tiistai 25. kesäkuuta 2024

Muistoja 3

  Sain kaivuriyrittäjältä tänään kuvan vanhasta mökistäni. Kaivuriyrittäjä purki vanhan mökin ja teki kaikki kaivuuhommat tontille. Tässä mökki odottaa kuoliniskuaan, ikkunat, ovet yms. poistettuna. Tämä kuva on otettu vajaa kolme vuotta sitten.

Vanha mökki 21.9.2021

Nykyinen talo 25.6.2024

Fauna 20

 

Kivikkopuutarhaani: edessä suikeroalpi (Lysimachia nummularia) ja lilana kukkiva kangasajuruoho (Thymus serpyllum) 24.6.2024
 Löysin viime sunnuntaina metsästä haukan pesän. Lähdin siis etsimään mehiläishaukan (Pernis apivorus) vaihtopesää, kun kuusikko, jossa se viime kesänä pesi, hakattiin (kts. postaus 19.5.2024). Mehiläishaukka saattaa tehdä useita vaihtopesiä.

Sunnuntaina minulla ei ollut kiikaria mukanani, mutta löysin pesän yllättävän helposti. Tänään menin kiikarin kanssa. 

Olin ollut kuin tulisilla hiilillä sunnuntaista saakka! Selkeästi se on haukan pesä, mutta minkä? Ja onko se asuttu? Tuskin. Mehiläishaukka koristelee pesänsä tuoreilla lehtipuun lehvillä. Niitä ei näkynyt. Jos se olisi hiirihaukka (Buteo buteo), sillä olisi jo poikaset kuoriutuneet, mehiläishaukalla ei vielä. Pesäpoikasten aikana pesällä näkyisi liikehdintää; emojen tai poikasten.

Kanahaukan (Accipiter gentilis) pesä se tuskin on. En ole koskaan nähnyt sitä siellä päin, mutta mehiläis- ja hiirihaukkoja kylläkin.

Täytyy jatkaa etsintää ja käydä välillä tarkistamassa nykyisen tilanne. Aikaa on vielä hyvin tälle kesälle.

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Muistoja 2

 

 Otsikkokuvassa oleva ystäväni lähetti nämä kuvat minulle. Juhlimme 4-kymppisiäni, eli aikaa on noista ajoista kulunut paljon. Tällaisia bilekuvia ei minusta juurikaan ole. Nuorempana tuli juhlittua, mutta silloin ei ollut kännykkäkameroita. Eikä muutoinkaan kuvaaminen ollut lainkaan näissä mittasuhteissa mitä nykyään.

Alakuva on otettu silloisesta Tampereen kodistani.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Juhannus 5

 

22.6.2024
 Juhannuspäivänä minulle tuli ruokavieraita. Otsikkokuvassa savustan lohta jo 30 vuotta vanhassa savustuspöntössä, jonka ystäväni isä teki. Vielä vanhempi on vanha grilli, jonka päällä nykyisin savustuspönttöä "poltan".

Mustikka (Vaccinium myrtillus) 23.6.2024
Löysin juhannusaattona jo yhden kypsän mustikan. Tänään niitä oli jo enemmän🤗
Hurmekukkajääränaaras (Anastrangalia sanguinolenta) päivänkakkaralla (Leucanthemum vulgare) 23.6.2024

Virnaperhonen (Leptidea sinapis) 23.6.2024

Ojakellukka (Geum rivale) 23.6.2024

Ilmeisesti mäyrän (Meles meles) kolo 23.6.2024
Tämän kolon ohitse olen kulkenut monituisesti vuosien varrella. Nyt sitä oli kaivettu ja suurennettu. Kolo oli umpitunneli.

perjantai 21. kesäkuuta 2024

Juhannus 4

Auringon täplittämällä purolla

sädehtivät neidonkorentojen 

smagardit

keskikesän jalokivinä

Juhannusruusu (Rosa spinosissima 'Plena') 21.6.2024
Kesän ensimmäinen Brita-kakku 21.6.2024

Kaunista juhannusta kaikille🌺

Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

torstai 20. kesäkuuta 2024

Ympäristöoppia 3

 

"Silta yli synkän virran" 20.6.2024
 Kun mieleni on kuormittunut, lähden maastoretkelle ja usein itselleni oudompaan ympäristöön. Mitä rankempaa, sen paremmin pää tyhjenee. Tänään menimme koirani kanssa eräälle järvelle ja erityisesti siitä laskevalle joelle. Ei kovin vaikeakulkuista maastoa kuitenkaan. Itse asiassa olimme vesiensuojeluyhdistyksemme valuma-alueen ihan ytimessä - latvavesistössä, mistä kaikki alkaa.

En ollut koskaan kulkenut jokea seuraten alajuoksulle päin. Olin kuullut, että joen alkuperäinen uoma oli tukittu ja soiden ojitus oli tehty samansuuntaisesti kuin joen uoma. Nousukalat eivät pääse nousemaan järveen esteen vuoksi.

Nimenomaan tällaisiin tapauksiin maanantaina 17.6.2024 hyväksytty EU:n ennallistamisasetus tulee puuttumaan, kun luontoa palautetaan ennalleen. Toivottavasti siis tähänkin.

Neidonkorentonaaras (Calopteryx virgo) "on virtaavien vesistöjen tyyppilajeja" 20.6.2024

Immenkorentonaaras (Calopteryx splendens) "on neidonkorennon sisarlaji ja nämä kaksi esiintyvätkin useimmiten samoilla paikoilla" 20.6.2024
Lähde: Korentowiki

tiistai 18. kesäkuuta 2024

Katajainen kansa 3

 

Järvinäkymä 18.6.2024
 Työntäyteistä on tämä aika ennen juhannusta, kun omat vaateet edellyttävät ikkunan- ja saunan pesua. Matot ovat jo suurimmaksi osaksi pestyt ja kuivat. 

Ikkunanpesu on oikeastaan se minun inhokkini, kun taas matonpesu  on suosikki. Pesin tänään muutaman ikkunan ja joudun edelleen käyttämään ksyleeniä - liuotinta saadakseni viime kesäisiä maalitahroja pois ikkunoista. Vaan nuo hyttyset (Culicidae) tekevät minut hulluksi! Ulkona ei voi oikein mitenkään olla. Osittain oma vika, kun en käytä mitään hyttysmyrkkyjä.

Kuvasta voivat tarkkasilmäiset lukijat huomata kuivuneen pikkupilarikatajan (Juniperus communis Sentinel). Istutimme vuosi sitten keväällä neljä pikkupilarikatajaa pihalle. Viime syksynä tullut aikainen talvi ja kylmä, vaativa kevät vaurioitti juuristoa. Talon etupuolella olevat katajat saattavat selviytyä, mutta nämä rannanpuoleiset taitavat olla mennyttä. Valitettavasti.

Samaa ongelmaa on ollut ihan luonnon katajissakin ja muissa havupuissa.

maanantai 17. kesäkuuta 2024

Landemia 3

Puolukan (Vaccinium vitis-idaea) runsasta kukintaa 7.6.2024

 Tänään tulee kaksi vuotta, kun olen asunut tässä kodissani. Ystäväni sanoi, että voin jo sanoa asuvani vanhassa hirsitalossa🤭

Oma tehtäväni täällä maalla alkaa kirkastua yhä enemmän luonnonsuojelun suuntaan leipätyöni lisäksi. Lähes joka päivä näin sulan maan aikaan teen jotakin luonnon hyväksi. Ja se tuntuu hyvältä ja oikealta.

Onneksi sain tällaisen 'mielenhäiriön' ja lähdin toteuttamaan rohkeasti suurta unelmaani🌲🏡🌳

Kesä 21

 

Maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata) nupullaan 17.6.2024

Aporophyla canescens kenties? pihlajalla (Sorbus) 17.6.2024
 Kuvassa olevan toukan näytti koirani minulle. Pysähtyi sitä haistelemaan, muuten olisin kävellyt ohitse. En löytänyt sille suomenkielistä nimeä. Koilaji, kuuluen Noctuidae -heimoon. 

Lähteet: 
iNaturalist
Wikipedia

torstai 13. kesäkuuta 2024

Floora 6

13.6.2024
 Ensin bongasin valkoisen akileijan (Aquilegia) viime viikon työmatkapyöräilyn ohessa, eilen sitten tuon kuvassa näkyvän roosan värisen. 

Valkoinen akileija ja tässä tapauksessa maatiaisakileija (pienemmät kukat kuin esimerkiksi lehtoakileijassa tai jalostetuissa versioissa) on oleellinen, sillä alue mistä akileijan löysin sijaitsee lähellä isovanhempieni vanhaa maatilaa. 

Valkoinen akileija kasvoi minunkin vanhan mökkini pihassa, mutta rakentamisen aikaan sen menetin. Olin asiasta suruissani, sillä vastaavaa lajiketta en ollut nähnyt kenenkään kukkapenkissä.

Minullahan on ollut jo pitkään "harrastuksena" kerätä erilaisia akileijoja varsinkin vanhojen jo hävinneiden asumusten rippeiltä, ja taisin asiasta mainita blogissani Kompassi koilliseen.

Tänään kävimme ystäväni kanssa hakemassa molempia akileija lajikkeita mukaan. Tienpiennar, jossa akileijat kasvavat ovat n. 500 metrin päässä maatilasta ja olen varma, että varsinkin tuo valkoinen on levinnyt lintujen mukana. Roosan väristä en tunnista mummoltani, enkä muutenkaan.

Olen onnellinen, sillä valkoinen akileija on päässyt kotiin! Toivottavasti se hyväksyy uuden kasvupaikkansa. Jotain hyötyä siis työmatkapyöräilystä.

"Kasvisuvun nimi tulee latinan sanasta aquila, joka tarkoittaa kotkaa. Tämä viittaa kukkien kynsimäisiin kannuksiin." 

Lähde: Wikipedia

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Ajatelmia

Olen löytänyt muutaman ajatelman elämästä ilman niitä etsimättä.

Vanamo (Linnaea borealis) 12.6.2024

Kirsi Piha 26.5.2024 HS Visiossa Luovuuden papitar: "Kuinka elää se elämä, jonka haluaa elää eikä vain se elämä, joka heitetään eteen."

John Lennon: "Life is what happening when you're busy making other plans". "Elämä on sitä mitä meille tapahtuu, kun teemme muita suunnitelmia".

Søren Kierkegaard: "Elämän voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta sitä on elettävä eteenpäin".

tiistai 11. kesäkuuta 2024

Polttopuita 31

 

11.6.2024
 Tässä näkyvät uudet, hieman rouheemmat metriset halkaistut koivupöllit (25 m3). Pinot ovat 'vähän sinne päin', sillä ystäväni teki niitä helteessä, hyönteisinvaasiossa ja sateessa yksinään. Nämä olivat loput koivuista, jotka olivat vähän sieltä ja täältä. Ehkä tässä näkyy väsyminen koko kevään kestäneeseen polttopuu-urakkaan? Pääasia, että ovat nyt kuivumassa!

Metsään kannattaa mennä nyt, sillä siellä tuoksuu vielä hetken kuvissa näkyvät kasvit. Vanamokin (Linnaea borealis) aloittelee kukintaansa.

Oravanmarjakasvustoa (Maianthemum bifolium) 6.6.2024

Kielon (Convallaria majalis) kukinta alkaa olla jo ohitse 4.6.2024

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Fauna 19

 

9.6.2024
 Kiersin tänään vielä kolme erillistä lampea, joista yhdessä olen jokunen vuosi takaperin nähnyt kaakkurin (Gavia stellata). Otsikkokuvassa nimenomainen lampi. Eipä ollut yhdessäkään kaakkuria, eikä oikein mitään muitakaan vesilintuja. 

9.6.2024
Nämä kiinnittivät huomioni rannassa. Kuvassa on sammakkoeläimen (Rana temporaria) nuijapäitä, joille olivat jo kehittyneet takajalat.

Nyt on Suomen 4.  lintuatlas -kartoitus menossa. Sen takia kuljen erilaisissa maastoissa ja pyrin selvittämään lintujen pesintää mahdollisimman laajasti. Ilahduttavaa on, että peukaloisen (Troclodytes troclodytes) laulua kuuluu runsaasti. Jo pelkän laulun perusteella voi pesimävarmuusindeksin merkata, vaikka liikkuisi alueella yhden ainoan kerran.

Valkolehdokki (Platanthera bifolia) jo kukassa 9.6.2024

Kesä 20

 

9.6.2024
 Ystäväni teki minulle kasvatuslaatikon sahapuiden pintalaudoista. Kokeilemme nyt tällaista versiota, sillä se täyttää hyvin tyhjän kohdan pihalla. Parin vuoden tauon jälkeen on kiva viljellä hernettä, sipulia ja perunoita. Ryytimaakin tarvitsi parannusta ja nyt yrtit valloittivat ainakin tänä kesänä kolmion yhden kulman. Koiranikin on antanut kasvatuslaatikon olla rauhassa, vaikka se on sille uusi kokemus.

8.6.2024
Räkättirastas (Turdus pilaris) on tehnyt pesän "käki nro 2:een" (kts. postaus 19.5.2024). Niillä on pesässä kaksinkertainen katto. Hyvä valinta pesäpaikaksi; ei paahda aurinko, eikä sade pahemmin kastele. Isot linnutkaan eivät pääse pesään käsiksi.

torstai 6. kesäkuuta 2024

Fauna 18

 

3.6.2024
 Tässä on ollut vähän kiireitä, ettei ole kaikkea ehtinyt päivittää.

Tällä viikolla varmistui, että "järveeni" rajoittuvalla suolla pesii pikkukuovi (Numenius phaeopus)! Se siis pesii muutaman sadan metrin etäisyydellä minusta.

Muutamissa lintuoppaissa mainitaan miltei yhdenmukaisesti niiden pesivän "erämaaseutujen avosoilla ja tunturinummilla, harvakseltaan puuta kasvavilla rämeillä ja tunturikoivikoissa." (s. 141). Tuo läheinen suo kuuluu rämeisiin.

Koko laji olisi saattanut jäädä minulta huomaamatta, mutta onnekseni kävelin suota ohittavaa metsätietä viime lauantaina ja näin/kuulin linnun laskeutuvan suolla sijaitsevan lammen rantaan. 

Olen tälle keväälle kerran kuullut kuovin (Numenius arquata) huutelua kotipihaanikin, mutta se kun pesii kylän pelloilla ja äänten samankaltaisuus sai minut ajattelemaan kyseessä olevan nimenomaan kuovin. 

Palasin pikkukuovia maanantaina katsomaan ja se mennä piipersi edessäni pitkin suota. Ei siis epäilystäkään pesinnästä, sillä se johdatti minua pois pesältä.

Lähde: 

Laine, L.J. (2004). Suomalainen lintuopas. 350 s.

Yhdistysasiaa 7

 

6.6.2024
 Tänään kävi ELY-keskuksen kaksi biologia katsomassa ystäväni isoa lähdettä ja sen ympäristöä (kts. postaus 22.5.2024). On hienoa olla ammattilaisten matkassa mukana luonnossa. Se eleettömyys, millä he havaintojaan tekevät yllättää minut aina. Toinen biologi olikin meille ystäväni kanssa tuttu aikaisemmasta luonnonsuojeluprojektista.

Kävimme ystäväni kanssa pari päivää sitten etsimässä yli vuosi sitten löytämääni lähdettä (kts. postaus 5.5.2023). Löysimme sen yllättävän helposti. Laitoin siitä koordinaatit ylös ja näytin kuvamateriaalia nyt molemmille biologeille. He ottivat paikan tiedot ylös ja lupasivat katsoa mitä asialle voisi tehdä. Lähdettähän ei ole karttamerkinnöissä.
Alueen vanha nimi on ollut Lähdelahdenneva. Nimeä ei löydy kartoista 6.6.2024
Ystäväni maalla on suuri lähde, josta paikalliset hakevat juomavetensä. Nyt löysimme toisenkin suuren lähteen, mikä oli "jäänyt ojituksen jalkoihin" aikoinaan. Tämä lähde pelastetaan patoamalla. Siinä lähdettä ihmetellessämme pieni kalaparvi ui vastavirtaan eli poispäin järvestä. Jotenkin liikuttavaa🐟
Uusi lähde. Kuvassa näkyy 60-luvulla kaivettua ojaa, mikä on tarkoitus peittää ja muuttaa koko alueen vesitaloutta kohti luonnonmukaisempaa tilaa 6.6.2024

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Yhdistysasiaa 6

 

4.6.2024
 Olen tällä viikolla kolmena iltana kiertänyt kolmen järven mökeillä ja taloissa yhdistyksemme "maastovastaavana". Tehtävänäni oli viedä tietoa perustetusta järvien suojeluyhdistyksestä kaikille asianosaisille.

Tänään lähdin työpäivän jälkeen pyörällä tekemään pisimmän lenkin. Välillä jouduin jalkautumaan, sillä kaikille mökeille ei pääse autoilla maastonmuotojen vuoksi. Kaiken kaikkiaan pyörällä matkaa tuli yli 27 km ja aikaa kului neljä tuntia. Olipahan reissu!

Harmaasiepon (Muscicapa striata) pesä 5.6.2024
Erään vuonna 1851 päivitetyn talon pihasta löysin harmaasiepon pesän sille niin tyypillisestä paikasta, nimittäin hirren päältä aitan seinustalta.

Jaoin tosiaankin n. 70 esitettä ja jäin monta kertaa juttusille, jos asukkaita oli näkyvissä. Muutamat muistivat minut aikaisemmasta luonnonsuojeluprojektista. He olivat kaikki siitä tyytyväisiä, että jaksan olla aktiivinen luonnon puolustaja.

tiistai 4. kesäkuuta 2024

Kesä 19

 

Puolukan (Vaccinium vitis-idaea) 1.6.2024



Alkukesän usva

hetki ennen auringonnousua

kaakkurin karhea äänenavaus

aloittaa lintujen sekakuoron


Tässä blogissa julkaisemani runot olen kirjoittanut 2010–2012 välisenä aikana.

sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Huhtikuu on kuukausista julmin 3

  Kuvasarjaa samasta näkymästä reilun kuukauden ajan. Ajanjaksoon sisältyi yllättävän pitkä takatalven jakso. Kylmimmillään se riepoi -11°C meitä täällä Keski-Suomessa 21.4.2024.

Kuvasarjasta näkyy hyvin kuinka alaston luontomme on ilman lehtivihreää aikaa.

18.4.2024

24.4.2024

30.4.2024

18.5.2024

31.5.2024
Nyt on kesä 🌼 Ihana vehreys, tuoksut ja kukkiva luonto. 

lauantai 1. kesäkuuta 2024

Liike on lääke 3

Suopursu (Rhododendron tomentosum) kukkii 1.6.2024
 Alla olevasta kuvasta näkyy viime kuun - toukokuun liikuntamääräni. Kalenterissa on jopa yksi lepopäivä, silloinkin kävin Tampereella, joten ei se nyt ihan lepoa ollut.

Nyt alkaa olla aikalailla maksimit liikuntamäärissä. Tätä määrää selittää polttopuuhommat, lintulaskennat, työmatka- ja muut pyöräilyt, koiralenkit, korvasienestys. Pihatöitä tai mattojen pesua en edes mittaa.

Minulla on ollut jo vuosia tavoitteena 14 tuntia viikossa liikuntaa. Viime kuun aikana on jo 3 tuntia päivässä. Alkaa mennä överiksi! 

Minulla on kerran ollut ylikuormitustila (overtraining syndrome), alipalautuminen, ylikunto, ylirasitustila (monta eri termiä kuvaa tilaa hyvin) 11 vuotta sitten. Se on kuin itseään kiihdyttävä tila. Huomaan jo itsessäni niitä oireita. Toivottavasti osaan nyt välttyä siltä.

1.6.2024