torstai 13. kesäkuuta 2024

Floora 6

13.6.2024
 Ensin bongasin valkoisen akileijan (Aquilegia) viime viikon työmatkapyöräilyn ohessa, eilen sitten tuon kuvassa näkyvän roosan värisen. 

Valkoinen akileija ja tässä tapauksessa maatiaisakileija (pienemmät kukat kuin esimerkiksi lehtoakileijassa tai jalostetuissa versioissa) on oleellinen, sillä alue mistä akileijan löysin sijaitsee lähellä isovanhempieni vanhaa maatilaa. 

Valkoinen akileija kasvoi minunkin vanhan mökkini pihassa, mutta rakentamisen aikaan sen menetin. Olin asiasta suruissani, sillä vastaavaa lajiketta en ollut nähnyt kenenkään kukkapenkissä.

Minullahan on ollut jo pitkään "harrastuksena" kerätä erilaisia akileijoja varsinkin vanhojen jo hävinneiden asumusten rippeiltä, ja taisin asiasta mainita blogissani Kompassi koilliseen.

Tänään kävimme ystäväni kanssa hakemassa molempia akileija lajikkeita mukaan. Tienpiennar, jossa akileijat kasvavat ovat n. 500 metrin päässä maatilasta ja olen varma, että varsinkin tuo valkoinen on levinnyt lintujen mukana. Roosan väristä en tunnista mummoltani, enkä muutenkaan.

Olen onnellinen, sillä valkoinen akileija on päässyt kotiin! Toivottavasti se hyväksyy uuden kasvupaikkansa. Jotain hyötyä siis työmatkapyöräilystä.

"Kasvisuvun nimi tulee latinan sanasta aquila, joka tarkoittaa kotkaa. Tämä viittaa kukkien kynsimäisiin kannuksiin." 

Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja: