lauantai 5. heinäkuuta 2025

Metsä 3

"Puut ovat ehtineet kokea paljon enemmän kuin kukaan ihminen." s. 632.

"Hänen kielensä on metsän kieli: tuuli, havujen sipaisut, auringon lämpö sammalilla ja pihkan tuoksu." Anni Kytömäki  kirjoittaa kirjassaan Kultarinta (2014). s. 643.

Metsä-otsikon alle kirjoitan osittain kuvitteellista kertomusta tonttini "ikimäntyjen" kasvun alkuajoista eli arviolta vuoden 1885 tienoilta yhdistäen sekä isovanhempieni ja omaa historiaani että lähitienoon historiaa kirjoitettuun historiaan.

"Omavaraistaloudessa maatalous oli ihmisille elämänmuoto. Perheen kaikki jäsenet osallistuivat samaan työhön, ja työ sitoi ihmisen mitä likeisimmin luontoon ja luonnon vuotuiseen kiertoon.

Siirtyminen markkinatalouteen ja erikoistuvaan maatalouteen eriytti tätä elämänmuotoa. Elettiin edelleen luonnon kiertokulun mukaan, mutta varsinkin kesäiset työjaksot (rehunkorjuu, elonkorjuu, puinti) lyhenivät (teknistymisen vuoksi, kirjoittajan lisäys) ja uudet työvälineet lisäsivät ihmisen valtaa luonnon yli." s. 105.

Takra. Ystäväni isä ajaa uutta traktoria kotiin ~ 1954. Valokuvaaja tuntematon
Kirjoitin 1.7.2025 (kts. postaus Metsä 2) miten traktori oli ainut motorisoitu kulkuväline isovanhemmillani 1950–1970-luvuilla. Maatilan myymisen jälkeen ei ollut edes sitä.
https://kohtalaisiakuvakulmia.blogspot.com/2025/07/metsa-2.html

Yllättävää, ellei jopa ihmeellistä on se, että ystäväni isä myi ukolle ensimmäisen traktorin, Takran ~ vuonna 1962. Aluksi Takra oli ystäväni perheessä 1950-luvulla käytössä. Sitten ukko hankki kuvassa näkyvän MF:n jossakin 1960-luvun loppupuolella, ehkä?

Ystäväni muistaa, kun isovanhempani luopuivat maatilastaan 1970-luvun alkupuolella ja siihen aikaan oli tapana järjestää huutokauppa myytävän tilan koneille ja muulle tarpeettomaksi jäävälle tavaralle. Ystäväni isää oli kiinnostanut tuo MF 130, ja vieläkin enemmän MF 135-malli, jota ukolla ei ollut. Elämämme linkittyi jo tuolloin toisiinsa, osittain siis jo ennen minun elämääni!

MF 130 (Massey Ferguson) istun ukon sylissä 1960-luvun loppupuolella. Taustalla näkyvät vaalea aittarakennus ja punainen lato. Valokuvaaja K.M.
"Toisen maailmansodan jälkeen maatalouteen on yleistynyt traktori. Se on hankittu korvaamaan maatalouden hevosvoimaa, ja se on täyttänyt tehtävänsä niin perusteellisesti, että työhevoskanta on huvennut olemattomiin. Hevosen ja traktorien lukumäärä oli vielä 1960-luvun puolimaissa suunnilleen yhtä suuri (noin 140 000 kumpiakin), mutta vuosikymmenen kuluttua traktorien luku ylitti 200 000 ja hevosten jäi siitä kymmenysosaan." s. 100.
Kirjoittaja silittää ukon hevosta 1960-70-lukujen taitteessa. Valokuvaaja K.M.

Takra Oy oli 1950-luvun alkupuolella Tampereen Nekalassa toiminut traktorinvalmistaja. Linja-autoyhtiönä toimintansa aloittanut yritys alkoi valmistaa toisen maailmansodan aikana autojen varaosia. Tämän jälkeen tuotevalikoimaan kuuluivat mekaaniset kuormauslaitteet eli kiramot sekä hihnakuljettimet ja muut siirtolaitteistot, joita valmistettiin sotakorvausteollisuuden tarpeisiin.
Vuonna 1946 traktoripulan vallitessa yritys päätti aloittaa niiden valmistuksen. Seuraavan vuoden alussa yrityksen teknillinen johtaja, insinööri Aulis A. Lumme, määrättiin laatimaan suunnitelman traktorista.

Lähteet:

Anttila, V. Räsänen, M. (1991). Suomi 75. Itsenäisen Suomen Historia. 2.

I.P.

M.P.

Wikipedia

Ei kommentteja: