sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Vuoden viimeinen

 

Vuoden viimeisen päivän aamua ja kuu 31.12.2023
 Eilen ruokinnalle saapui puukiipijä (Certhia familiaris). Olin jo valmistellut parin viikon ajan sille murkinaa hieromalla pehmeätä talipalloa puiden kaarnaan. Eilen huomasin sen juuri toisesta näistä puista. Minulle tuli kiire viedä lisää ruokaa sille, sillä puun kylki näytti putipuhtaalta. Menin ulos ja lintu ruokaili rauhassa, vaikka olin kolmen metrin päässä siitä. Odotin kunnes se tuli kylläiseksi ja kävin lisäämässä ruokaa. 

Tulevat kireät pakkaset ovat varsinkin hippiäiselle (Regulus regulus), Euroopan pienin lintu, erittäin rankkaa aikaa, sillä talvehtimaan jäänyt kanta saattaa kuolla kokonaan. Niiden ravintona on selkärangattomat eläimet niin kuin puukiipijällekin. Puukiipijä on oppinut hyödyntämään lintujen ruokintapaikkoja, hippiäisestä on vain muutamia havaintoja.

Lähde:

Luontoportti

Suomen Luonto

Panoraamakuva 31.12.2023 (-18,4°C klo 08.52)

Toivon uudelta vuodelta 2024 rauhaa maailmaan. Toivorikasta uutta vuotta kaikille!

lauantai 30. joulukuuta 2023

Jälkiä 18

 

Käsitelty kuva ilveksen jälkijonosta 30.12.2023
 Eilen tullessani töistä näin parin kilometrin päässä asuvan lähinaapurini. Hän kertoi, että heidän rannassaan on ollut kaksi kertaa tälle talvelle ilveksen (Lynx lynx) jäljet.  

Lähdin tänä aamuna koirani kanssa hiihtämään (metsäsuksilla) läheisille harjuille. Ilves oli liikkunut myös harjuilla ja lähimmät jäljet olivat 300 metrin etäisyydellä kodistani (nämä kuvissa olevat). Koiraanikin jäljet kiinnostivat.

Käsitelty kuva  ilveksen jalanjäljestä verrattuna omaan käteeni 30.12.2023

Kirjassa Eläinten jälkiä, Aronson ja Eriksson kirjoittavat, että "ilveksen käpälät ovat hyvin karvaiset ja siksi jälkikuopat ovat varsin suuria." s. 119. Yläkuvassa näkyvät kynnenjäljet. Edelleen lainaten em. kirjaa sanotaan: "kun ilves harottaa varpaansa, jotta ohut kova hangenpinta kantaisi paremmin tai syvä lumi ei upottaisi kovasti, kynnenjäljet näkyvät usein."s. 120. Täällä on jo syvä hanki. "Lumessa sen näkee laahaavan jalkojaan, jolloin jää kaksi yhdensuuntaista jälkeä."s.120.

Jouduin käsittelemään molempia kuvia saadakseni jäljet erottumaan paremmin lumesta.

keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Talvi 10

 

27.12.2023
 Työmatkallani ajan pienen kaupungin lävitse päästäkseni uuteen työpaikkaani. Tänään pysähdyin tässä kaupungissa ja kävin ensimmäistä kertaa koskaan hiihtämässä ylläpidetyillä laduilla. Valitsin perinteisen tyylin sukset, sillä viime talvena en hiihtänyt niillä metriäkään luutumattoman jalkani vuoksi. Viime talven hiihdot tein miltei kaikkinensa vapaalla hiihtotavalla.

Vaan olipas se hienoa, upeata! Jalka ei oireillut ja kuntokin kesti, suksi toimi! Olen opetellut vuosien varrella laittamaan kaikki sukseni (perinteisen ja vapaan) itse ja täytyy myöntää, että näiden suksien pohjavoiteessa on fluoria. Fluorikielto liittyy FIS:n (kansainvälisen hiihtoliiton) maailmancupin kilpailuihin.

Lähde: 
Ojanperä, S. (2023). Kilpaladuille iskevä fluorikielto vaikuttaa tulevaisuudessa voiteisiin myös hiihtoniilon suksenpohjissa. Yle 26.10.2023.

Hiihtäjän posket ovat yhtä punaiset kuin pipokin 27.12.2023

tiistai 26. joulukuuta 2023

Talvi 9

 

26.12.2023
 Alakuvassa on lintujen ruokintapaikka, mihin kiinnitin puihin silavasiivuja. Niitä on yhteensä kuusi kappaletta, yksi on piilossa kuusten takana. Tänään saapui paikalle hömötiainen (Poecile montanus). Juurikin silavalla se kävi useasti ruokailemassa. Viimeksi näin sen ruokinnalla vuonna 2021.

20.12.2023

maanantai 25. joulukuuta 2023

Joulumieltä 3

 

Omena-puolukkajäädyke 25.12.2023
 Kutsuin yksinäisen ikäihmisen syömään jouluateriaa kanssamme. Tein jo etukäteen pakastimeen kuvassa olevan jäädykkeen. Ohjeessa oli mainintana konjakki, jota minulla ei ollut, mutta korvasin sen Calvadoksella = omenaviinalla. Valmiissa jälkiruoassa se ei maistunut.

Metsässä, kulkemattomilla taipaleilla alkaa olla minua jo polveen saakka lunta. Koiraanikaan ei huvita tarpoa syvässä lumessa kuin hyvästä syystä. Useimmiten hyvä syy on metsäkanalinnut. Joten joudumme paljon kulkemaan teitä pitkin, mikä ei maistu oikein kummallekaan.
Aamulenkiltä tulossa 25.12.2012

lauantai 23. joulukuuta 2023

perjantai 22. joulukuuta 2023

Vuoden lyhyin päivä

21.12.2023
 Tätä päivää joulusta odotan eniten, talvipäivänseisausta. Pimeyden syvin päivä. Tänään päivän pituus on 4 tuntia, 51 minuuttia - tai 4 tuntia, 56 minuuttia Jyväskylän tasalla eri lähteiden mukaan. Ja onhan se joulupukkikin lähtenyt tänään liikkeelle Korvatunturilta 🎅

Lähteet:

Foreca

Ilmatieteenlaitos

Viastar.fi

Yle
 

Metsäjäniksen (Lepus timidus) jälkiä 21.12.2023. Metsäjäniksellä on pyöreämpi käpälänjälki kuin rusakolla (Lepus europaeus). (Lähde: Suomen luonto 15.3.2021)

22.12.2023
Kävin tänään viemässä hevosille joulutervehdyksen; porkkanoita, kuivattua ruisleipää ja silittelyä. Kuvassa on "minun sydänkäpyseni" suomenhevonen Mona. Se on pari vuotta sitten menehtyneen orin R:n ainut jälkeläinen. Monalla on paljon isänsä luonnetta ja meillä on erityinen yhteys keskenämme.

torstai 21. joulukuuta 2023

Joulumieltä

 

17.12.2023
 Tänään lähti matkaan polttopuita, vanhoja peittoja ja pyyhkeitä eräälle Etelä-Suomessa asuvalle vähävaraiselle koiraihmiselle. Peitot ja pyyhkeet menevät koirille. Polttopuita lähti vajaa kuorma, sillä tämän henkilön on vaikea saada suurta kuormaa mahtumaan katon alle. Siksi alakuvassa näkyy valkoinen puusäkki osittain täytettynä. Ja myös siksi osittain täytettynä, että sitä on helpompi siirtää pakettiautosta pois. Polttopuut ovat minulta talkoolahjoituksena ja puiden, peittojen ja pyyhkeiden kyyti taas ystävältäni lahjoitus🎁

Peitot ja pyyhkeet 21.12.2023

Puukuormaa 21.12.2023


keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Talvi 8

Lumen "sokeroimat" puut 20.12.2023
Viime päivinä on ollut mielenkiintoiset säät. Viimeöinen kova tuuli ja räntäsade kinosti lunta teille ja koristeli luonnon "tomusokerilla". Edellinen matalapaine pudotti puista "tykkylumet".

"Vartijatonttukin" on saanut ylimääräistä koristetta lumesta 20.12.2023
Avannon reunamille oli ilmestynyt sauvalude (Ranatra linearis). Se oli kuollut löytäessäni sen. Sen vuoksi kuvasin sitä tarkemmin. Näitä on meidän järvellä, Wikipedian mukaan sauvalude on melko harvinainen. Peda.net. mukaan sauvaludetta kutsutaan vesihiippariksi.
Kokonaispituus 7 cm

Lähikuvassa erottuvat silmät hyvin 17.12.2023

Kuva ei ole Islannin tulivuorenpurkauksesta, vaan auringonlaskusta 20.12.2023. Musta juova kuvassa on joki

tiistai 19. joulukuuta 2023

Vantaa – Jyväskylä 🚉

 

Tower Hill metroasema, Lontoon City taustalla 8.12.2023
 Lontoon matkamme sujui suunnitelmien mukaan, mutta kotimatkani lentokentältä kotiin ei sitten sujunutkaan enää lainkaan suunnitellusti.

Nukuin lentokenttähotellissa maanantaivastaisen yön 11.12.2023. Lähdin aamulla lähijunalla lentokentältä Tikkurilaan. Tikkurilan asemalla huomasin, että minun olkalaukkuni oli kadonnut. Kaikki arvokas mm. passi, rahat, pankkikortit ja kännykkä olivat pienessä olkalaukussa takkini alla, mutta isommassa ja nyt kadonneessa oli mm. evästä junamatkalle, kännykän laturi, lääkkeet yms. Eniten harmitti se, että se oli Marimekon olkalaukku ja lääkkeet, joista joku lääkkeiden väärinkäyttäjä hyötyisi.

Huomattuani olkalaukkuni kadonneeksi menin jotenkin ihan tolaltani. Pohdin pitkään, mitä kaikkea olin olkalaukkuuni pakannut ja yritin palauttaa mieleeni missä vaiheessa olin olkalaukkuni kadottanut. Samaan aikaa etsin Tikkurilassa oikeaa raidetta, mistä Jyväskylään suuntaava junani lähtisi. Yritin soittaa hotellin reseptioniin ja selvittää VR:n löytötavaratoimiston aukioloaikoja, sillä olkalaukkuni saattoi jäädä joko hotelliin tai lähijunaan tai sitten minut oli ryöstetty huomaamattani.

En saanut puhelimitse yhteyttä hotelliin useasta yrityksestäni huolimatta, ja Lontoossa matkalla ollut ystäväni lupasi järjestää sitä asiaa. Näin kun juna saapui oikealle raiteelle ja pinkaisin vauhdilla kerrosta alemmaksi junalaiturille. Katsoin, että juna menee Joensuuhun ja nousin junaan. Etsin oman paikkani, missä istui nuori mies. Sanoin, että siinä taitaa olla minun paikkani. Nuori mies näytti oman lippunsa kännykästä ja vertailin lippuja, hänen ja omaani. Meillä oli samat paikat, mutta junan numero oli eri. Minä olin väärässä junassa!

Yritin kahdesta eri ovesta päästä junasta ylös, mutteivat ne enää avautuneet. Juna lähti liikkeelle. Kysyin ohikulkevalta kanssamatkustajalta, että mikähän on seuraava pysähdyspaikka: Lahti!

Jäin vaunujen väliseen eteiseen seisomaan, koska minulla ei ollut tähän junaan istumapaikkaa eikä siis myöskään lippua.

Konduktööri tulikin varsin pian. Kerroin hänelle, että olin väärässä junassa. Hän sanoi, että olen nyt sakkolenkillä. Hän selvitti, miten minun kannattaa matkata päästäkseni helpoimmin Jyväskylään: jäädä tästä Joensuun junasta pois Lahdessa, vaihtaa tunnin odotuksen jälkeen Ouluun suuntaavaan junaan, mikä kulkee mm. Kouvolan ja Mikkelin kautta Pieksämäelle. Jäädä junasta Pieksämäellä, missä lähes tunnin odottelun jälkeen pääsisin Helsingin junassa Jyväskylään.

Hän sanoi, että Tikkurilan asemalla pysähtyy kolme kaukojunaa 10 minuutin sisällä samalla raiteelle. Ettei siis mikään ihme, että junasta voi erehtyä (varsinkin tällainen maalainen).

Näytin hänelle ostamaani lippua ja hän selvitti ketkä konduktöörit (konnarit) olivat minun seuraavissa junissani. Kuulemma kaikki konnarit eivät ole kivoja. Minun onnekseni seuraavien junien konnarit olivat kivoja. Minun tuli ilmoittautua heille ennen junaan nousemista, jotta saisin istumapaikan. 

Tämä minua palvellut konnari kävi välillä tarkistamassa muidenkin matkustajien lippuja, mutta aina ohikulkiessaan hän oli samalla ratkonut ongelmaani. Sanoinkin hänelle, että minua alkaa itkettää hänen ystävällisyytensä ja hyvyytensä. Minua harmitti ihan hirveästi kaikki sähläykseni siihen mennessä.

Vielä Lahdessa odottaessani Oulun junaa, konnari soitti minulle ja sanoi saaneensa molemmat konnarit kiinni ja kaiken pitäisi olla hyvin siltä osin.

Oulun junassa pohdin miten tässä nyt näin kävi; miten minä mokaan näin pahasti, ennenkuulumattomasti! Vaikuttaako hermokipulääkkeet jo kognitioon (mm. tiedonkäsittely)? Yritin palauttaa mieleeni olinko ottanut edes olkalaukkuani hotellista lähtiessäni ja minulle tuli varma tunne siitä, etten. Ymmärsin oman hätäännykseni olkalaukun kadotessa aiheuttaneen väärään junaan nousuni.

Lähes samaan aikaan ystäväni oli saanut tiedon, että olkalaukkuni löytyi hotellista🙏

Valokuvaaja M.V. 11.12.2023

Eniten minua ilahdutti VR:n ensimmäinen konnari, joka palveli minua niin auliisti. Hän sanoi, että tämä on heille jokapäiväistä selvitellä väärään junaan nousseen matkustajan jatkoyhteyksiä. Minulle se oli ainutlaatuista, ja vaikken voi kehua itseäni tuon maanantaiaamun töppäyksistä, pidän itseäni onnekkaana saadessani kokea tuollaista unohtumatonta asiakaspalvelua, mikä lähtee ihmisen sielusta.

Mitä jos kaikki ihmiset toimisivat samanlailla pyyteettömästi, nähdessään apua tarvitsevan lähimmäisen. Olisiko silloin sotia?

En osaa kiittää tarpeeksi tätä ihmistä. Laitoin VR:lle palautetta pelastavasta enkelistäni. Enkeli ilman siipiä. KIITOS💚🤍💚

sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Lontoo 🏙 5

 

Swiss Re Tower 10.12.2023
 On aika sanoa hyvästit Lontoolle.

Ennen lentokentälle lähtöä kävimme kävelylenkillä hotellin lähistöllä. Hotellin ikkunoista näkyi Lontoon Cityn rakennuksia ja halusimme mennä katsomaan Swiss Re Toweria, "Gherkiniä" = suolakurkkua, mikä on saanut lempinimensä muotonsa vuoksi.

Samalla reissulla 'eksyimme' sunnuntaimarkkinoille, lähelle Old Spitalfields Marketia, kauppahallia, ostamatta mitään. En innostu shoppailemisesta, enkä ihan hirveästi museoistakaan. Sen takia emme käyneet ollenkaan museoissa, vaikka Lontoossa niitä olisi ollut joka lähtöön kiinnostuksesta riippuen.

Sunnuntaimarkkinat 10.12.2023

Näkymä hotellin ikkunasta 8.12.2023
Paluumatka hotellista Heathrow -lentokentälle meni suunnitelmien mukaisesti osan matkaa. Menimme metrolla Paddingtonin asemalle, missä meidän oli tarkoitus vaihtaa kulkuvälinettä pikajunaan Heathrow Expressiin. Olimme tullessamme ostaneet jo valmiiksi meno-paluu -liput. Asemalla meidän oli tarkoitus juoda aamukahvit ja jatkaa aamiaisen syömistä lentokentällä, mutta kaikki pikajunat olikin peruttu siltä päivältä lentokentälle. Syy, minkä myöhemmin saimme selville, oli ajolankojen vauriot.
Siinä vaiheessa ystäväni sanoi, ettei kahviin ole aikaan, vaan mennään joutuin metrolla lentokentälle ennen kuin muut matkailijat tajuavat pikajunien peruutukset. Paddingtonin asemalla oli paljon "matkalaukkukansaa". Pikajunalla matka taittuu nimensä mukaisesti ainakin puolet nopeammin kuin metrolla.

Onneksi olimme lähteneet hieman etukäteen liikkeelle hotellista ja mahduimme aikomaamme lentokentälle menevään metroon.

Aamiaista ja jo lounastakin söimme klo 14:n maissa (Suomen aikaa) Cathay Pacific loungessa.
Sadepisarat helmeilevät ikkunassa 10.12.2023

Goodbye England 10.12.2023!
Sain kahdelle hanhelle jo määritykset, joita vailla olin 15.12.2023 postauksessani. Kiitokset niistä kuuluvat "valveutuneelle lukijalle". Vielä yksi sorsalaji uupuu. Tein korjaukset ko. postaukseen.

lauantai 16. joulukuuta 2023

Uusi työ 2

 

6.12.2023
 Olin kuluneella viikolla kolmena peräkkäisenä päivänä töissä. Nyt ensimmäisenä vapaapäivänäni on jalkani niin kipeä, että minun täytynee jaksottaa eri lailla työpäiväni. Viime keväänä tein 50% osasairauspäivärahalla töitä lähes tulkoon joka toinen päivä ja se tuntui paremmalta.

Toki tämä viikko on ollut muutenkin poikkeuksellinen, sillä viikolle on kasautunut paljon kaikkea ylimääräistä. No, minulla on kolme kuukautta aikaa soveltaa työkokeilua eri variaatioilla, sillä työnantaja sen sallii.

Pikkujoulu

 

16.12.2023
 Meillä oli tänään järviyhdistyksen pikkujoulut luonani. Leivoin suolaiseksi tarjottavaksi kuvassa näkyvän keikauspiirakan joulutortun korvikkeeksi. Tämä ohje on Helsingin Sanomista 25.11.2023.

Vaan olipas yllättävä yhdistelmä: päärynää, Brie-juustoa, hunajaa, timjamia ja mustapippuria. Tästä taitaa tulla minun uusi suolainen tarjottava, ja tätä voi tarjota muulloinkin kuin jouluna. Maistuu myös kylmänä.

16.12.2023
Luonto on nyt niin kaunis. Lunta on maastossa ja puissa runsaasti. Yltyvä tuuli ravisteli tänään lunta puista, mutta hetken vielä on valokuvauksellista ennen kuin lämpöasteet pudottavat loputkin lumet.

perjantai 15. joulukuuta 2023

Lontoo 🏙 4

WWF London Wetland Centre 8.12.2023

 Kirjoitin postauksessani 12.12.2023, että palaan lintulajilistaukseen, kunnes saan kaikki lajit tunnistettua. Pari lajia jäi selvittämättä. Alla niistä kuvat:

Hanhi vasemmalla sai määrityksen havaijinhanhi eli nene (Branta sandvicensis, havajiksi nēnē) ja oikealla rannassa olevat sorsalinnut 9.12.2023

Musta-valkea piilottelijakin sai määrityksen: puuhanhi (Anseranas semipalmata) 9.12.2023
Jos joku lukijoista tunnistaa nämä lintulajit, niin olisin kovin otettu niistä. Tähdellä * merkityt lajit voivat olla tarhakarkulaisia.

Tunnistetut lintulajit:
- pikkutelkkä (Bucephala albeola)*
- amerikanhaapana (Anas americana)*
- kuparisorsa (Oxyura jamaicensis)
- haahka (Somateria mollissima)
- lapasotka (Aythya marila)
- tukkasotka (Aythya fulicula)
- punapäänarsku (Netta fufina)
- tavi (Anas crecca)
- haapana (Mareca penelope)
- lapasorsa (Spatula clypeata)
- jouhisorsa (Anas acuta)
- sinisorsa (Anas platyrhynchos)
- harmaasorsa (Mareca strepera)
- punakaulahanhi (Branta ruficollis)
- kurki (Grus grus)
- laulujoutsen (Cygnus cygnus)
- mandariinisorsa (Aix galericuta)*
- harmaahaikara (Ardea cinera)
- karikukko (Arenaria interpres)
- mustarastas (Turdus merula)
- punanokkatavi (Anas capensis)*
- sinitiainen (Cyanistes caeruleus)
- tuhkahanhi (Cereopsis novaehollandiae)
- argentiinanlapasorsa (Spatula platalea)
- ruskoviheltäjäsorsa (Dendrocygna bicolor)
- ruskosotka (Aythya nyroca)
- kanadanhanhi (Branta canadensis)
- metsähanhi (Anser fabalis)
- punarinta (Erithacus rubecula)
- nokikana (Fulica atra)
- merimetso (Phalacrocorax carbo)
- liejukana (Gallinula chloropus)
- heinätavi (Spatula querquedula)
- naurulokki (Chroicocephalus ridibundus)
- harmaalokki (Larus argentatus)
- merilokki (Larus marinus)
- sepelkyyhky (Columba palumbus)
- kottarainen (Sturnus vulgaris)
- pyrstötiainen (Aegithalos caudatus)
- västäräkki (Motacilla alba) ja sen alalaji (Motacilla yarrellii)
- harakka (pica pica)
- mustavaris ( Corvus frugilegus)
- naakka (Corvus monedula)
- kesykyyhky (Columba livia domestica)
- kalalokki (Larus canus)
- sepelkaija (Barnardius barnardi)
- tikli (Carduelis carduelis)
- telkkä (Bucephala clangula)
- varis (Corvus corone cornix)
- puuhanhi (Anseranas semipalmata)
-havaijinhanhi (Branta sandvicensis) 
8.12.2023
Keskuksessa oli taulu, jossa oli lauantaina nähdyt lintulajit. Meiltä jäi paljon niistäkin näkemättä, etenkin pikkulinnut. Meillä oli kiikarit mukana, mutta kaukoputkikin olisi ollut tarpeen.
Keskuksessa käymiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. 
Keskuksessa havaitut lintulajit -taulu 9.12.2023
Lisäksi näimme lentävän amiraaliperhosen (Vanessa atalanta) aurinkoisena perjantaipäivänä 🦋 Luksusta joulukuussa.

torstai 14. joulukuuta 2023

Lontoo 🏙 3

 

The Tower 8.12.2023
 Meillä oli hotelli Tower Hill -metroaseman vieressä. Tower of Londonia eli linnoitusta, kuninkaallista palatsia ja kruununjalokivien säilytyspaikkaa ei voinut olla näkemättä joka kerta kun kuljimme metrolla. Ja sitähän me teimme. Lontoossa on pakko käyttää julkista liikennettä ja metro on siihen nopein. Metroasemilla joutui yllättävän paljon kulkemaan portaita.

Lontoo juna- ja metrokartta 10.12.2023

Tower of London on 1000-luvulta saakka ollut linnoitus, mutta myös kuninkaallisten koti, ase- ja ammusvarasto, rahapaja, eläintarha ja vankila. Osa Towerissa pidetyistä vangeista myös teloitettiin siellä.

Ikoninen puhelinkoppi, out of order = ei käytössä 8.12.2023

Postilaatikko 9.12.2023
Metroasemilla näkyi tällaisia kylttejä = vasemmanpuoleinen liikenne 9.12.2023

Minulle oli hankala hahmottaa vasemmanpuoleista liikennettä, erityisesti ylittäessä katuja. Ja, kun Lontoossa asuu 9 miljoonaa ihmistä, niin kulkijoita oli paljon joka hetki. Kapeilla kujilla tai silloilla käveltiin peräkanaa jonossa. Monta kertaa vastaantulijoita oli helpompi väistää ajotielle. Meillä tuli parina päivänä askelia lähes 40 000/henkilö. 

Rooman keisari Marcus Ulpius Nerva Traianus (53 —117). Patsaan takana on London Wall -muurin jäänne. "Se on rakennettu vuonna 225 ja paikoin jopa 10 m korkea muuri suojasi kaupungin rajoja yli 1000 vuoden ajan." s.17. Muuri on Tower Hill metroasemalla 9.12.2023

Lähteet:

Calian, S. (2012). Kaupunkimatkailijan kävelyopas. Lontoo. 15 kävelyreittiä. Kaupunginosa kerrallaan. Päänähtävyydet ja paikalliset erikoisuudet.  (Suomennos 2015.)191 s.

Wikipedia

keskiviikko 13. joulukuuta 2023

Uusi työ

 

17.11.2023
 Aloitin tänään Kevan (Kuntien Eläkevakuutus) kustantaman ammatillisen kuntoutuksen eli työkokeilun uudessa työpaikassa. Työkokeilu kestää kolme kuukautta. Minua opetetaan ihan uuteen työhön (historialliseen uudistukseen) meidän ammattikunnalle. Se on siis toimistotyötä, ei enää fyysistä potilastyötä.

Ensimmäisen päivän jälkeen pää on ihan pyörryksissä. Työskentely tapahtuu tietokoneella ja minun pitää pystyä liikkumaan eri tietojärjestelmissä suvereenisti. No, kyllä senkin oppii ajan kanssa...

tiistai 12. joulukuuta 2023

Lontoo 🏙 2

WWF London Wetland Centre 9.12.2023
Lauantaiaamu oli Lontoossa sateinen, mutta siitäkin huolimatta suuntasimme Hammersmithin kaupunginosaan, jossa söimme aamiaisen. Emme ottaneet aamiaista hotellista (ei sisältynyt huoneiden laskuun), vaan ajattelimme tutustua paikalliseen tapaan syödä pubissa. 

Hotellin edustalla tyypillinen englantilainen taksi (LEVC = London Electronic Vehicle Company) Englannin lippu kattoon maalattuna 9.12.2023

Tässä ystäväni small breakfest = pieni aamiainen 9.12.2023

Minulle vain paahtoleivät munakokkelilla 9.12.2023
Metromatkan ja aamiaisen jälkeen sää oli seljennyt ja suuntasimme kohti WWF:n suojelualuetta uudella innolla.
The Hammersmith bridge 8.12.2023
Tällä kertaa maksoimme pääsymaksun 17£ = 20,40€. Pääsymaksulla olisimme voineet kiertää koko luonnonsuojelualueen, mutta aikataulujen vuoksi kiersimme vain toisen puoliskon. Vaan mitä näimmekään! Sellaisia lintulajeja, joista ei ollut mitään tietoa. Olihan siellä paljon Suomessakin nähtäviä lajeja, mutta kylläpä elämänpinnoja ropisi. Kestää aikansa ennen kuin kaikki lajit tulee selvitettyä. Kirjoitan niistä erikseen postauksen joskus myöhemmin.
The Tower Bridge 9.12.2023
Olin varannut meille paikat iltapäivätee -risteilylle Thames-joelle. Risteily kesti 90 minuuttia ja siihen kuului teen ja kahvin lisäksi eri täytteillä täytettyjä kolmioleipiä, skonsseja eli skotlantilaisperäisiä teeleipiä ja leivonnaisia. Ilta tummui risteilyn aikana, mutta Lontoon maamerkit, kuten Big Ben = Lontoon parlamenttitalon kellotorni ja London Eye = maailmanpyörä näkyivät hyvin valaistuina.
Tässä kahdelle henkilölle tarkoitetut herkut iltapäivätee -risteilyllä 9.12.2023
Päivällinen syötiin Notting Hillissä sijaitsevassa kreikkalaisessa ravintolassa Aphrodite Tavernassa. Heti ravintolaan sisäänastuessa meidät otti vastaan ravintolan isäntä Pantelis ja tunnelma oli hyvin vieraanvarainen ja lämmin. Pieni ravintola tuli lähes täyteen siellä ollessamme; ventovieraat ihmiset istuivat vierekkäin tiiviisti. Paljon oli ainakin kielen perusteella turisteja, mutta oli myös paikallisia, jo tutuksi tulleita asiakkaita vuosien varrelta. Ruoka oli hyvää ja tarjoilu pelasi.
Pieni pöytä täynnä ruokaa. Valokuvaaja M.V. 9.12.2023
Lähteet: Wikipedia