maanantai 7. elokuuta 2023

Fauna 8

 

Järvikoisa (Nymphula stagnata) 5.8.2023
Kuvan perhosen siipien reunaraita loisti auringossa kuparisen kultaisena. Muutoin perhonen oli kovin pieni.
Sukeltaja (Dytiscoidea) 7.8.2023

Minun rantani kuuluu Natura 2000 -alueeseen. Yksi suojelun perusteena on jättisukeltaja (Dytiscus latissimus). Kuvani on sukeltajiin kuuluvasta lajista, ilmeisesti lampiliejusukeltajasta (Ilybius fenestratus).

Tänään lähdin soutamaan koirani kanssa. Koira on hädissään paarmojen (Tabanidae) kanssa ja veneessä heiluessaan se sai veneen tapin irti. Onneksi olimme lähellä rantaa. Eihän muutoin olisi ollut suurtakaan haittaa, mutta minulla oli kännykkä mukana veneessä.
Yllättävän pian vettä tulee veneeseen ja veden paino vaikeuttaa veneen ohjaamista ja tekee soudusta raskasta.

Myöhemmin kuvatessani sukeltajaa ämpärissä minua pisti oletettavasti paarma olkavarteen. Jo pelkkä pisto teki kovin kipeää, että älähdin sitä. Vaan eipä kipu rauhoittunut, ei kyypakkauksen kortisonilla, ei kylmäpakkauksella ei Buranalla, eikä antihistamiinilla. Tuntuu koko ajan kuin olisi piikki lihassa. Tätä kirjoittaessa viisi tuntia pistosta olkavarren pistoskohta pudottaa,  kihelmöi ja kipuilee.
Muistan kauan aikaa sitten, kun minua ilmeisesti pisti paarma pohkeeseen ja elimistöni reagoi samantapaisesti. Silloin siihen auttoi kyypakkauksen kortisoni. 
Ei ole vissiin vanhaksi tulemista, mutta nyt ymmärrän koiraani taas paremmin.

Lähteet: 

Chinery, M. (1994). Euroopan hyönteisopas. Yli 2000 lajia värikuvina. Suomen oloihin toimittaneet Larry Huldén, Lauri Kaila ja Hans Silfverberg. Otava. s. 320. 

www.ympäristö.fi.23.2.2023

Ei kommentteja: