torstai 7. syyskuuta 2023

đź’© homma

 Eilen ihmettelin ruuvipumppaamon pitämää suhinaääntä, ympärillä olevaa vettä ja maanvajoamaa. Pumppaamo suihkutti vettä, mitä sen ei pitäisi tehdä. Soitin vesiosuuskunnan toimitusjohtajalle. Toimintahäiriöksi paljastui tukos viemäriverkostossa. 

Ruuvipumppaamon ympärillä oleva maanvajoama 6.9.2023

Kesällä samaan viemärihaaraan, jossa olin ainoana käyttäjänä, tuli toinenkin kiinteistö. Myös tuolla kiinteistöllä oli sama ongelma. Saimme viemärinkäyttökiellon. Tukos sijaitsi meidän viemärihaaramme ja runkoputken välissä.

Tänään tuli tieto, että myös runkoputken päässä eräässä kiinteistössä oli viemärinvetovaikeuksia. Siitä kiinteistöstä päin huuhdeltiin viemäriverkostoa yhden kuution verran imuautolla sillä seurauksella, että viemärin jätevettä alkoi pulputa minun ruuvipumppaamosta ja viettoviemäristä pihaani. Jätevesiä ehti tulla kymmeniä litroja ennen kuin huuhtelu päättyi.

Viettoviemärin ympäristö tulvii jätevettä 7.9.2023

Ruuvipumppamo täynnä jätevettä 7.9.2023


Huuhtelu kyllä auttoi siten, että viemärin tukos poistui, mutta mitä ilmeisemmin minun kohdallani takaiskuventtiili ei toimi. Pihani haisee kuin yleinen käymälä. Pohjavesialueella jätevedellä saastunut maa-aines aiheuttaa ympäristö- ja terveysriskin. Maa-aines pitää vaihtaa puhtaaseen maa-ainekseen.


Bakteerien, virusten ja alkueläinten säilyminen ympäristössä

Ulostebakteerien ja virusten määrä vähenee niiden päätyessä vesistöön tai maaperään, sillä ne eivät juuri lisäänny kantajansa ulkopuolella. Lisäksi auringon UV-säteily tappaa mikrobeja. Vaikka bakteerien ja virusten määrä vähenee mm. laimentumisen ja kuolemisen myötä vesistöissä, ne voivat kuitenkin säilyä pitkiäkin aikoja taudinaiheuttamiskykyisinä. Etenkin bakteerien ja alkueläimien muodostamat kestomuodot ovat erittäin säilyviä eri elinympäristöissä ja kestävät suuriakin olosuhteiden muutoksia.

Suomen olosuhteet ovat oivallisia taudinaiheuttajien säilymiselle vesistöissä. Useiden tutkimusten mukaan ulostebakteerit ja -virukset ovat pitkäikäisempiä viileissä vesissä. Joissa ja järvissä ulostemikrobien säilyvyys on parempi kuin meri- ja murtovesissä. Myös auringonpaisteen vähyys ja jääpeite säilyttävät taudinaiheuttajat pidempään elinkykyisinä, kun auringon UV-säteilyn tuhoava vaikutus ei tavoita mikrobeja.

Suolistoperäiset bakteerit ja virukset elävät lähes hapettomissa olosuhteissa suolistossa ja ruoansulatuskanavassa. Tästä syystä maaperässä ja pohjavedessä mikrobit säilyvät pidempään taudinaiheuttamiskykyisinä kuin vesistöissä tai esimerkiksi viljelykasvien pinnalla. Vesistöissä taudinaiheuttajabakteerien säilyvyys on päivistä kuukausiin. Kesällä auringonpaisteessa ja lämpimässä mikrobien kuoleminen on nopeampaa kuin talvella pimeässä ja kylmässä vedessä. Kasvustojen pinnalla säilyvyysaika on hieman lyhyempi. Maaperässä taudinaiheuttamiskyky säilyy jopa muutamia kuukausia. Osa suolistoperäisistä viruksista on kestävämpiä kuin bakteerit. Bakteerien kestomuodot, ns. bakteeri-itiöt, ovat lähes yhtä kestäviä kuin virukset.

Lähde: https://vesiensuojelu.fi/jatevesiopas/paasivu/jateveden-ymparistovaikutukset/


Ei kommentteja: