perjantai 30. kesäkuuta 2023

Jalkapuoli 5


 No niin, näkymät ovat taas tällaiset. Oikeaa jalkaani korjailtiin tänään. Syynä oli luutumattomuus. Tällä kertaa induktio (leikkausvalmistelut), operaatio ja postoperaatio (leikkauksen välitön jälkihoito) suoritettiin toisen lailla kuin viime kerralla. Tosin viimeksi minulla tehtiin 'kaksi leikkausta yhden hinnalla'🤗

Minua ei etukäteen puuduteltu. Verityhjiötä ei käytetty. Leikkaus tehtiin spinaalipuudutuksessa (selkäpuudutus, missä alavartalo puutuu, tehdään leikkaussalissa), sama toimintatapa kuin viimeksi, mutta ortopedi käytti vielä paikallispuudutusta leikkaushaavan alueella. Postoperaatiolla haluttiin varmistaa jäämiseni sairaalan vuodeosastolle yöksi (riittävä kivunhoito ja pahoinvoinnin estohoito, mahdollisen verenvuodon tyrehdytys) (kts. Kompassi koilliseen blogissani 13. - 17.9.2022).

Vaan kylläpä 'aamukahvi' maistui ihanalta klo 17:30☕ ja muukin sairaalaruoka (pasta bolognese, ruisleipä, tuore kurkku, jälkiruoaksi jugurtti ja vadelmakiisseli). 
Leikkausta varten kun pitää olla syömättä 6–12 tuntia, juomatta lähes saman verran. Välttämättömät ja ennalta määrätyt lääkkeet saa ottaa pienen vesi- tai hedelmämehumäärän (ei saa sisältää hedelmälihaa) kera. Syömättä ja juomatta sen takia, että jos jouduttaisiin valitsemaan yleisanestesia (nukutus), niin siihen käytettävät lääkkeet saattavat aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja pahimmillaan voi mahalaukunsisältöä joutua keuhkoihin, josta seurauksena on keuhkokuume.

Positiivista on tällä kertaa sekin, ettei haava ole lainkaan vuotanut. Aikaisemmin se on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. Tällä kertaa pidättäydyttiin verenohennuslääkityksestäkin, kun kipsi ei ole jatkohoitona.

Tällä kertaa kärsin leikkauksen aikana ja lähes koko heräämässäoloajan voimakkaasta kutinasta. Spinaalipuudutteeseen lisätty Fentanyl (hyvin vahva kipulääke) aiheutti sen. Leikkauksen aikana minulle ei voitu antaa antihistamiinia (kutinaa rauhoittavaa lääkettä). Sen sijaan sain pari kertaa Midazolamia (vaikuttaa rauhoittavasti, unettavasti, lievittää ahdistuneisuutta ja lihasjännitystä). Kutina väistyi sitä mukaan, kun spinaalipuudutuskin väistyi.

Spinaalipuudutuksen vuoksi minulla on aina ollut vaikeuksia saada virtsarakkoni tyhjennettyä, sillä se saattaa aiheuttaa virtsaummen. Kertakatetrointiin ei vielä ole kertaakaan tarvinnut ryhtyä.
Tälläkin kertaa join paljon nesteitä, sitten kun se oli sallittua ja kävelin pitkin sairaalan käytäviä kävelypöydän avulla. Pystyasennossa painovoima suosii virtsarakon fysiologista toimintaa.

 "Anestesia-aineiden suora vaikutus sekä keskushermostoon että perifeerisiin ganglioihin ja leikkauskivun aiheuttama suora reflektorinen esto johtavat lisääntyneeseen virtsaretention riskiin. Spinaalipuudutus, nukutusaineet ja leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa käytettävät lääkkeet lamaavat virtsaamisheijastetta ja häiritsevät rakon täyttymisen aistimista."

Lähteet:

https://www.duodecimlehti.fi/duo10606

HUS Tietoa anestesiasta ja anestesiaan liittyvistä riskeistä 
(aikuiset)

Wikipedia

Yliopistonapteekki.fi/Midazolam/pakkausseloste:tietoa potilaalle


Ei kommentteja: