaiset valittiin burgerloversin järjestämässä kilpailussa Suomen parhaiksi 2024.

Hämähäkin seitti 4.9.2024
Aamun sumun jälkeen kehkeytyi lämmin, helteinen päivä. Kiertelin läheisessä vanhassa metsässä etsimässä haukkojen pesiä. Ohessa kuvia aamureissulta.

Katkenneen kuusen kannossa on 20 eri kasvuvaiheessa olevaa kääpää 4.9.2024

Suolampi 4.9.2024

Talousmetsää 4.9.2024

Hämähäkin seitti, joka muodostaa ikään kuin pallon 4.9.2024

Metsän kätköissä oli salaperäistä ja niin hiljaista 4.9.2024

maanantai 2. syyskuuta 2024

Sadonkorjuuta

 

Päivänsini (Ipomoea tricolor) 2.9.2024
 Annoin muutamalle ystävälleni keväällä pienoiskasvihuoneita ja otsikkokuvassa päivänsini oli yksi niihin viljelemistäni siemenistä. Nyt se kukkii suurin - vain vuorokauden kestävän kukinnon - kukin. Mikä upea väri!

Sain tänään ystävältäni 'vaihtotaloudessa' kassillisen omenoita ja keräsin hänelle 10 litraa kantarelleja (Cantharellus cibarius). Muutama suppilovahverokin (Craterellus tubaeformis) jo löytyi. 

Kokeilen ensi kertaa kuivata omenasiivuja mm. linnuille talviruoaksi. Samaa ajattelin tehdä ainakin pihlajanmarjoille (Sorbus). Ainakin mustarastaat (Turdus merula), räkättirastaat (Turdus pilaris), punarinnat (Erithacus rubecula) ja tilhet (Bombycilla garrulus) syövät hedelmiä ja marjoja.

Kantarellikori 2.9.2024
Lähde: birdlife.fi