sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Jälkiä 2

 

Tässä on saukon (Lutra lutra) lumijälkiä


Tämä kuva on keskeltä koskea. Koski pauhaa jääkannen alla. Keltaiset nuolet osoittavat jälkijonon. Kulkusuunta ei selvinnyt jäljistä. Koskessa on melko voimakasta virtaus
 

 Yllä oleva kuva on potkukelkkamäestä. Tästä on hauskaa laskea laiturin yli jäälle ja samalla opettaa koiraa väistämään laskettelijaa. Koira on nopeampi kuin kelkka!

Olen kehitellyt itselleni uuden lajin, kun laskettelen potkukelkalla harjujen rinteitä alas. Se on itse asiassa ihan huippua🔝 Eihän se ihan riskitöntä ole. Tärkeää on, että alamäessä on jonkinlaiset kulkujäljet "pohjalla". Ihan umpihankeen laskettelu potkukelkalla ei suju, eikä myöskään mitään mutkamäkeä. Potkukelkka pitää myös viedä mäen päälle, joten eräänlaisesta urheilusta sekin käy. Se voisi olla nimeltään vaikkapa ridgekicksledding (harjupotkukelkkailu).

Kehitin "uuden" liikuntalajin aikoinaan koirani Uskon kanssa, kun se oli innokas leikkimään frisbeellä. Minulla oli luistelusukset jalassa. Heittelin koiralle frisbeetä (useita erilaisia) järven jäällä ja hiihtelin ilman sauvoja aina kerätäksesi ne uusia heittoja varten. Jos koira sai kopin, se oli piste. Nimesin lajin skatedogfrisbeeksi (luistelukoirafrisbee). Hyvää tasapainoharjoittelua itselle ja koiralle kiva leikki.

Hullulla on halvat huvit🙈

lauantai 25. helmikuuta 2023

Koiranelämää 3

 

25.2.2023
 
 Kuva kertoo oleellisen; koirani on jostakin syystä ihastunut kiipeilemään ja olemaan korkeimmalla paikalla kuin 'kukkulan kuningas'. Kärsiiköhän poloinen Napoleon kompleksista? Koirani tykkää myös maata ihmisen päällä eli kun käy pitkäkseen esim. illalla, se tulee päälle nukkumaan ja viipyy siinä niin kauan kunnes sille tulee kuuma.

Olemme ystäväni kanssa tehneet polttopuita ja kuvassa näkyy vähän sitäkin urakkaa. Nämä puut on kaadettu viime syksynä, kun kirjoitin meidän metsätöistä blogiini Kompassi koilliseen.

Alemmuuskompleksi on psykologian ja psykoanalyysin käsite, joka tarkoittaa huonommuudentunnetta toisiin nähden. Alemmuuskompleksin käsitteen loi Alfred Adler. Kompleksi on usein tiedostamaton, ja sen ajatellaan johtavan ylikompensoimiseen: joko mahtaviin suorituksiin tai äärimmäisen epäsosiaaliseen käytökseen. Aiheen varhaiset tutkijat käyttivät Napoleonia esimerkkinä ihmisestä, joka kärsi lyhyestä pituudestaan ja kompensoi tätä suuruudenhulluilla maailmanvalloitusuunnitelmilla.

Lähde: Wikipedia

perjantai 24. helmikuuta 2023

Slava Ukraini 🇺🇦

 Tänään 24.2.2023 Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut vuosi! Haluan omalta osaltani huomioida ja kunnioittaa kaikkia sodan uhreja, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, elämäntyönsä, menettäneet henkensä, vammautuneet, joutuneet venäläisten sotilaiden raakuuksien kohteeksi tai jättämään kotimaansa. 

Meidän, länsimaisen demokratian, tulee tehdä kaikkemme ettei Venäjä tai sen liittolaiset voita yksipuolista valloitussotaansa. 

22.2.2023


Huono päivä 2

 Eipähän eiliset vastoinkäymiset tekniikan kanssa päättyneet vain autoon. Myös ilmastointi oli jäätynyt ja iltapäivällä alkoi ruuvipumpun eli jätevedenviemärin varoitusvalo vilkkua. Ystäväni resetoi = nollasi sen pariin kertaan, mutta kohta taas vilkkuminen alkoi. Pimeässä punaisen valon vilkkuminen pelotti koiraani. Näyttihän se vähän luonnottomalta ikään kuin majakan valo olisi varoittanut karikoista.

Tänään otimme yhteyttä vesiosuuskunnan toimitusjohtajaan ja aamupäivällä kolme miestä tuli korjaamaan ongelmaa. Keskiviikon kova pakkanen oli jäädyttänyt pumpusta paineviemäriin lähtevän ruostumatonta terästä olevan putken (kuvassa punainen nuoli). Kuvaan on merkitty lilalla maanpinnan taso.

Jäätynyt putki eristettiin ja jatkossa meidän täytyy lumeta huolellisesti pumpun kantta.

Kaavakuva jäteveden ruuvipumpusta.

Lähde: LPS2000-sarjan pumppaamon. LPS2000E, LPS2000Ex, LPS2000EIV2, LPS2000D & Q. Extreme pumppu paineviemäreitä varten. LPS tryckavloppssystem. SKT Suomi Oy.

torstai 23. helmikuuta 2023

Huono päivä

Aurinko paistaa joskus risukasaankin 22.2.2023

Joskus on vain huonoja päiviä, ja tänään oli sellainen.

Olin lähdössä töihin, kun autoni ei startannutkaan. Pyysin ystäväänikin sitä myös kokeilemaan, mutta ei. Valot yms. toimivat, muttei moottori inahtanutkaan. Joten akku ei ainakaan ollut tyhjentynyt. Ajoin sillä viimeksi edellispäivänä tiistaina. Eilen oli se talven kylmin päivä. Sillä taisi olla vaikutusta. 

Ystäväni vei minut töihin, enkä myöhästynytkään, mutta kaikki oli jotenkin nurinpäin. Tiedät varmasti tunteen? Koko päivä meni kuin olisi noussut väärällä jalalla vuoteesta.

Nyt kun työskentelen 50%:sesti, pitäisi myös töitäkin tehdä puolella. Vaan töitä on niin paljon, että ylitöiksi menee. Esihenkilönikin sanoi, että muista: teet vain 50% töitä. Helpommin sanottu kuin tehty.

Uuden työnantajan käytänteet ovat erilaiset ja niiden selville ottamiseen menee oma aikansa. Ja kyllähän tässä on joidenkin asioiden kohdalla käynyt nyt vain niin, ettei hyvinvointialueen suunnittelussa ole niitä lainkaan huomioitu. Niinhän siinä lopulta käy, kun työtä suorittavaa tahoa ei kuunnella tai huomioida, tulee yllätyksiä. Ja lopulta sen "maksaa" asiakas. Ikävä kyllä.

Tänään tuli kaksi vuotta, kun olen asunut maalla🎂

keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Hajamietteitä

 

Kuurankukkia
 Kirjoitin blogiini Kompassi koilliseen 27.1.2023 kuinka työnantajani muuttui vuoden vaihteessa Keski-Suomen hyvinvointialueeksi ja sain uuden esihenkilön. Keski-Suomen hyvinvointialue on oman ammattikuntani mukaisesti jaettu eteläiseen ja pohjoiseen osaan. Eilen meillä oli kehittämispäivä ja tapasin osan kollegoistani ja esihenkilöt. Päivä oli mukava ja tunsin yhteenkuuluvuutta🌼


Tänään oli tämän talven alin lämpötila: - 26°C. Tämän postauksen valokuvat ovat tältä päivältä.


Kuvassa on joen alajuoksua; oikealta joki laskee järveen. Jos tarkkaan katsoo kuvan keskikohdalla näkyy jalanjälkien häviävän. Siitä nostin koirani viime lauantaina ylös jäistä (kts. postaus 18.2.2023). Kovan pakkasen ansiosta joen alajuoksua voi olla tästä kuvasta vaikea hahmottaa.

Olen melko paljon pohtinut tuota koirani pelastamista jäistä. Siinä olisi voinut tapahtua paljon paljon pahemmin ja meille molemmille. Taisi suojelusenkeli olla silloin matkassa mukana.


Sen olen huomannut, että pystyn toimimaan yllättävissä ja jopa vaarallisissa tilanteissa loogisesti ja johdonmukaisesti. Sitä harjoittelin lapsena, kun kävin Suomen Punaisen Ristin harjoituksissa ja kesäleireillä säännöllisesti.

Joskus kuullut ohjeet palautuvat mieleeni joutuessani ennakoimattomiin ja täpäriin tilanteisiin, vaikken tiedä niiden olemassaolosta tietoisessa muistissani mitään. Ihmisen aivot ovat täynnä yllätyksiä, edelleen.

Päivänvaloa on jo yli 10 tuntia Oulun horisontin mukaan. Laskin tähän valoisuuden, en auringonnousu- tai laskuaikoja. Sen mukaan aurinko näyttäytyy vajaa 10 tuntia. Puhdas, valkoinen lumipeite ja aurinko antavat kyytiä kaamosmasentujille, sillä lukseja nyt riittää. Miten on ollutkaan ikävä valoisia päiviä☀️

maanantai 20. helmikuuta 2023

Tampere 2

Frenckell

 Kävin taas pikaisesti Tampereella katsomassa nuoruuden ystävääni. Alamme vain pikkuhiljaa olla siinä iässä, että nivelten kulumat vievät meitä lääkärin pakeille. Ja se johtaa lopulta leikkaukseen. Vuodet ovat siis tehneet tehtävänsä. Ystäväni sai uuden lonkkanivelen. Suhteellisen vertaistuen lisäksi pystyin neuvomaan häntä myös ammatillisesti.

Maalla asuessa ympäristön ärsykkeet ovat hyvin vähäisiä. Nyt viimeaikoina olen huomannut itsessäni suurkaupungissa käydessäni ärtymystä, väsymystä. Kaupungissa on vain niin paljon ärsykkeitä minulle: vilkkuvia valoja, melua, liikennettä, ihmisiä jne.

Maalla asuminen on niin erilaista. Se on ihan toinen maailma. Monesti kaupungissa ollessani katselen omia valokuviani, joita olen ottanut elämästäni maalla. Maalla asumista ja kaupunkielämää ei voi verrata edes samana päivänä toisiinsa. Niin erilaista.

Olen onnellinen tekemästäni valinnasta. Happy😍

lauantai 18. helmikuuta 2023

Koiranelämää 2

 

Lumipyryä 18.2.2023

 Lähdin tänään pitkästä aikaa hiihtämään metsäsuksilla, sillä järven jäällä ei oikein enää muuten pysty paksun lumen vuoksi kulkemaan. Ja oikean jalkani hermovammojen takia en ole yli kahteen kuukauteen hiihtänyt perinteisen tyylillä. Potkuvaiheessa kantapää nousee suksesta ja jalkaterän taittuminen on ollut kivuliasta. Joten ajattelin kokeilla miten nyt homma toimii. Koirani lähti tietysti mukaan. 

Järveen laskee lyhyt joki ja järvestä laskee moninkerroin pidempi joki, eli järvessä on kaksi heikon jään vaarapaikkaa. Olin noin puolivälissä lenkkiä, kun näin koirani seikkailevan lyhyemmän joen alajuoksulla, jään reunalla. Se on ennenkin siellä käynyt, joten en huolestunut. Ystäväni soitti samaan aikaan ja juttelin hänen kanssaan. Kännykän sain näppärästi rintataskuun, ja pystyin samanaikaisesti juttelemaan ja hiihtämään.

Sitten se tapahtui. Koira lähti ylittämään alajuoksua ja se putosi jäihin! Se yritti nousta jäistä ylös, muttei päässyt. Olin koirastani ainakin 100 metrin päässä. Puhuin samanaikaisesti ystävälleni ja huusin koiralle tulevani sen luokse. Hiihdin niin kovaa kuin metsäsuksilla pääsee. Koirani oli kovin hädissään polskien etutassuillaan jääsohjossa. Samankaltainen tilanne sattui ystävälleni 2.2.2023, josta kirjoitin blogiini Kompassi koilliseen.

Kysyin ystävältäni, että riisunko sukset pois ja hän neuvoi niin tekemään. Ja kyllähän metsäsukset ovat niin kömpelöt jalassa, ettei niillä koiraa eikä ihmistä pelasta heikoista jäistä. Koira oli jo ihan lamaantuneena, vaikka hetkeä aikaisemmin vielä yritti eri suuntiin nousta jäistä. Tässä kohtaa järveä alkaa syvin, kuuden metrin syvänne.

Heitin kännykänkin lumihankeen suksien, sauvojen kanssa ja juoksin lähemmäksi koiraani. Sitten kun jään lumipeite muuttui märemmäksi, aloin edetä varovaisemmin. Siinä kohtaa muistui mieleeni lapsuudesta television tietoiskun neuvot, miten jäihin pudonnutta tulee pelastaa. Laskeuduin konttausasentoon ja etenin varovaisesti jääsohjossa. Jää hytkyi allani ja minusta etäämmällä olevasta uveavannosta alkoi pulputa vettä jäälle. Siinä ajattelin, että onneksi harrastan avantouintia. Jääkylmä kylpy on helpompi ottaa vastaan karaistuneena kuin kokemattomana.

Koirani oli ihan apaattinen. Pääsin sen luokse jään kantaessa. Onneksi sillä oli kaulapanta ja sain siitä hyvän otteen. Siinä mieleeni tuli, että kestääkö jää meidän molempien painon. Koira joko ymmärsi humpan juonen tai adrenaliini sai minut voimakkaaksi, sillä se nousi kevyesti jäälle.

Ihan kuin koirani olisi vielä ymmärtänyt tilanteen vaarat ja jäälle päästyään se ei tullutkaan luokseni vaan kiersi vahvemmalle jäälle kauemmaksi joen alajuoksulta. Peruutin hetken matkaa kontillani omia jälkiäni myöten, kunnes nousin ylös. Sissisaappaani olivat hörpänneet jääsohjoa ja rukkaset valuivat vettä. Koirani oli onnesta soikeana kieriskellessään lumessa. 

Puhelu ystäväni kanssa ei ollut mennyt poikki. Kerroin hyvät uutiset ja ystäväni sanoi moneen kertaan kuinka kauheata oli olla puhelun toisessa päässä voimatta tehdä yhtään mitään.

Koirani palasi vielä pelipaikalle eli meni haistelemaan minun jättämiä jälkiä jään reunalle. Oikea luonnonlapsi!

Loppumatkan aikana litimärät rukkaseni jäätyivät koppuroiksi. Saappaissa loiskuva vesi imeytyi huopavuoriin, sukkiin ja housujen lahkeisiin. Kastuneet polvet ja hihansuut lisäsivät epämukavaa oloa. Pakkasta oli 4 astetta.

Kotiin päästyäni kuivasin koiran ja annoin sille lämmintä ruokaa. Keitin itselleni mate -teetä, sitä kun mainostetaan voimajuomana.

Jalkani ei edelleenkään tykännyt perinteisen hiihdosta. Se kait on minun uskominen!

Adrenaliini on lisämunuaisen erittämä hormoni, joka vaikuttaa sympatomimeettisesti keuhkojen, sydämen ja verenkierron toimintaan. Hätätilanteissa se kiihottaa sydämen toimintaa, supistaa haitallisesti laajentuneita verisuonia ja rentouttaa keuhkojen lihaksia niin, että hengitys helpottuu.

Lähde: Terveyskirjasto


torstai 16. helmikuuta 2023

Tampere

Keskustorin reunamilta

 Kävin päiväseltään Tampereella. Laitoin päälleni mustan välikauden takin, jota olin käyttänyt viimeksi useampi vuosi sitten. Minulla on tapanani kulkea jalkaisin mahdollisimman paljon ja jossakin kohtaa kävelyäni huomasin, että kaulahuivissani on mustia partikkeleita = hiukkasia.

Menin käymään tavaratalon wc:ssä tarkistaakseni takkini ja itseni kuntoa. Huh, huh! Kasvoissani ja kaulassani oli mustaa "hilsettä" kuin partaa! Olinhan nostanut takin kaulukset suojaksi tuulen tuivertaessa.

Sitä samaa "hilsettä" oli sitten joka paikassa; kännykän näytöllä, vaatteissani, kellossa. Ja se vekkuli "hilse" ei suostunutkaan lähtemään iholtani niin vain. Tietysti ihon rasva lukitsi hiukkaset sisäänsä. Kylläpä nolotti.

Kotimaisen takkini päällyskangas on 100 % polyuretaania ja se aikaa myöten alkaa "hilseillä", naarmuuntua ja halkeilla. Polyuretaani on käytännössä muovia. Olin siis mikromuovitakissani  ympäristöä saastuttava yksilö. Ja kuinka luonnonsuojelijana olin viimeaikoina tiedostanut muoviongelman ja pyrkinyt jopa kierrättämään sitä.  Lähde: yle.fi, Iltalehti.fi

Olin saanut takkini eräässä autokaupassa kylkiäisenä 2000-luvun alkupuoliskolla. Tuolloin en ollut vielä lainkaan valistunut mikromuoviongelmasta, eikä siitä taidettu puhua julkisuudessakaan. Eikä siitäkään montaa vuotta ole, kun hammastahnoissa mainostettiin olevan "muovikiteitä" takaamaan säihkyvä lopputulos!

Mitä tästä opin. Vältä keinotekoisia vaatteita. Suosi mieluummin villaa, silkkiä, puuvillaa, bambua ja nahkaa, siis luonnonmateriaaleja. Tosin ei niidenkään käyttö maailmaa pelasta. Paras tapa on ostaa tarpeeseen, ei ostamisen ilosta.

Mikromuovit ovat kiinteitä muovihiukkasia, kooltaan yleensä alle 5 mm kokoisia.  Ne koostuvat polymeereistä ja muovin lisäaineiden seoksista. Lisäaineita ovat esimerkiksi pehmentimet, väriaineet, antioksidantit, UV-suojat, stabilisaattorit ja palonestoaineet. 
Lähde:THL


Kävin lounaalla Tampella ravintolassa. Siellä on poikkeuksellisesti pöytiin tarjoilu. Gorgonzola-punajuurikeittoa, juustokrokettia, rosmariiniöljyä ja lombardianleipää


maanantai 13. helmikuuta 2023

Jälkiä

 

Saukko (Lutra lutra)

 Tänään näkyi metsässä erilaisia eläinten jälkiä tai todisteita niiden olemassaolosta. Ensimmäisessä kuvassa on tyypillinen saukon jälki, kun se on parijälkihypyillä edennyt pehmeässä lumessa, jossa sen ruumis on jättänyt selvän laahausjäljen.

Saukko (Lutra lutra)

Toisessa kuvassa on saukon hyppyjälkirykelmä hiukan myötäävässä hangessa. Niissä erottuu uimaräpyläkin.
Lähde: Aronsin, Å. Eriksson, P. (1991). Eläinten jälkiä. 273 s.

Pyy (Tetrastes bonasia)

Oikeastaan koirani ilmaisi olemuksellaan pyyn höyhenet. Olisin saattanut ajatuksissani kävellä todisteiden ohitse. Pyy oli joutunut luultavasti kanahaukan (Accipiter gentilis) tai ison pöllön (Strigiformes), ketun (Vulpes vulpes) tai ilveksen (Lynx lynx) saaliiksi. Höyheniä oli ripoteltu pitkin poikin. Varsinaisia jalanjälkiä ei näkynyt, mutten mennyt mäentömpyrän päälle hakemaan enempää todisteita. 

Metsässä kuuluu jo käpytikan (Dendrocopos major) rummutusta, eri tiaisten (Paridae) reviirilauluja. Viimeksi tänään pienimmän tiaisemme eli kuusitiaisen (Periparus ater) tiheätahtista laulua.

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Koiranelämää

 

Koiran ilme kertoo mielipiteen vedonestopannasta


Minulla on kahdeksan kuukauden ikäinen punainen irlanninsetteri. Täällä maalla asuessa se on saanut kirmata hyvin paljon vapaana. Tänään harjoittelimme ensi kertaa vedonestopannassa kulkemista. Panta on edellisen koirani Uskon. Usko oli iso punaiseksi irlanninsetteriksi. Se painoi 44 kg, kun nykyinen koirani painaa 30 kg. Vedonestopanta on vieläkin hieman liian iso, sillä koira sai sen kerran lenkkimme aikana pois paikaltaan.

Vaan olihan se aluksi yhtä kärsimystä kulkea remmissä, mikä on kiinnitetty kuonoon. Mitä enemmän koira vetää, sitä ikävämmältä - niin ainakin uskon - puristus tuntuu. Kuitenkin koira hiffasi asianlaadun melko pian. Välillä se meni "kylkimyyryä" hieroen kuonoaan lumipenkkaa vasten. Minulle sen sijaan kävelylenkki oli oikeinkin mukava, kun koira ei vetänyt. Menimme koiralleni ihan uutta lenkkiä, sillä ajattelin 'ajaa vedonestopantaa sisään' viemällä sitä uusiin ympyröihin. 

Näin pari pyrstötiaista (Aegithalos caudatus) koivikossa. Ne ovat ihania palleroita, jotka riippuvat useimmiten oksista selkä alaspäin. Pitkä pyrstö erottaa ne muista tiaisista, jos värejä ei pääse näkemään. Tällaisina pilvisinä päivinä taivasta vasten lintuja katsoessa paljaalla silmällä kaikki näyttää mustalta.

lauantai 11. helmikuuta 2023

Alkutahdit

Kosken ylittävän sillan alapuolista elämää

 Tämä blogi on jonkinlainen jatko-osa edelliseen blogiini Kompassi koilliseen (kompassikoilliseen.blogspot.com).


Muutin pari vuotta sitten Tampereelta mökkikuntaani Keski-Suomeen. Vanha mökki purettiin ja tilalle valmistui viime kesäkuussa pieni vakituinen asunto. Kaupunkilaisesta tuli lopulta maalainen. Koronavirustauti (COVID-19) ei ollut syy lähteä, vaan muutto maalle oli lähes 10 vuoden pituinen unelma. Tai ehkä olin unelmoinut siitä koko ikäni.

Käyn naapurikunnassa töissä tällä hetkellä 50%, sillä viime syksyisen suunnitellun jalkaleikkauksen yhteydessä sain hermovauriot. Joten minulla on tällä hetkellä enemmän vapaa-aikaa normaaliin työelämään verrattuna.

Kuten pikkuotsikko luotaa tulevaa, seuraan aktiivisesti elämänmenoa syrjästä, milloin mitäkin...  Postauksissa julkaistut valokuvat ovat ilman mainintaa omia otoksiani.
Avannon kannen ympäristö eilisen tuulen tuiverruksen koristelemana 10.2.2023