sunnuntai 1. lokakuuta 2023

Suomettumista

 

"Piparkakkupuu" = korojen aiheuttama kasvuhäiriö 1.10.2023
Valveutunut blogini lukija muistutti, että samaisessa vuoressa, jossa teemme paraikaa metsätöitä, putosi sinne aikoinaan MiG-15 UTI (Mikojan-Gurevitsh) alas. 

Itse asiassa teemme töitä niillä paikoilla, mistä aikoinaan lentokone ajettiin osina alas traktorin kyydissä ystäväni kotitilan pihaan. Ystävänikin on kertonut tapauksesta monta kertaa ja kirjoitan tässä hänen muistikuviaan tuolta ajalta. 

Ystäväni oli 2. luokalla oppikoulussa ja hän oli tulossa veljensä ja äitinsä kanssa yhtämatkaa kauppalasta kotiin iltapäivällä, sillä he olivat käyneet kauppa-asioilla. Pihatieliittymässä oli tiesulku ja varusmies vartiossa, joka päästi asukkaat neuvottelun jälkeen kotiinsa.

Ystäväni isä oli ollut metsätöissä samaisen vuoren juurella puoleltapäivin, kun naapurin mies oli tullut kertomaan, että vuoreen taisi pudota lentokone. Moottorisahaa käyttäneenä hän ei ollut kuullut putoamiseen liittyviä ääniä.

Hyvin pian paikalla oli täys härdelli. Varusmiehet vartioivat putoamispaikkaa vuoressa useita vuorokausia ja metsässä oli puolijoukkueteltta vartiomiesten tukikohtana. Armeijan helikopterin kyydissä kävi pariin eri kertaan ilmavoimien upseereita ja lehdistötiedotuskin pidettiin ystäväni kodin tuvasta.

Korean sodassa 1950-1953 käytettiin MiG -konetyyppiä ensimmäisen kerran taistelukäytössä. 1962 Suomeen hankittiin ilmavoimille ensimmäiset MiG-15 UTI-koneet (lempinimi Mukelo). Valinnat neuvostoliittolaisiin hävittäjiin johtuivat osittain "yleisistä syistä" eli YYA-sopimuksesta. 

Toimittajat yrittävät saada pääesikunnasta lupaa päästä ko. koneen putoamispaikalle, mutta eivät tainneet saada sitä "yleisiin syihin" vedoten. Varusmiehet vartioivat innokkaasti konetta vuoressa, muttei käskynjako ylttynyt enää sen vartioimiseen talon pihapiirissä.

Koneen jäänteet tuotiin navetan pihassa olleeseen armeijan kuorma-autoon. Myöhemmin puiden oksilta löytyi vielä koneen osia, vaikka varsinainen putoamispaikka oli siivottu ja täten ystänikin sai "oman muistokappaleensa" turmasta.

Ystäväni pääsi maistamaan armeijan makkarakeittoa jo 12-vuotiaana, sillä ylijäämäruoka olisi muuten joutunut maahan. Perhe sai ämpärillisen makkarakeittoa.

"Yleiset syyt" olivat presidentti Urho Kaleva Kekkosen käyttämä termi, jolla viitattiin "ettei Suomi omaehtoisesti eikä etenkään itäisen naapurin painostaessa tee mitään sellaista, mikä olisi tällä hetkellä Venäjän etujen ja toiveiden vastaista ja mikä kylmän sodan aikaan olisi ollut Neuvostoliiton etujen ja toiveiden vastaista". (Pesonen, A. 2017).

Lähteet:
- keski-uusimaa.fi
- lentotekniikankilta.fi
- puheenvuoro.uusisuomi.fi (Pesonen, A. 2017).
- Wikipedia fi

Ei kommentteja: